Живот със сърдечна недостатъчност

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Сърдечна недостатъчност - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За да запознаем нашата аудитория с това как да живеят със сърдечна недостатъчност, трябва първо да обясним какво всъщност представлява проблема. Тъй като сърцето разпределя кръвта в тялото, когато този поток стане недостатъчен, мускулите и редица жизнено важни органи не получават нужните кръв, кислород и хранителни вещества – не могат да функционират нормално клетките в човешкия организъм. Този здравословен проблем започва бавно и прогресира с течение на времето. Сърдечната недостатъчност може да се нарече „клиничен синдром“, тъй като съчетава в себе си многобройни симптоми.

Като промените начина си на живот, можете да поемете активна роля в лечението на сърдечната си недостатъчност, като същевременно поддържате продуктивно ежедневие. В този материал ще обсъдим въпроси, относно някой случващи ни се неща, както  и съвети, които трябва да улеснят извършването на ежедневните дейности.

Кога мога да се върна към редовни дейности?

Можете да възобновите обичайните си дейности веднага щом се почувствате по-добре, но следвайте указанията на Вашия лекар. Важно е бавно да бъде увеличавана активността и винаги да се слуша самото тяло, за да знаете кога е време за почивка. Упражненията в специализирани заведения за сърдечна рехабилитация може да ви помогнат да укрепите сърцето и да увеличите издръжливостта. Колкото по-рано започнете, толкова повече ще ви помогне програмата да разбере докъде сте стигнали.

Кога мога да се върна на работа?

Ако сте били в болница за сърдечна недостатъчност, лекарите ще  кажат колко скоро можете да се върнете на работа, след като се приберете вкъщи. Връщането ви към нормалната среда ще се основава на цялостното ви здравословно състояние, симптомите и скоростта на възстановяване. Трябва да се опитате да работите, докато можете. Ако имате задача, която изисква много физическо натоварване, може да се наложи да промените някои от дейностите си. Това може да включва преквалификация на работа или получаване на инвалидност. Вашият лекар може да ви помогне да решите дали работата ще повлияе на сърдечното ви състояние и дали трябва да направите промени в ежедневието.

Следните съвети трябва да улеснят прехода обратно към работна среда:

  1. Планирайте периоди на почивка. Не забравяйте да си почивате повече. Може да се наложи да планирате поне един период на почивка всеки ден. Когато си отдъхвате, дръжте краката си повдигнати, за да намалите подуването им.
  2. Запазете енергията си. Използването на по-малко енергия с ежедневните задачи може да ви помогне да имате повече сили, за да извършвате много дейности през деня. Възможно е да се наложи да редуцирате някои от ангажиментите или да използвате енергоспестяващи устройства, техники. Ако ежедневните дейности по самообслужване или домашни грижи са твърде уморителни, уведомете вашият специалист, за да се извърши контролна проверка на общото сърдечно състояние.

Пестене на енергия при хора със сърдечна недостатъчност

Пестенето на енергия от огромно значение за всеки човек, но при хората със сърдечна недостатъчност, има жизнено голяма важност. Ето и някои ценни съвети за пестене на енергия от хората със сърдечна недостатъчност:

  •  Опростете задачите си и си поставете реалистични цели. Не си мислете, че трябва да правите нещата по същия начин, както винаги сте ги извършвали досега.
  • Планирайте дейностите си предварително. Не планирайте прекалено много дейности за един ден. Правете нещата, които отнемат повече енергия, когато се чувствате най-добре и пълноценно. Ако е необходимо, почивайте преди и след самите задачи на кратки периоди. Може да се наложи нещо, започнато да се прави в един ден, да се довърши в друг. Освен това не планирайте дейности веднага след хранене.
  • Осигурете си добър сън. Внимавайте да не спите твърде много през деня, защото може да не успеете да си отпочинете пълноценно през ноща.
  • Помолете за помощ. Разпределете задачите между семейството и приятелите. Понякога хората със сърдечна недостатъчност се нуждаят от допълнителна помощ.
  • Ако е необходимо, използвайте устройства и инструменти, които помагат. Такива са: проходилка, стол за душ, ръчна слушалка за душ, тоалетна до леглото или инструменти с дълги дръжки за обличане (като обувалка например).
  • Носете дрехи с ципове и копчета отпред, за да не се налага да се протягате зад себе си.
  • Правете всичките си грижи (бръснене, сушене на косата и т.н.), докато седите.
  • Ако вашият лекар каже, че всичко е наред, можете да изкачвате стъпала. Може да се наложи да си починете на част от пътя, ако се изморите.
  • Избягвайте екстремни физически натоварвания. Не бутайте, дърпайте или повдигайте тежки предмети.
  • Понякога е възможно да се консултирате с ерготерапевт (човек, помагащ на деца и възрастни да се включат в значими за тях дейности) или специалист по сърдечна рехабилитация.

Колко скоро мога да си взема ваканция?

Може да пътувате веднага щом се почувствате по-добре, но винаги уведомявайте Вашия лекар кога и къде планирате да отидете и предоставяйте телефонен номер, на който той може да се свърже с вас. Целта е пациент и медицински специалист да са в постоянна комуникация.

Ето и няколко съвета за приятна ваканция на хората със сърдечна недостатъчност:

 •     Винаги носете всичките си лекарства със себе си и се уверете, че имате достатъчно медикаменти, за да издържите през цялото пътуване.

 •     Ако пътувате със самолет, носете лекарствата си със себе си. Ако пътувате в чужбина, би било добре да имате със себе си писмо към предписание от Вашия лекар за медикаментите като допълнителна информация на прием.

 •     Винаги носете своята идентификация за спешна медицинска помощ.

•      Бъдете внимателни, за да избегнете инфекция при пътуване. В райони, където водата може да не е безопасна, пийте бутилирана такава или други напитки (без лед). Плувайте само в хлорирани басейни.

•      Изберете храната внимателно, за да избегнете заболяване.

Емоции при сърдечна недостатъчност

Вашата диагноза „сърдечна недостатъчност“, симптоми и загриженост за бъдещето може да накарат и близки ви да се чувстват депресирани или притеснени. Самите притеснения донякъде са нормални. Ккогато започнете да се грижите за здравето си и да правите положителни промени, може да откриете, че тези чувства избледняват. Въпреки това, ако негативните емоции продължават и пречат на способността ви да се наслаждавате на живота, говорете с вашия лекар, консултирането може да ви помогне да сте по-добре занапред.

Представяме на вашето внимание указания, които ще ви помогнат да се справите с емоционалните напрежения: обличайте се всеки ден, излизайте, разхождайте се редовно, правете дейностите или хобитата, които харесвате, споделете чувствата си с роднини, терапевти, приятели. Освен това  осигурете добър сън, следвайте своя план за лечение, поставете и следвайте реалистичен дневен график, присъединете се към група за подкрепа или дори към сърдечна рехабилитация.

Сексуални проблеми при сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност може да засегне всички аспекти на живота, включително наличието на енергия, желание или способност за участие в полов акт. Има основни моменти, които да помогнат на вас и  любимия човек да се справите с физическите и емоционалните предизвикателства на сексуалните взаимоотношения:

  • Говорете открито с партньора си.
  • Намерете различни начини да покажете привързаност.
  • Правете секс, когато сте отпочинали и се чувствате физически комфортно.
  • Имайте реалистични очаквания за ефективност. Може да се наложи да промените сексуалните си практики, за да намалите необходимата енергия.
  • Бъдете грижовни, любящи и честни един с друг.
  • Вашите лекарства могат да повлияят на възбудата и сексуалната активност, затова ако имате някакви притеснения, се консултирайте със специалист.

Натурална терапия за сърдечна недостатъчност

При толкова сериозни проблеми като всички тези ,които са свързани със сърцето, точно като сърдечната недостатъчност, е от изключително значение да полагате постоянни грижи за здравето си в тази област и не само. Натурален продукт, който може да Ви бъде изключително полезен е Коензим Q10 от Здравитал. Това е ензим, който се произвежда в организма, но след определена възраст неговото производство намалява. Ето защо е важно да си го набавяте допълнително. Той отговаря за сърдечната функция и възстановителните процеси в организма.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9481,6088,5802,8532,9119″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2189,2356,2416,2185″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни