Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болка в ухото (оталгия) по-често се появява при деца, но може да се появи и при възрастни. Болката, която започва вътре в ухото, е известна като първична оталгия, докато болката, която възниква извън ухото, е известна като вторична оталгия.

Тя може да се появи постепенно или внезапно и да бъде тъпа, остра или пареща и може да бъде временна или продължителна. Обикновено болката възниква само в едното ухо, но понякога може да се появи и в двете.

Признаци и симптоми

Симптомите, които могат да придружават болката в ухото, включват:

  • Висока температура
  • Секреция
  • Загуба на слуха
  • Главоболие
  • Затруднено дъвчене
  • Болка в челюстта
  • Щракане
  • Тревожност и раздразнителност (при деца)
  • Повишен плач (при деца)
  • Загуба на апетит (при деца)

Причини и рискови фактори

Болката в ухото често се причинява от запушване на евстахиевата тръба, проходът, който се простира от средното ухо до задната част на носната кухина и гърлото. Когато евстахиевата тръба е блокирана, въздухът и течността не могат да преминават през прохода, причинявайки високо налягане и болка.

Ушните инфекции са честа причина за болки в ушите, особено при деца. Инфекциите на средното ухо, наречени среден отит, възникват, когато течностите се натрупат вътре в тръбите на средното ухо. След това тази течност може да се зарази с бактерия или вирус.

Децата са по-склонни да получат ушни инфекции, отколкото възрастните, отчасти защото техните евстахиеви тръби са по-малки и прави, което затруднява изтичането на течности. Тяхната имунна система също така все още се развива, което ги прави по-податливи на инфекции.

Ухото на плувеца, известно още като външен отит (инфекция на външното ухо и ушния канал), може да бъде причинено от мръсна вода, която се забива във външния ушен канал след плуване, създавайки идеална среда за бактерии, причиняващи инфекции.

Болката в ухото може да бъде причинена от надраскване на вътрешността на ухото с пръст, памучен тампон или друг предмет.

Други възможни причини за болка в ушите включват:

  • Алергии
  • Инфекция на синусите
  • Възпалено гърло
  • Инфекция на зъбите
  • Натрупване на ушна кал
  • Спукано тъпанче
  • Промени във височината на налягането (баротравма)
  • Синдром на темпоромандибуларната става (TMJ или проблеми със ставата, която свързва челюстта ви със страната на главата)
  • Артрит на челюстта

Ушните инфекции обикновено не са основната причина за болки в ушите при възрастни. По-скоро болката може да произтича от проблем като TMJ.

Как се диагностицира болката в ушите?

Лекарят може да диагностицира болка в ушите въз основа на вашите симптоми и медицинска история. Те също така вероятно ще прегледат ушите, носа и гърлото ви с отоскоп (инструмент със светлина), за да проверят за зачервяване и други симптоми и за да открият причината за болката в ухото ви.

За да диагностицира ушна инфекция , лекарят може също да използва отоскопа, за да издуха струя въздух срещу тъпанчето и да види дали то се движи нормално.

Прогноза за болки в ухото

Прогнозата на болката в ухото зависи от причината. Инфекциите на ушите, например, са склонни да изчезнат сами в рамките на седмица или две.

Спуканото тъпанче също има тенденция да се лекува от само себе си в рамките на няколко месеца. Прогнозата е добра, рядко може да се появи дълготрайна загуба на слуха и симптоми като замаяност и световъртеж .

Продължителност на болката в ухото

Болката в ушите често изчезва от само себе си в рамките на няколко дни и Вашият лекар може да изчака няколко дни, преди да Ви предпише антибиотик . След като започнете антибиотици за инфекция, трябва да видите подобрение в рамките на два до три дни.

Възможности за лечение и лекарства за болки в ушите

Лечението на болки в ухото често зависи от това какво причинява проблема. Обичайните лечения включват лекарства, хирургия и домашни средства.

Опции за лечение

За да намалите болката в ухото, Вашият лекар може да препоръча лекарства без рецепта (OTC) като Tylenol ( ацетаминофен ) или ибупрофен (Advil, Motrin). Вашият лекар може също да препоръча капки за уши без рецепта за облекчаване на болката, но те никога не трябва да се използват, ако има вероятност тъпанчето да се е спукало.

Понякога се предписват антибиотици за ушни инфекции, но в много случаи те не са необходими. При деца антибиотици като амоксицилин могат да се използват за лечение на ушни инфекции, които са тежки или продължават повече от няколко дни.

Натрупването на ушна кал в ушния канал може да причини болка в ушите. И все пак, никога не пъхайте нищо в ухото си, включително памучен тампон, който просто ще избута восъка по-дълбоко в ухото, вместо да го премахне. Прекомерната ушна кал трябва да се диагностицира и лекува от медицински специалист.

Домашни лекарства, алтернативни и допълващи терапии

Много хора изпитват болка в ухото и лека загуба на слуха или заглушаване поради внезапни промени във въздушното налягане, като например когато пътуват със самолет, в асансьор или се гмуркат на дъното на плувен басейн. Когато това се случи, многократното преглъщане, например чрез дъвчене на дъвка или смучене на твърди бонбони, може да помогне да прочистите ушите си. Този вид болка в ушите обикновено е временна и рядко води до трайни проблеми.

Студен компрес може да помогне за облекчаване на болката в ушите. Поставете студен компрес или мокра кърпа върху засегнатото ухо за около 20 минути.

 За облекчаване на симптомите на TMJ могат да се използват както топли, така и студени компреси, както и техники за намаляване на стреса.

Вместо да лежите, опитайте да почивате с подпряна глава. Това може да помогне за облекчаване на налягането в средното ухо.

Преглед на проучвания, публикувани през февруари 2016 г. в списание Medicine , разглежда редица допълнителни и алтернативни лечения за педиатричен отит, включително хомеопатия, фитотерапия, ксилитол (захарен алкохол), добавки с витамин D и пробиотици . Изследователите установиха, че може да има някои ползи от тези терапии, но доказателствата са ограничени и са необходими повече изследвания.

Опции за хирургия

Децата, които са предразположени към болки в ушите от ушни инфекции, може да се наложи да имат хирургическа процедура, при която малка тръба се вкарва в тъпанчетата, за да се предотврати натрупването на течност. Краткосрочните тръби обикновено издържат около 6 до 9 месеца, преди да паднат сами.

Дългосрочните тръби са по-големи и закрепени на място.

Предотвратяване на болки в ушите

Болката в ушите не винаги може да бъде предотвратена, но има някои неща, които можете да направите, за да намалите риска от наранявания на ухото и ушни инфекции.

Пазете всички чужди тела от ушите си и винаги подсушавайте ушите си след плуване, душ или къпане. Можете също така да носите шапка за баня, тапи за уши или да използвате персонализирани форми за плуване, когато плувате.

Пушенето също може да бъде предпоставка за развитие на ушни инфекции.

Една добра стъпка, за да останете здрави, е всяка година да си поставяте ваксина срещу грип .

Децата също трябва да получат пневмококова ваксина, тъй като бактерията Streptococcus pneumoniae може да причини инфекции на средното ухо.

Усложнения при болки в ушите

Усложненията на болката в ухото до голяма степен зависят от това, което причинява проблема.

Инфекциите на ухото като ухото на плувец, могат да доведат до инфекция, която се разпространява в областите около ухото. Това състояние, наречено злокачествен отит, може да бъде сериозно, изискващо високи дози антибиотици и спешна медицинска помощ.

Спуканото тъпанче, особено такова, което не зараства напълно, може да причини проблеми като загуба на слуха или световъртеж . Ако възникне инфекция, тя може да се разпространи и в костта зад ухото (мастоидит) и изисква спешна медицинска помощ.

При деца повтарящите се ушни инфекции или хроничното натрупване на течност в средното ухо могат да причинят загуба на слуха, проблеми с поведението или говора или дори лошо представяне в училище. Ушните тръби обаче могат да помогнат за намаляване на риска от ушни инфекции и да коригират всяка продължителна загуба на слуха.

Кой има болки в ушите?

Болката от ушни инфекции се появява по-често при деца, отколкото при възрастни. Около пет от шест деца ще имат поне една ушна инфекция до третия си рожден ден, според Националния институт по глухота и други комуникационни нарушения. Всъщност ушните инфекции са най-честата причина родителите да доведат детето си в лекарския кабинет.

Всяка година се извършват повече от 500 000 операции на ушни тръби на деца. Децата, които получават тези операции, обикновено са на 3 години или по-малко.

Свързани състояния и причини за болка в ушите

Болката в ухото често се причинява от ушни инфекции, включително инфекции на средното ухо (отит на средното ухо) и ухото на плувеца (външен отит). Децата са по-склонни да имат ушни инфекции, отколкото възрастните, въпреки че могат да се появят при хора от всички възрасти.

При възрастни заболявания като TMJ и артрит на челюстта също могат да причинят болка в ухото.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1622″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”480″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни