Желязодефицитна анемия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Желязодефицитна анемия -Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Желязодефицитната анемия е често срещан тип анемия. Представлява състояние, при което в кръвта липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки. Те трябва да транспортират кислород до тъканите на тялото. Самото име на здравословния проблем подсказва, че отсъства нужното количество желязо и човек може да се чувства уморен и да има недостиг на въздух. Обикновено можете да балансирате този вид анемия с добавки, имащи в себе си микроелемента. Понякога са необходими допълнителни изследвания или лечение на желязодефицитна анемия, особено ако специалистът има съмнение, че може да е налично вътрешно кървене.

Симптоми на желязодефицитна анемия

Признаците и симптомите на здравословния проблем могат да включват:

  • Силна умора;
  • Слабост;
  • Бледа кожа;
  • Болка в гърдите;
  • ускорен пулс или недостиг на въздух;
  • Главоболие, замаяност;
  • Студени ръце и крака;
  • Възпаление или болезненост на вашия език;
  • Чупливи нокти;
  • Необичайни желания за нехранителни вещества като лед, мръсотия или нишесте;
  • Лош апетит, особено при кърмачета и деца с желязодефицитна анемия.

Тази анемия не е нещо, което само да се диагностицира или лекува. Претоварването на тялото с желязо, ако човек сам взема прекомерно количество добавки, може да бъде опасно, тъй като излишното натрупване на елемента може да увреди черния дроб и да причини други усложнения.
Желязодефицитната анемия възниква, когато тялото ви няма достатъчно желязо, за да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е частта от червените кръвни клетки, която придава цветът на кръвта. Реално протеинът помага за пренасянето на наситена с кислород кръв в човешкото тяло.

Причините за поява на болестта

Загуба на кръв

Кръвта съдържа желязо в червените кръвни клетки. Така че, ако загубите кръв, вие губите малко желязо. Жените с обилен цикъл са изложени на риск, тъй като губят кръв по време на менструация. Бавната, хронична загуба на кръв в тялото – като например от пептична язва, хиатална херния, полип на дебелото черво също са рискови фактори. Стомашно-чревно кървене може да бъде резултат от редовна употреба на болкоуспокояващи, вземани без рецепта, особено аспирин.

Липса на желязо във вашата диета

Тялото редовно получава желязо от храните, които ядем. Ако консумирате твърде малко желязо, с течение на времето тялото може да изпита недостиг. Примери за богати на желязо храни са месо, яйца, листни зелени зеленчуци и др.

Неспособност за абсорбиране на желязо

Желязото от храната се абсорбира в кръвния поток в тънките черва. Чревно разстройство, което засяга способността на червата да абсорбира хранителни вещества от усвоената храна, може да доведе до желязо-дефицитна анемия. Ако част от тънките черва са отстранени хирургически, това също може да повлияе на способността за усвояване на желязо и други хранителни вещества.

Бременност

Проблемът се появява при много бременни жени, тъй като техните запаси от елемента трябва да обслужват собствения им увеличен кръвен обем, както и да бъдат източник на хемоглобин за растящия плод.

Рискови групи

  • Жени – както казахме по-горе, дамите губят кръв по време на менструация, затова рискът от развитие на болестта е увеличен
  • Кърмачета и деца – кърмачетата, особено тези с ниско тегло или преждевременно родени, които не получават достатъчно желязо от кърмата или адаптираното мляко, могат да са по-податливи. Децата се нуждаят от прием на допълнително желязо по време на своето развитие.
  • Вегетарианци – хората, които не ядат месо, могат да имат по-голям риск от желязодефицитна анемия. Те трябва да консумират алтернативни храни.
  • Чести кръводарители – хората, които рутинно даряват кръв, може да имат повишен риск, тъй като кръводаряването може да изчерпи запасите от желязо. Ниският хемоглобин, свързан с даряването, може да бъде временен проблем, който се отстранява чрез консумация на повече подходящи храни.

Усложнения на желязодефицитната анемия

Леката желязодефицитна анемия обикновено не причинява усложнения. Ако обаче не се лекува, тя може да стане тежка и да доведе до здравословни проблеми, включително:

Неразположения на сърцето

Тук може да говорим за евентуален ускорен или неправилен сърдечен ритъм. Сърцето трябва да изпомпва повече кръв, за да компенсира липсата на кислород. Това може да доведе до уголемяване на органа или сърдечна недостатъчност.

Проблеми по време на бременност

При бременни жени тежката анемия е свързана с преждевременни раждания и бебета с ниско тегло при раждане (вече споменахме за това). Но състоянието е предотвратимо при тези дами, които получават добавки с желязо като част от необходимите грижи.

Проблеми с растежа

При кърмачета и деца тежкият дефицит на желязо може да доведе до анемия, както и до забавен растеж и развитие. Възможна е и повишена чувствителност към инфекции.

Предотвратяване на желязодефицитна анемия

Най-вече трябва да се изберат храни, богати на желязо: червено месо, свинско и птиче месо, морска храна, боб, тъмнозелени листни зеленчуци (спанак), сушени плодове като стафиди и кайсии, обогатени с желязо зърнени храни, хляб, грах и др.
Друг вариант е избирането на храни, съдържащи витамин С. Можете да подобрите усвояването на желязо от тялото си, като пиете сок от цитрусови плодове или ядете други храни, богати на витамин С, в същото време, когато ядете храни с високо съдържание на желязо.
Други продукти, съдържащи в себе си необходимия витамин: броколи, грейпфрут, киви, листни зеленчуци, пъпеши, портокали, чушки, ягоди, мандарини, домати.

Предотвратяване на желязодефицитна анемия при кърмачета

За да предотвратите проблемът при кърмачета, хората трябва да хранят бебето си с кърма или формула, обогатена с желязо, особено това важи за първата година. Кравето мляко не е добър източник на желязо за бебета и не се препоръчва за кърмачета през началните 12 месеца. След половин година растеж е допустимо да се дава на бебетата обогатени с желязо зърнени храни или пюрирани меса поне два пъти на ден, за да увеличите нужния прием.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни