Предсърдно мъждене и сърдечни блокове

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
сърце

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Както повечето от вас знаят, предаването „Академия Здравитал“ може да се определи като „здравно-образователен университет“. Не всеки път проф. Христо Деянов кани гости в студиото, но дори тогава, изданията са много ценни за широката аудитория. Този път основната насока на лекцията отиде към сърцето, като един от ключовите органи за всеки жив организъм. По-специално стана дума за сърдечен автоматизъм, за възбудно-проводната система на сърцето и сърдечните блокове.

„Чисто физиологично във всеки жив организъм, особено при човека и бозайниците, пулсира най-важният орган – сърцето. Това е сърдечната помпа, която задвижва кръвта в кръвоносната система, като този автоматизъм е вроден. Осъществява се регулация от много странични системи и хормони. Най-важната роля за регулация на сърдечния ритъм играе вегетативната нервна система.“

Вегетативната нервна система има два дяла – симатикус и парасимпатикус. Първият дял ускорява сърдечната дейност, а парасимпатикусът я успокоява и забавя – ето това представлява сърдечният автоматизъм.

Анатомия на човешкото сърце

То се състои от две предсърдия (леви, десни) и две камери (също леви и десни). Лявата камера е с много по-силна мускулатура отколкото дясната. Точно за това лявата част има за функция да изпомпва кръвта в аортата. Целта е тази кръв да достигне до всяка клетка, тъкан, капиляр в човешкото тяло. Тук е важна и самата еластичност на съдовете. Реално кръвта след предаване на кислород към тъканите се връща в сърцето, за да се обогати и отново да стартира целия процес. Между лявата камера и предсърдието се намира миталната клапа. Десните части с отрицателно налягане вземат от венозната система кръвта (мръсна кръв), която вече е предала кислорода на тъканите, за да я прати в белия дроб (белодробната артерия). Там кръвта се оксидира и след това чрез лявото предсърдие да стигне пак до лявата камера. Целият този процес се ръководи от възбудно-проводната система на сърцето.

Възбудно-проводна система на сърцето

Системата образува няколко части. На първо място говорим за синусов възел – той ръководи ритъма на сърцето. Може да се определи като „натурален пейсмейкър“ – там възниква появата и провеждането на импулсите до миокарда.

„Нормалната сърдечна честота е от 60 до 80 удара в минута, като в един средностатистически човешки живот сърцето пулсира няколко милиарда пъти“.

Когато сърдечният ритъм е забавен, има брадикардия, когато е ускорен – за тахикардия (над 90-100 удара в минута). При брадикардията можем да говорим за т.нар. „сърдечна аномалия“. Тук изменението от нормалната честота може да бъде както постоянно, така и повтарящо се на периоди. Симптомите са свързани с умора, задух и общ дискомфорт. В сърдечната мускулатура е създадена мрежа от фини нервни влакна – реално импулсите трябва да преминат до всяка клетка на миокарда. В случай на пречка за провеждането на импулсите в блока, говорим за сърдечни блокове. Появяват се често в камерите, понеже там пътя на преминаване на импулса е по-дълъг.

Съществуват патологични изменения в ритъма на сърцето. Когато импулсът се задържи в предсърдията или не всеки от тях стига до определени възли, говорим за предсърдно мъждене.

Какво представлява предсърдното мъждене (ПМ)?

ПМ е нарушена сърдечна дейност – ускорен ритъм. Това реално е най-често срещаният вид сърдечна аритмия. Тук можем да говорим за повишен риск от инсулт. Настъпва хаотична стимулация на предсърдията – на практика има нелогично съкращение в някои мускулни фибрили – може да говорим за над 500 съкращения в минута. Предсърдното мъждене не винаги се диагностицира при хората – често при него има слабост, болка в гърдите, задух, объркване. Може да се стигане и до колабиране. До ПМ се стига в следствие на: предходна сърдечна операция, артериална хипертония, исхимична болест на сърцето и др.

Чисто клинично става въпрос за абсолютна аритмия. Говорим за тромботично сгъстяване на кръвта. Тъй като тя не може да циркулира в пълен обем и в един момент през митралната клапа преминава тромб в лявата камера и чрез съдовете на коронарните артерии (най-често мозъчните) запушва съд около сърцето. Когато съсирек влезе в коронарните артерии съществува вариант да се стигне до инфаркт на миокарда (части от сърдечния мускул умират, понеже не се снабдяват с достатъчно количество кръв, нарушава се и притокът на кислород).

Сърдечни блокове – причина за възникването им

Блоковете на сърцето и техният вид могат лесно да се установят чрез електрокардиограма. Клиничната симптоматика винаги е свързана със забавяне на сърдечната дейност, неясна тежест в гърдите, притъмняване в очите, кратковременна загуба на съзнание и нарушено дишане. На първо място като причина за появя на сърдечните блокове (СБ) е кардиомиопатията – сърдечната хипертрофия. Кардиомиопатиите са група от заболявания, водещи до тежка сърдечна дисфункция. Мускулите се уголемяват и отпускат поради това, че в някакъв етап от живота си човек е изкарал инфекциозно заболяване. До кардиомиопатиите може да се стигне и заради генетична предразположеност.

При безсимптомен инфаркт на миокарда също се стига до сърдечни блокове – това особено често се случва при диабетици. Атеросклерозата е основен пато-генетичен момент за възникване на исхимична болест на сърцето. Представлява хронично прогресиращо във времето заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии. На практика стените на съдовете стават по-дебели и твърди. За СБ можем да говорим и след диагностициране на ревматизъм (заболяване на ставите и сухожилията, свързано с възпаления), при зараза с инфекциозни паразитни заболявания (като сифилис, лаймска болест и др.), ендокринни проблеми и мускулно-скелетни травми. Лечението на сърдечните блокове може да е медикаментозно и немедикаментозно. Има медикаменти, които ускоряват провеждането на сърдечните импулси, но понякога се стига до имплантиране на синхронизиращи кардиостимулатори (пейсмейкъри).

Заключение

В края на днешното здравно-образователно предаване водещият на „Академия Здравитал“ обеща на аудиторията, че занапред отново ще има издания, посветени на сърцето. Защото както вече установихме, това е най-важният орган в човешкото тяло.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”80″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни