Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хормонален дисбаланс се случва, когато имате твърде много или твърде малко от един или повече хормони – химическите пратеници на тялото ви. Това е широк термин, който може да представлява много различни състояния, свързани с хормоните.

Какво представляват хормоните?

Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения през кръвта ви до вашите органи, кожа, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави. Хормоните са от съществено значение за живота и вашето здраве.

Досега учените са идентифицирали над 50 хормона в човешкото тяло

Хормоните и повечето тъкани (главно жлези), които ги създават и освобождават, съставляват вашата ендокринна система. Хормоните контролират много различни телесни процеси, включително:

  • Метаболизъм
  • Хомеостаза (постоянен вътрешен баланс)
  • Растеж и развитие
  • Сексуална функция
  • Настроение

Какво е хормонален дисбаланс?

Хормонален дисбаланс се случва, когато имате твърде много или твърде малко от един или повече хормони. Това е широк термин, който може да представлява много различни състояния, свързани с хормоните.

Хормоните са мощни сигнали. За много хормони, дори малко твърде много или твърде малко от тях може да причини големи промени в тялото ви и да доведе до определени състояния, които изискват лечение.

Някои хормонални дисбаланси могат да бъдат временни, докато други са хронични (дългосрочни). В допълнение, някои хормонални дисбаланси изискват лечение, за да можете да останете физически здрави, докато други може да не повлияят на здравето ви, но могат да повлияят негативно на качеството ви на живот.

Какви състояния са причинени от хормонален дисбаланс?

Десетки медицински състояния са причинени от хормонални проблеми. За повечето хормони, твърде много или твърде малко от тях причинява симптоми и проблеми с вашето здраве. Докато много от тези дисбаланси изискват лечение, някои могат да бъдат временни и могат да изчезнат сами. Някои от най-честите състояния, свързани с хормони, включват:

  • Нередовна менструация (менструации): Няколко хормона участват в менструалния цикъл. Поради това дисбалансът на един или няколко от тези хормони може да причини нередовни менструации. Специфичните състояния, свързани с хормоните, които причиняват нередовна менструация, включват синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и аменорея .
  • Безплодие: Хормоналните дисбаланси са водещата причина за безплодие при хора, назначени жени при раждане. Свързани с хормони състояния като PCOS и ановулация могат да причинят безплодие. Хората, на които е назначен мъж при раждането, също могат да изпитат хормонален дисбаланс, който засяга фертилитета, като ниски нива на тестостерон (хипогонадизъм) .
  • Акне: Акнето се причинява главно от запушени пори. Докато много фактори допринасят за развитието на акне, колебанията в хормоните, особено по време на пубертета, са важен фактор. Мастните жлези, включително тези в кожата на лицето ви, се стимулират, когато хормоните се активират по време на пубертета.

И други!

Какви са признаците и симптомите на хормонален дисбаланс?

Тъй като тялото ви произвежда над 50 различни хормона – всички от които допринасят за важни телесни функции – може да изпитате няколко различни симптома в зависимост от това какъв хормонален дисбаланс имате.

Важно е да знаете, че много от следните симптоми могат да бъдат причинени от други състояния, а не само от хормонален дисбаланс.

Симптоми на хормонален дисбаланс, които засягат метаболизма ви

Често срещаните хормонални дисбаланси включват тези, които засягат метаболизма ви. Вашият метаболизъм се състои от химичните реакции в клетките на тялото ви, които превръщат храната, която ядете, в енергия. Много различни хормони и процеси участват в метаболизма.

Симптомите на хормонален дисбаланс, който засяга метаболизма ви, включват:

  • Забавен или ускорен пулс
  • Необяснимо наддаване на тегло или загуба на тегло
  • Умора
  • Запек
  • Диария или по-чести изхождания
  • Изтръпване на ръцете
  • По-високи от нормалните нива на холестерол в кръвта
  • Депресия или тревожност
  • Неспособност да понася ниски температури или високи температури
  • Суха, груба кожа и коса
  • Тънка, топла и влажна кожа.
  • Неравномерно разпределение на телесните мазнини
  • Потъмняла кожа в подмишниците или на гърба и отстрани на шията
  • Кожни маркери (малки кожни израстъци).
  • Силна жажда и често уриниране

Може ли хормоналният дисбаланс да причини безпокойство?

Да, някои хормонални дисбаланси могат да причинят безпокойство, включително:

  • Хипертиреоидизъм: Ако имате хипертиреоидизъм, това означава, че тялото ви има твърде много хормони на щитовидната жлеза. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза ускорява метаболизма ви. Това може да предизвика безпокойство, в допълнение към необичайна нервност, безпокойство и раздразнителност.
  • Синдром на Кушинг: Въпреки че не е толкова често срещан симптом, синдромът на Кушинг (излишък на кортизол) може да причини тревожност, както и депресия и раздразнителност.
  • Дефицит на растежен хормон при възрастни: Възрастните с дефицит на растежен хормон често съобщават за тревожност и/или депресия.

Няколко други състояния и фактори могат да причинят безпокойство. Важно е да говорите с вашия лекар, ако изпитвате безпокойство.

Какво причинява хормонален дисбаланс?

През целия ви живот – и дори през целия ден – нивата на хормоните ви естествено се повишават и падат.

Някои периоди от живота причиняват по-драматични промени и колебания в хормоните, включително:

  • Пубертет
  • Бременност
  • Менопауза

Има обаче няколко други причини, поради които нивата на хормоните ви може да са нередовни в неочаквани моменти. Някои от най-честите причини за колебания или дисбаланс на хормоналните нива включват:

  • Стрес
  • Определени лекарства
  • Използване на стероиди

Тези хормонални дисбаланси е по-вероятно да бъдат временни или поправими със смяна на лекарствата или правилно управление на стреса.

Как се диагностицира хормоналният дисбаланс?

Лекарите обикновено назначават кръвни изследвания, за да проверят нивата на хормоните, тъй като вашите ендокринни жлези отделят хормони директно в кръвта ви.

Как се лекуват хормоналните дисбаланси?

Лечението на хормонален дисбаланс ще зависи от това какво го причинява.

Ако имате по-ниски от нормалните нива на хормоните, основното лечение е хормонозаместителна терапия. В зависимост от това кой хормон има дефицит, можете да приемате перорални лекарства (хапчета) или лекарства за инжектиране.

Например, ако имате ниски нива на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), вашият доставчик може да ви предпише синтетични хапчета за хормони на щитовидната жлеза. Ако имате дефицит на растежен хормон, вероятно ще трябва да правите инжекции със синтетичен хормон на растежа.

Ако имате по-високи от нормалните нива на хормона, има много възможности за лечение в зависимост от причината. Опциите включват медикаменти, хирургия, лъчева терапия или комбинация от някое от тях.

Как да коригирате хормоналния дисбаланс?

Много често, когато освен да разчитате на лекарства, подобрите начина си на живот и прибавите правилните хранителни добавки към диетата си, може да получите много по-бързи резултати, които се задържат във времето.

Билка, която може да ви помогна да регулирате хормоните си, а междувременно и да предпази черния ви дроб от вредата на лекарствата и вредните храни, е белият трън! Белият трън подпомага функцията на черния дроб, а както знаем, той елиминира токсините от тялото ви. Ако той не функционира правилно, това може да доведе до хормонален дибаланс и възпаление. Това може да доведе до естрогенна доминация и акне.

100% екстракт от бял трън е продуктът Трибор Моно Бял Трън! Опитайте и се уверете сами!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7507,4410,7022,6334,7757″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3968,8270,3736,3797,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни