Грижа за здравето през зимата: 5 митове и факти

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Студените месеци са времето от годината, когато най – често се сещаме за “досадните” предупреждения на родителите ни – “Облечи се, ще настинеш!”, “Не излизай с мокра глава ще се разболееш!” и къде без “Казах ли ти да се обличаш?!”.
Дали изречените предупреждения от родителите ни са митове или факти може само да гадаем. Но за сметка на това сме сигурни, че го изричат хора, които ги е грижа за нас.

Нека да забравим за момент за тях и да обърнем поглед към други митове и факти за здравето през зимата и да проверим тяхната достоверност.

1. Истина ли е твърдението, че губим по-голямата част от телесната си топлина през главата?

5-fakta-za-zdraveto-prez-zimata-zdravital

Не! Изследванията показват, че губим много малък процент от телесната топлина през главата.
Истината е, че всяка непокрита част от тялото губи топлина затова е важно да се обличаме подходящо от главата до петите. Поддържането на главата топла може да помогне за подобряване на нивата на комфорт и намаляване на риска от усещане за студ и неудобство.

2. Вярно ли е, че зелената слузеста храчка е признак на бактериална инфекция?

5 факта за здравето през зимата 2

Не е вярно. Хората често се тревожат, когато изкашлят зелена слузеста храчка, но в повечето случаи това е нормално и е признак, че наближава края на дадена настинка, грип или вирус.

Междувренно обаче жълтата слузеста храчка е знак, че тялото ни все още се бори с дадената инфекция, а прозрачната слузеста храчка е начален симптом на дадено заболяване.

3. Можете да получите грип от противогрипна ваксина?

5 факта за здравето през зимата 3

Не се притеснявайте! Във ваксината няма жив вирус, така че не може да причини грип.
Трябва да сме наясно, обаче, че поставянето на противогрипна ваксина не гарантира пълна защита от грип. Напълно възможно е той да бъде прихванат, макар и по – трудно, защото нито една ваксина не е 100% ефективна.

4. Може ли сухата топлина от радиатора може да причини настинка или грип?

5 факта за здравето през зимата 4

Това е само мит. Топлината от радиатора може да изсуши носните пътища и да причини дискомфорт и кървене от носа, но не може да причини респираторна инфекция.

5. Вярно ли е, че чистенето на сняг е свързано с по-висок риск от инфаркт?

здраве през новата година

Това е напълно вярно!
Студът свива артериите, увеличавайки натоварването на сърцето. Внезапната, екстремна дейност, като ринене на сняг, само увеличава риска от инфаркт. Това може да се каже, че е по-стресираща дейност от повечето зимни спортове, защото само за две минути пулсът може да достигне опасни нива.

Здравите, активни хора не би трябвало да имат проблеми с чистенето на сняг. Но мнозина не знаят, че имат заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет, така че всеки трябва да бъде внимателен. Съветваме Ви да използвате малка лопата и да правите чести почивки.

Имайте предвид, че всички упражнения са по-стресиращи за тялото в студено време. Ако сте на възраст над 60 години или имате въпроси относно здравето си, консултирайте се с Вашия лекар преди да участвате в каквито и да било напрегнати зимни дейности.

Заключение

Зимата може да бъде тежък сезон щом се отнася за здравето, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да сте здрави през целия сезон. Освен да се обличате подходящо, да проветрявате често и да се храните балансирано е важно да приемате и имуностимуланти. Сибирският женшен е подходящ натурален, мощен имуностимулатор. Можете да прочетете повече за полезните му действия ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни