Високо кръвно налягане – 5 неправилни твърдения

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Здравитал - Високо Кръвно 5 Неправилни Твърдения

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Притеснявате ли се от високото кръвно налягане на Ваш близък, роднина или приятел? Това притеснение е напълно основателно. Това е така, тъй като ако не се лекува, високото кръвно налягане (хипертония) може да доведе до редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и дори инсулт.

Нека накратко обясним какво представлява кръвното налягане.  Кръвното налягане е налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове. Употребата на термина обикновено се отнася до налягането в големите артерии в кръвоносната система. При повишени нива говорим за хипертония, а при понижени – за хипотония. Представяме на вашето внимание пет неверни схващания за високото кръвно налягане (ВКН):

Неправилно Твърдение №1 – Високото кръвно налягане не е толкова опасно

Първоначалните симптоми могат и да не се забележат веднага. В дългосрочен план обаче високото кръвно налягане води след себе си до редица проблеми, от които някой с фатален край. Обикновено сърцето на човек бие редовно, изпомпвайки кръв през съдовете по цялото ви тяло. Тъй като кръвта се изтласква от сърдечния ритъм, тя от своя страна се притиска към стените на кръвоносните ви съдове. Кръвоносните съдове са гъвкави и могат да се разширяват или свиват, ако е необходимо, за да поддържат кръвния поток в норма. Поради редица причини кръвта може да започне да притиска стените на кръвоносните съдове  прекалено силно. Именно това повишено налягане, което може да втвърди артериите Ви с времето, е първопричината към многобройни здравословни проблеми.

Хипертонията е възможно да доведе до увреждане на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и други органи в тялото. Сърдечните проблеми и инфарктите, които са проблеми причинени от високо кръвно налягане, са първата и петата най-честа причина за смърт в Съединените Американски Щати.

Както вече маркирахме в началото, високото кръвно налягане може да е налично при човек, без непременно той да разбере за него веднага. Ето защо лекарите често го наричат „тихият убиец“.

Неправилно Твърдение №2 – Високото кръвно налягане не може да бъде предотвратено по никакъв начин

Може би в семейството Ви има хора, които страдат от високо кръвно налягане? Може би Вие сте част от група хора, които имат повишен риск от развитие на хипертония с годините? Поради тези или други причини сигурно си мислите, че не може да направите нищо, за да предотвратите този здравословен проблем в бъдеще?

Е, имаме добри новини за Вас! Има начини в ежедневието на човек, чрез които развитието на хипертония би могла да се забави. Още по-хубавото е, че тези методи са по-лесни за изпълнение от колкото си мислите!

Стъпки за предпазване от високо кръвно

  • Поддържайте теглото си на здравословно ниво. Това се постига, посредством комбинация от правилна хранителна консумация и редовни упражнения;
  • Хранете се здравословно. Това включва да приемате само количеството храна, от което тялото ви се нуждае и да избирате храни с високо съдържание на полезни вещества и с ниско такова на мазнини, захар и други;
  • Ограничете приеманото количество сол. По-голямата част от натрия, който ядете, е под формата на сол. Солта Ви кара да задържате в себе си вода. Ако приемате прекомерни количества тази задържана вода в организма Ви ще покачва нивата на кръвното Ви налягане;
  • Намаляване на консумацията на алкохол. Доказано е, че алкохола е свързан с нивата на кръвното Ви. Дори сядането на маса и изпиването на няколко питиета за вечерта довежда до временно повишение на кръвното;
  •  Не пушете тютюн и не се излагайте на пасивно пушене. Пушенето уврежда структурата на кръвоносните Ви съдове, довеждайки до атеросклероза. Атеросклерозата е известна с това, че страдащите от нея натрупват липиди, холестерол, калций, клетъчни отломки и други по стените на кръвоносните си съдове, правейки ги далеч по-тесни от нормалното;
  • Упражнявайте се редовно. Опитайте се да имате поне 30 минути активност всеки ден, поне пет дни в седмицата. Упражненията облекчават стреса и помагат да контролирате теглото си (теглото би могло да е пряко свързано с границите на налягането;
  • Не позволявайте на стреса да се натрупа. Химикалите, които тялото ви произвежда в отговор на стрес, карат сърцето ви да бие по-силно и бързо, кръвоносните ви съдове се стягат. Всичко това повишава кръвното налягане.

Неправилно Твърдение №3 – Всичко е под контрол стига едната ми граница да е в норма

Може да забележите, че когато Вашият лекар измерва кръвното налягане, отчитането включва две числа, едно изписано върху друго. Тези числа могат да бъдат объркващи.

Горното число се нарича вашето систолно кръвно налягане. Това число представлява силата на кръвта през кръвоносните съдове по време на сърдечния ритъм.

  • 119 или по-ниско е нормално систолно кръвно налягане
  • 120-129 се счита за повишено
  • 130 и повече е високо кръвно налягане.

Долното число репрезентира вашето диастолно кръвно налягане. Това число представлява силата на кръвта през кръвоносните съдове между ударите на сърцето, докато то почива.

  • 79 или по-ниско е нормално диастолно кръвно налягане.
  • 80 и повече е хипертония.

Разбира се, оптималните стойности зависят от пола, възрастта, психическото състояние, някой външни фактори и момента през деня, в който се мери налягането. Например при хора от 40 до 60-годишна възраст, границите леко се променят (смята се за нормални около 140/90), а за над 60г. – 150/90.  

И двете стойности са важни!

Много хора обръщат повече внимание на горната граница, отколкото на долната, но някой експерти казват, че сърцето би могло да се справи по-лесно със проблеми на систолните нива на налягането, отколкото с диастолните. С напредването на възрастта обаче систолното кръвно налягане става по-важно, тъй като риска от сърдечен удар (инфаркт) се увеличава.

Налягането се променя през денонощието, в зависимост от извършваните дейности. Кръвното се променя и с времето. Систолното налягане обикновено се увеличава с напредване на възрастта, докато диастолното може да намалява.

Ако някоя от двете граници консистентно е над нормата трябва да предприемете действия на момента! Вашият личен лекар ще разработи план, който ще предпази органите Ви своевременно, преди да се появи здравословен проблем.

Неправилно Твърдение №4 – Неправилно третиране на проблема

Вярно е, че може да отнеме известно време, за да изработите план за лечение, който работи най-добре за вас, тъй като появата на високото кръвно налягане често има повече от една основни причини. В много случаи конкретната причина за високо кръвно налягане може да не е очевидна. Тук идва ролята и на лекарите, които трябва да Ви предпишат подходящата комбинация от медикаменти и да я комбинират с правилни дейности, които човек да извършва в ежедневието си. Нещата са строго индивидуални, спрямо отделния индивид, но все пак бихме могли да откроим някой възможни насоки.

Списък с насоки

  • Планът „DASH“. Това е балансиран хранителен план. Включва прием на по-малко мазнини и наситени такива, както и консумация на повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни. Ограничаването на употребата на сол и алкохол също може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Диетологът може да ви помогне да намерите начини да постигнете тези цели, без да се отказвате от любимите си храни или вкусове;
  •  Контрол на теглото. Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Следването на гореспоменатия план и редовните упражнения могат да ви помогнат да отслабнете. Намаляване на количеството алкохол, което консумирате. Алкохолът също може да повиши кръвното ви налягане, особено ако пиете твърде много. Намаляването или въздържането може да е от съществено значение;
  • Пушенето забранено. Тютюневият дим може да повиши кръвното налягане. Освен това може директно да увреди сърцето и кръвоносните ви съдове. Съветваме Ви да откажете цигарите още сега;
  • Прием на точните лекарства. Вашият лекар вероятно ще предпише лекарства за контролиране на високото кръвно налягане. Обичайно е да приемате повече от едно лекарство за лечение на хипертония. Вашият лекар може да Ви помоли да смените лекарството или да промените дозировката, докато намерите комбинация, която работи най-добре за контролиране на високо кръвно налягане с най-малко странични ефекти за вас. Лекарствата, използвани за лечение на високо кръвно налягане, включват: диуретици (за намаляване на количеството течност в кръвта, като помагат на тялото да се освободи от излишния натрий; АСЕ инхибитори, алфа-блокери и блокери на калциевите канали, за да предпазите кръвоносните съдове от стягане; бета-блокери  – за да попречат на тялото да произвежда хормона „адреналин“; Той кара сърцето да бие по-силно и по-бързо.

Неправилно Твърдение №5 – Лечението не работи, отказвам се!

Ако работите заедно с Вашия лекар, за да съставите цялостна програма за управление на високото Ви кръвно налягане, този план със сигурност ще проработи. Тъй като всеки организъм е различен – процесът за овладяване на кръвното понякога може да отнеме време. За да увеличите максимално ползите от Вашия план, изпълнете следните стъпки:

  • Проверявайте кръвното си налягане толкова често, колкото е препоръчано от Вашия лекар;
  • Следвайте последователно своя план за лечение. Незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми с части от стъпките;
  • Посещавайте специалисти толкова често, колкото е необходимо. Когато отивате в специализираните заведения, носете записаните показатели, за да се прегледат;
  • Попитайте Вашия лекар или фармацевт за информация, относно страничните ефекти на лекарствата, които са предписани, за да не се стига до противопоказания;
  • Намалете количеството сол, което приемате (това вече го споменахме, но мислим, че никога не е излишно да се маркира отново).

Изучаването на високото кръвно налягане и как то може да навреди на вашето здраве е първата стъпка в контролирането му. Успеете ли да разберете какво представлява то, как да го третирате и държите в норма, то ще живеете дълги години и ще се радвате на крепко здраве!

Превенция на високото кръвно налягане чрез Трибор Бета

Високото кръвно налягане е изключително опасен проблем, който не трябва да бъде подценяван. На вашето внимание бихме искали да представим продуктът Трибор Бета, който представлява комбинация от Бабини Зъби, Глог и Гинко Билоба. Той е висококачествен продукт, който може да предпази сърцето Ви и цялостно да прочисти холестероловите плаки от кръвоносната Ви система.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни