11 интересни факта за нервната система

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Нервната система е вътрешната комуникационна система на тялото. Състои се от множество нервни клетки в тялото. Нервните клетки приемат информация чрез сетивата на тялото: допир, вкус, мирис, зрение и звук. Мозъкът интерпретира тези сензорни знаци, за да разбере какво се случва извън и вътре в тялото. Това позволява на човек да използва тялото си, за да взаимодейства със заобикалящата го среда и да контролира телесните си функции.

Нервната система е много сложна. Ние разчитаме на нея всеки ден, за да ни помогне да сме здрави и в безопасност. Защо трябва да ценим нервната си система? Прочетете тези 11 интересни факта и ще разберете защо:

1.Тялото има милиарди нервни клетки

11-zabavni-fakta-za-nervnata-sistema-zdravital

Тялото на всеки човек съдържа милиарди нервни клетки (неврони). Има около 100 милиарда в мозъка и 13,5 милиона в гръбначния мозък. Невроните на тялото поемат и изпращат електрически и химически сигнали (електрохимична енергия) към други неврони.

2.Невроните са изградени от три части

Невроните получават сигнали в къса част, подобна на антена, наречена дендрит, и изпращат сигнали до други неврони с дълга част, подобна на кабел, наречена аксон. Един аксон може да бъде дълъг до един метър.

В някои неврони аксоните са покрити с тънък слой мазнина, наречен миелин, който действа като изолатор. Той помага за предаването на нервни сигнали или импулси по дълъг аксон. Основната част на неврона се нарича клетъчно тяло. Той съдържа всички важни части на клетката, които й позволяват да функционира правилно.

3.Невроните могат да изглеждат различно един от друг

Невроните се предлагат в различни форми и размери в зависимост от това къде се намират в тялото и какво са програмирани да правят. Сензорните неврони имат дендрити в двата края и са свързани с дълъг аксон, който има клетъчно тяло в средата. Моторните неврони имат клетъчно тяло в единия край и дендрити в другия край, с дълъг аксон в средата.

4.Невроните са програмирани да правят различни неща

11 интересни факта за нервната система 2

Има четири вида неврони:

  1. Сензорни: Сензорните неврони доставят електрически сигнали от външните части на тялото – жлезите, мускулите и кожата – в ЦНС.
  2. Двигател: Моторните неврони пренасят сигнали от ЦНС към външните части на тялото.
  3. Рецептори: Рецепторните неврони усещат околната среда (светлина, звук, докосване и химикали) около вас и я преобразуват в електрохимична енергия, която се изпраща от сензорните неврони.
  4. Интернейрони: Интерневроните изпращат съобщения от един неврон към друг.

5.Има две части на нервната система

11 интересни факта за нервната система 3

Човешката нервна система е разделена на две части. Те се отличават по местоположението си в тялото и включват централната нервна система (ЦНС) и периферната нервна система (ПНС).

ЦНС се намира в черепа и гръбначния канал на гръбначния стълб. Включва нервите в главния и гръбначния мозък. Всички останали нерви в други части на тялото са част от ПНС.

6.Има два вида нервна система

Тялото на всеки има ЦНС и ПНС. Но също така има волева и неволна нервна система:

  • Волевата (соматична) нервна система на тялото контролира неща, които човек осъзнава и може да контролира съзнателно, като например движение на главата, ръцете, краката или други части на тялото.
  • Неволната (вегетативна или автоматична) нервна система на тялото контролира процеси в тялото, които човек не контролира съзнателно. Той винаги е активен и регулира сърдечната честота, дишането, метаболизма на човека, наред с други критични процеси в тялото.

7.Принудителната система е разделена на три части

И ЦНС, и ПНС включват волеви и неволеви части. Тези части са свързани в централната нервна система, но не и в периферната нервна система, където обикновено се срещат в различни части на тялото. Неволната част на ПНС включва симпатиковата, парасимпатиковата и чревната нервна система.

8.Тялото има нервна система за подготовка на тялото за действие

11 интересни факта за нервната система 4

Симпатиковата нервна система казва на тялото да се подготви за физическа и умствена дейност. Тя кара сърцето да бие по-силно и по-бързо и отваря дихателните пътища за лесно дишане. Освен това временно спира храносмилането, за да може тялото да се съсредоточи върху бързо действие.

9.Има нервна система за контрол на тялото в покой

Парасимпатиковата нервна система контролира телесните функции, когато човек е в покой. Някои от неговите дейности включват стимулиране на храносмилането, активиране на метаболизма и подпомагане на тялото да се отпусне.

10.Има нервна система за контролиране на червата

Тялото има собствена нервна система, която просто контролира червата. Ентералната нервна система автоматично регулира движенията на червата като част от храносмилането.

11.Нервната Ви система може да бъде хакната

Учените сега разработват начини за „хакване“ на нервната система, придобивайки способността да контролират мозъчните клетки със светкавица. Клетките могат да бъдат програмирани да реагират на светлина чрез генетични промени.

Хакването може да помогне на учените да научат за функциите на различни групи неврони. Те могат да активират няколко мозъчни клетки едновременно и да наблюдават ефектите им върху тялото.

Продукт, който предлагаме за нервната система е Трибор Гама. Жълтият кантарион, включен в продукта, е ефективен при разстройства на нервната система. Билката се използва като антидепресант при неврози и безсъние. Трибор Гама:

  • Намалява стреса, укрепва нервната система и повишава общия тонус на организма
  • Ограничава болки от различен произход
  • Подобрява храносмилането и повлиява заболявания на храносмилателния тракт
  • Намалява нивата на холестерола и подобрява сърдечното здраве
  • Оказва благоприятен ефект при дискова херния и дископатия
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8479,12195,10329,11475,9887,5945″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2368,2356,9194,8788,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни