Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Как сънят укрепва имунната система?

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Учените казват, че достатъчно сън помага на Т-клетките в тялото ви да се борят с инфекцията
Ако имате нужда и от друга причина да се наспивате добре, това може да е тя.

Сънят помага на имунната система

kak-sanyat-ukrepva-imunnata-vi-sistema-zdravital

Многобройни проучвания съобщават за ползите от добрия нощен сън, учените са открили, че здравният сън подобрява имунните клетки, известни като Т-клетки.

Т-клетките са вид имунни клекти, които се борят срещу вътреклетъчните патогени, например инфектирани с вируси клетки като грип, ХИВ, херпес и ракови клетки.

Хормоните на стреса – адреналин и норадреналин и провъзпалителните молекули простагландини инхибират лепкавостта на клас адхезионни молекули, наречени интегрини. Тъй като нивата на адреналин, норадреналин и простагландини са ниски по време на сън, лепкавостта на интегините е по-силна. Тази лепкавост е важна защото, за да могат Т-клетките да убиват заразени с вируси клетки или ракови клетки, те трябва да влязат в пряк контакт с тях и лепкавостта на интегрирана нсърчава този контакт.

Значението на Т-клетките

Как сънят укрепва имунната Ви система? 2

Т-клетките играят  важна роля в имунната система на организма. Когато клетките в тялото разпознаят заразена вирус клетка, те активират интегрини – лепкав вид протеин, който след това позволява да се прикрепят към заразените клетки и да ги убият. Специалистите сравняват Т-клетки при здрави доброволци, които или са спали, или са будували през цялата нощ.

Те открили, че при участниците в проучването, които спят, Т-клетките показват по-високи нива на активиране на интегрин, отколкото в Т-клетките на тези, които са будни.

Констатациите показват, че сънят има потенциал да подобри функционирането на Т-клетките и ефективността им. Хормоните на стреса намаляват, докато тялото спи. Високите нива на тези вещества могат да намалят ефективността на Т-клетъчния имунен отговор за унищожаване на патогени.

Значението на съня

Как сънят укрепва имунната Ви система? 3

Възрастните се нуждаят от минимум седем часа сън всяка нощ за добро здраве и благополучие.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията са открили, че повече от една трета от хората не спят достатъчно.

Много хора приемат добрия сън за даденост, те подценяват важността на съня, а по-малко от седем часа сън на нощ редовно има отрицателни ефекти. Това по същество създава състояние на борба или бягство с повишени хормони на стреса и освобождаване на адреналин.

Сънят е като всичко друго в тялото, това е естествено състояние и трябва да се внимава с него, за да сме здрави. Сънят трябва да Ви кара да се чувствате освежени, а не замаяни и борещи се. Реалистичните очаквания са от съществено значение. Съня се променя с възрастта, така че с течение на времето може да не се чувствате толкова отпочинали, колкото когато сте били по-млади.

По-малко от пет часа сън на нощ редовно се свързват с по-висока смъртност, а по-малко от седем часа сън за три поредни нощи имат същия ефект върху тялото като липсата на сън за една цяла нощ. Лошият сън може да има както краткосрочни, така и дългосрочни последици за здравето. Лошият сън може да доведе до дългосрочни проблеми с настроенията, паметта и кръвната захар, наред с други неща. 

Краткосрочните последици от лошия сън могат да включат сънливост, лоша преценка, автомобилни катастрофи, промени в настроението, проблеми с паметта, грешки на работното място и много други. Хронично, лошият сън засяга не само способността да функционирате добре на следващия ден, но дефицитът на сън се натрупва и трудно може да бъде възвърнат. Вътре в тялото хронично лошият сън може да причини проблеми.

Лошият сън може да увеличи възпалението, кръвното налягане, инсулинова резистентност, кортизола, наддаването на тегло в сърдечно-съдовите заболявания, както и да намали регулирането на кръвната захар. Смята се също, че добрият нощен сън предпазва от сърдечни заболявания.

Защо хората не спят достатъчно?

Как сънят укрепва имунната Ви система? 4

Въпреки многобройните проучвания, доказващи отрицателното въздействие върху здравето от лошия сън, експертите казват, че много хора все още не дават приоритет на съня. Хората трябва честно да разсъждават върху количеството сън, което получават, защото много от проблемите са доброволно предизвикани и те просто трябва да решат да дадат приоритет на адекватния нощен сън.

Наличието на комфортна, тъмна среда в спалнята и елиминирането на разсейването от електронни устройства, домашни любимци или хъркащ партньор в леглото е от ключово значение.

Упражненията могат да насърчат по-добро качество на съня. Важно е също да наблюдавате колко алкохол и кофеин консумирате.

Добрият сън трябва да бъде приоритет, защото в нашият свят се случват толкова много неща, че освен ако съзнателно не решите, че ще отделите достатъчно време за сън, това просто няма да се случи.

Продукт, който препоръчваме за справяне на проблемите със съня е Олиосептил Натурални Капсули за Сън. Те помагат при:

  • Подобряване качеството на съня
  • Ускоряване заспиването
  • Действат релаксиращо
  • Справят се с главоболието
  • Борба със стреса

Обобщение

  • Проучвания показват, че добрият сън засилва имунната система.
  • Учените са открили, че качеството на съня може да подпомогне Т-клетките в тялото Ви и така да се бори срещу инфекциите. Добрият сън постига това чрез подобряване на възможността на Т-клетките да се залепят и да унищожат инфектираните клетки.
  • Проучвания показват, че има краткотрайни и дълготрайни здравословни проблеми свързани с лош сън
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9472,8713,6979,11061,9887,11475″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”9194,8788,2191,2368,2356,2185,3930″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни