Как медитацията може да промени мисленето ви

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Във време, в което травматични събития като пандемии, престрелки и загуби изглеждат безкрайни, медитацията може да ни помогне!

Медитацията е колекция от практики, чиято цел е да помогне на повечето от нас да култивират моментно осъзнаване.

Медитацията е практика на осъзнаване – няма универсално определение. Може да бъде обобщена като „практика на ума и тялото”. Тя се фокусира върху взаимодействията между мозъка, ума, тялото и поведението. За да я практикувате, са ви необходими четири ключови елемента: тихо място с малко разсейвания, удобна поза , фокус и открито отношение.

Учените все още учат как точно медитацията може да предизвика положителни въздействия и върху други аспекти на здравето. Такива са: подпомагане на имунната ни система, подобряване на съня, понижаване на холестерола и облекчаване на болката.

Медитацията ви помага с паметта и концентрацията, повишава издръжливостта, учи ви как да управлявате по-добре стреса.

Повлияване на стреса и дълголетието

Установено е, че практикуването на медитация влияе върху стреса в мозъка. Тя променя мозъчната структура и активността в региони, които регулират вниманието и емоциите, според Американската психологическа асоциация .

Според изследване от 2015 г. хората, които медитират, са по-малко склонни да имат негативни мисли или безполезни емоционални реакции, когато са изправени пред стресови ситуации.

В допълнение към всякакви структурни промени в мозъка, тези ползи могат да бъдат резултат и от физически процеси. Медитацията може да помогне за регулиране на автономната нервна система. Това е частта от нашата нервна система, която е отговорна за регулирането на неволни физиологични функции като сърдечен ритъм, кръвно налягане, дишане и храносмилане.

Винаги, когато сме разтревожени, ние бързаме толкова много, че правим кратки и плитки вдишвания. Когато правите това, мускулите ви се стягат, мозъкът ви е склонен да се замъгли и да се претовари докато размишлявате.

Дихателните медитации могат да намалят мускулното напрежение и сърдечната честота. Спокойствието, което се усеща по време или след медитации, може да се дължи на доставянето на повече кислород към мозъка и тялото.

Оставащи изследователски затруднения

Въпреки че има някои известни ползи от медитацията за психическото и физическото здраве, изследователите все още търсят най-добрите методи за обективно измерване на това как практиката засяга мозъка.

Някои изследователи все по-често използват методи на когнитивната невронаука като ЯМР. Използва се, за да определят какво се случва в невронните мрежи на участниците по време или след медитация. Но снимките от ЯМР и други образни методи може да не изобразяват точно сложните фактори.

Освен това има някои проучвания, чиито открития оспорват идеята, че медитацията може да помогне на всеки.

Разликите между хората могат просто да се сведат до намирането на това какъв тип медитация е най-добър за тялото и психическото състояние на човек.

Какво се случва по време на медитацията?

Когато си сам, мислите ти отиват към нещата, с които не си се справил. Военните служители или полицаите например, много пъти имат толкова много ужасни неща, които са видели, че те просто прокарват живота си като отместват нещата. Но когато седят в мълчание и медитират или дишат, всички тези неща се връщат на повърхността, защото не са им обърнали внимание.

Практикуването на медитация в контролирани условия с професионалисти, които могат да образоват за потенциалните ефекти, е полезно за хора със сложни емоционални състояния.

Приготвяме се да започнем

Медитацията е „много достъпна“. Сега има толкова много приложения, че ако имате смартфон, можете да се научите да медитирате.

Можете също така да опитате въвеждащ клас в център за медитация, да прочетете книга, да гледате онлайн видео или да практикувате сами. Който и път да изберете, вижте какво резонира за вас, намерете някой, чийто глас харесвате и чиито думи имат смисъл.

За начинаещи започването в професионално ръководена среда може да бъде полезно за преориентиране след всякакви препятствия, които биха могли да доведат до бързо отказване или чувство на обезсърчение.

Има много погрешни схващания относно медитацията. Едно погрешно схващане е „Ако го правя правилно, не трябва да имам мисли.“ И това абсолютно не е истината. Умът произвежда мисли, това е неговата функция. Така че няма да се отървете от мислите, докато не умрете.

Инструкторите могат да ви научат за аспектите на медитацията, които не са интуитивни или очевидни.

Тъй като медитацията е свързана с присъствието, тя може да се прави навсякъде, но тихата и спокойна зона може да бъде оптимална за начинаещи, които все още се учат да се фокусират върху настоящето. Можете да започнете само с пет минути на ден, след това постепенно да увеличавате.

Опитайте го всеки ден в продължение на една седмица и вижте дали ще забележите нещо. Дори след един път много хора казват: „О, това беше полезно. Искам да го направя отново.“

Ако забележите, че медитацията ви кара да се чувствате по-зле, говорете с опитен медитатор за вашето преживяване или изчакайте, докато сте в по-добро емоционално или психическо състояние.

В заключение

Хората разбират, че медитацията е нещо повече от управление на стреса. Медитацията включва самоизследвания на осъзнаването. Тя включва интероцепция –  да знаете как съзнателно да управлявате вашата автономна нервна система. Това включва цял аспект на внимателно осъзнаване на връзката, на екосистемата, на емоциите, на социалната емоционална интелигентност.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1623″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни