Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Инсултът или наречен още “мозъчен удар” се появява, когато се наруши кръвообращението в мозъка. Мозъчните клетки могат да загинат от намаления приток на кръв и последващата липса на кислород. Съществуват две големи категории инсулти, причинени от: 

  • Блокиране на притока на кръв
  • Кръвоизлив в мозъка

Запушването на кръвоносен съд в мозъка или шията, наречено исхемичен инсулт (ИС), е най-честата причина за инсулт и е причина за около 80% от инсултите. Тези запушвания се дължат на три състояния:  

  • образуване на съсирек в кръвоносен съд на мозъка или шията, наречено тромбоза 
  • придвижване на съсирек от друга част на тялото, например от сърцето към мозъка, наречено емболия
  • силно стесняване на артерия в мозъка, наречено стеноза 

Как да действаме при инсулт?

Ако подозирате, че вие или някой друг има инсулт или симптоми на инсулт, незабавно се обадете на телефон 112 и повикайте линейка. Дори ако симптомите изчезнат, все пак е важно да отидете в болница за профилактичен преглед и да се консултирате с медицинско лице.

След първоначалната оценка ще бъдете насочени към специалист за допълнителни изследвания, които да помогнат да се определи причината за инсулта. Трябва да бъдете насочени за преглед при специалист в рамките на 24 часа от началото на симптомите. При необходимост е важно да се започне и лечение.

Има случаи, в които симптомите на инсулта изчезват бързо след тяхната проява. Това обаче не трябва да ви успокоява. Това може да е признак за транзиторна исхемична атака (ТИА). Подобни симптоми не бива да се пренебрегват и затова е важно да се започне третиране, за да се намали вероятността от нов инсулт.

Разпознаване на признаците

Признаците и симптомите на инсулт са различни при отделните хора, но обикновено те започват внезапно.

Тъй като различни части на мозъка управляват различни части на тялото ви, симптомите ви ще зависят от засегнатата част на мозъка и степента на увреждане.

Симптомите се характеризират с това, че те се случват БЪРЗО и ВНЕЗАПНО:

  • Лице – лицето може да е спаднало на една страна, човекът да не може да се усмихва или устата, или окото му да са спаднали.
  • Ръце – възможно е да нямате способност да вдигне двете си ръце и да ги задържите вдигнати, поради липса на сила или изтръпване на едната ръка.
  • Говор – речта може да е неясна или нечленоразделна, или човекът може изобщо да не може да говори, въпреки това, че е буден. Може също така да има проблеми с разбирането при комуникация.
  • Време – ако забележите някой от тези признаци или симптоми, трябва незабавно да реагирате и да се придвижите до най-близкото здравно заведение като медицински център/болница.

Важно е всеки да е запознат с тези признаци и симптоми, особено когато живеете или се грижите за човек, който е от високорисковата група. Това може да е човек в напреднала възраст, с диабет или високо кръвно налягане.

Други признаци и симптоми на инсулт:

  • пълна парализа на 1 страна на тялото
  • внезапна загуба или замъгляване на зрението
  • замайване
  • объркване
  • затруднено разбиране на думите на другите
  • проблеми с равновесието и координацията
  • затруднено преглъщане (дисфагия)
  • внезапно и много силно главоболие, водещо до ослепителна болка, каквато не е имало преди
  • загуба на съзнание

Възможно е обаче тези симптоми да имат и други причини.

Транзиторна исхемична атака (ТИА) – мини инсулт

Симптомите на транзиторната исхемична атака (ТИА), известна още като мини-инсулт, са същите като при инсулт. Разликата е, че обикновено продължават само между няколко минути и няколко часа, преди да изчезнат напълно.

Въпреки че симптомите се подобряват, транзиторната исхемична атака (ТИА) никога не трябва да се пренебрегва. Тя е сериозен предупредителен знак за проблем с кръвоснабдяването на мозъка. Това означава, че сте изложени на повишен риск от инсулт в близко бъдеще.

Ако подозирате, че вие или някой друг има горепосочените симптоми, незабавно се обадете на телефон 112 и повикайте линейка. Дори ако признаците изчезнат все пак е важно да отидете в болница за профилактичен преглед и да се консултирате с медицинско лице.

Ако смятате, че сте имали ТИА преди, но симптомите са отминали и не сте потърсили лекарски съвет тогава, спешно си запишете час при личния лекар.

Съвет от Здравитал

Подходящ продукт при хора, които са в рискова група или вече са преминали заболяването е Трибор Бета. Неговата формула е с насоченост именно към пречистване на кръвоносните съдове, което от своя страна не позволява да се получават запушвания.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни