Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
6-Упражнения-за-болки-в-долната-част-на-гърба-1

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болките в гърба и нараняванията са често срещани сред възрастните хора, но някои прости разтягания могат да помогнат.

Независимо дали е хронична, остра или епизодична, болката в кръста е често срещан проблем сред възрастните, причинявайки повече увреждания по света, отколкото всяко друго състояние.
Изследванията сочат, че около 80 процента от възрастните ще изпитат болка в кръста в даден момент от живота си, което означава, че ако все още не сте я имали и не я имате сега, има голям шанс да се появи в бъдеще — особено след като болките в гърба стават по-чести с напредването на възрастта.

Честите причини за болки в долната част на гърба включват наранявания от прекомерно натоварване, разтягане или навяхване на мускули или връзки, травма, дегенеративни дискове, спинална стеноза, остеоартрит и остеопороза.

Друг основен виновник е заседналата поза. Проучване от 2019 г. установява връзка между статичната стойка при седене и хроничната болка в кръста сред хората, които работят в кол център.

uprazhnenia-za-bolki-v-dolnata-chast-na-garba-1

Болката в долната част на гърба „обикновено се дължи на комбинация от декондициониране и лоша механика на тялото“, обяснява Робърт Гиландърс, физиотерапевт в района на Шарлотсвил, Вирджиния. Нещо повече, историята на болки в гърба вероятно означава, че предстои още нещо. „Ако сте имали нараняване в миналото, вероятно ще го получите отново“, добавя той.

Средства за облекчение

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 2

Когато се появи болка в долната част на гърба, не е необходимо да го приемате в легнало положение. Напротив, трябва да продължите да се движите, като ходите редовно.

„Ходенето е едно от най-терапевтичните неща, които можете да направите за гърба си. И все пак това е ниско висящ плод, който не се използва толкова често.“

Робърт Гиландърс, физиотерапевт

Проучванията са установили, че ходенето подобрява нивата на болката, увреждането, качеството на живот и избягването на страх сред хората с хронична болка в кръста.

За да облекчите болката в кръста – независимо дали е краткотрайна или хронична – можете да приложите компрес с лед или топлина и да използвате ролка от пяна, за да освободите напрежението в долната част на гърба, препоръчва Гиландърс. Може също така да помогне за ангажиране на диафрагменото дишане, казва Алекс Гаро, физиотерапевт в медицинския център на университета Ръш в Чикаго. Докато вдишвате бавно, оставете корема си да се разшири с въздух, след това издишайте бавно, позволявайки на корема ви да се издуе.

„Това забавя дишането ви, което може да забави сигналите за болка и да има успокояващ ефект“

Алекс Гаро, физиотерапевт
6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 3

Важно при болките в долната част на гърба. Ако болката се разпространява надолу по един от краката Ви, ако имате изтръпване, слабост или изтръпване в единия (или и в двата) крака, или ако имате промени във функцията на червата или пикочния мехур , незабавно се обадете на Вашия лекар, тъй като тези симптоми могат да бъдат причинени от компресия в гръбначния мозък или компресия на нерв. Освен това, ако болката продължава повече от седмица или Ви пречи да извършвате дейностите, които трябва да правите, добра идея е да посетите лекар.

6 упражнения за облекчаване на болката

За предотвратяване и облекчаване на по-малко сериозна болка в долната част на гърба физиотерапевтите препоръчват да правите следните упражнения всеки ден, до два пъти на ден.

1.Легнал мост

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 4

Легнете по гръб с ръце на пода отстрани, крака сгънати в коленете и стъпала плоски на пода. Стегнете корема и глутеусите и бавно повдигнете бедрата от пода, като същевременно държите гърба изправен. След това бавно спуснете дупето и бедрата обратно на пода. Направете 10 повторения.

2.Куче птица

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 5

Спуснете се на четири крака, с ръце на пода точно под двете рамене и колене точно под бедрата. Дръжте главата си в една линия с гръбначния стълб и повдигнете дясната си ръка напред, а левия крак право зад вас, докато и двата станат успоредни на пода. Направете пауза, след което се върнете в изходна позиция. Повторете с лявата ръка и десния крак. Не забравяйте да поддържате коремните си мускули стегнати, гърбът ви плосък и бедрата ви на ниво през цялото упражнение. Направете 10 повторения от всяка страна.

3.Котка камила

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 6

Започнете на четири крака, с ръце на пода точно под раменете и колене точно под бедрата. Приберете брадичката си към гърдите и бавно закръглете гърба си нагоре към тавана. Направете пауза за няколко секунди, след това бавно отдръпнете раменете си от ушите си. Отпуснете гърба си и го извийте леко, докато гледате пред себе си. Върнете се в изходна позиция. Направете 10 повторения.

4.Детска поза

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 7

Докато все още сте на ръце и колене, бутнете дупето си обратно на петите, с раздалечени колене. Спуснете горната част на тялото си между коленете. Протегнете ръцете си по пода над главата си и поставете челото си на или близо до пода. Задръжте тази позиция за 20 до 30 секунди.

5.Двойно разтягане от колене до гърди

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 8

Легнете по гръб със свити два крака и стъпала на пода. Повдигнете краката си, дръпнете двете колена към гърдите си

6.Разтягане с ротация на долната част на гърба

6 Упражнения за Болки в Долната част на гърба 9

Легнете по гръб със свити колене и стъпала на пода. Дръжте раменете си плоски на пода и коленете събрани, докато ги оставяте да се търкалят бавно към дясната страна на тялото ви. Направете пауза за пет секунди, след което бавно върнете коленете си в изходна позиция. След това бавно оставете коленете си да се търкулнат към лявата страна на тялото Ви. Направете пауза за пет секунди, след което се върнете в изходна позиция. Повторете това няколко пъти от всяка страна.

Предупреждение: докато правите тези упражнения, не забравяйте да слушате тялото си. „Ако нещо те боли, не го прави“, казва Кладис. „Можете да влошите симптомите си, ако се опитвате да преодолеете болката.“

Предотвратяване на болки в гърба

Някои видове повтарящи се болки в гърба могат да бъдат предотвратени. Ето 10 начина да поддържате гърба си здрав:

  • Упражнявайте се редовно, за да поддържате мускулите силни и гъвкави.
  • Поддържайте здравословно тегло.
  • Хранете се здравословно и се уверете, че получавате достатъчно калций, фосфор и витамин D.
  • Използвайте ергономично проектирани мебели и оборудване у дома и на работа.
  • Ако седите много на работа, сменяйте позициите на седене често. Освен това ставайте от време на време и се разхождайте из офиса или се разтягайте, за да облекчите мускулното напрежение.
  • Носете удобни обувки с нисък ток.
  • Спете на твърда повърхност. Спането на ваша страна в поза на плода може да помогне за облекчаване на натиска върху гръбначния стълб.
  • Не се опитвайте да повдигате твърде тежки предмети.
  • Когато повдигате нещо, повдигайте от коленете и не усуквайте, когато повдигате. Издърпайте стомашните мускули и дръжте главата си надолу и в една линия с изправен гръб.
  • Откажете пушенето. Пушенето намалява притока на кръв към долната част на гръбначния стълб, което може да допринесе за дегенерация на гръбначния диск. Пушенето също пречи на заздравяването.

Продукти, които предлагаме за облекчаване и предотвратяване на проблеми са:

Продукт, който ние предлагаме за нервната системa, както и за борба с болки от различен произход е Трибор Гама – Екстракт от Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил. Продукта:

  • Ограничава болки от различен произход – облекчава симптомите при артрит, ревматизъм, мигрена, мускулни болки, болки в стомаха и менструални болки при жените.
  • Оказва благоприятен  ефект при дискова херния и дископатия – комбинацията от трите използвани билки в Трибор Гама облекчава неприятните болки причинени от подобни заболявания. Препоръчителен е по-дълъг прием, за да се гарантира ефект за по-дълго време.

Продукт, който ние предлагаме за болки в ставите е Трибор Сигма – Екстракт от Бабини Зъби, Корен Репей, Полски Хвощ и Морски Колаген. Продукта:

  • Насърчава костния растеж: Приемът на морски колаген увеличава синтеза на колаген в тялото и помага за включването на минерали в костната структура. Добавянето на Морски колаген значително увеличава размера и минералната плътност на бедрените кости.
  • Подобрява силата на костите: Силата на костта е свързана не само от количеството костна тъкан, но и от нейното качество, което зависи от минералното съдържание и състав на колагеновата й микроструктура. Приемът на Морски колаген подобрява клетъчната структура на костите, докато добавките с колаген от животни повишават тяхната минералната плътност и жилавост.
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11948,10557,11736,10517,5004,4990,3863,5907,9559″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3930,6084,2368,2356,8788,2191,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни