Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Редовната профилактика на простата за мъжете е от ключово значение. Това се отнася и за другите здравословни неразположения, които влошават качеството на живот.

Гости в студиото

Във връзка с горе-споменатата информация, гости в най-новото издание на „Академия Здравитал“ бяха двама медицински специалисти – урологът Георги Георгиев и анастезиологът Лилия Никифорова. Доктор Никифорова медицина в Медицинския университет – гр. София, в последствие практикува в „Хил Клиник“. Д-р Георгиев притежава огромен опит при безкръвното лечение на доброкачествена простатна хиперплазия, освен това той е с направена първа самостоятелна енуклеация със зелен лазер в България.

Начални думи на специалистите

„По принцип от 10 години ние сме активни в кампанията „Мовембър“ и точно това е целта, ние да накараме мъжете да ходят по-често на профилактика. Може би в последната година това се забелязва най-много, въпреки пандемията. Все по-често при мен идват пациенти без оплаквания, точно с идеята за профилактика, което значи, че си вършим добре работата. Личният лекар би могъл да накара пациента да си пусне туморни маркери. Да, естествено, че те са важна част, тъй като реално те имат първия контакт с пациентите. По скоро всички мъже трябва да са наясно, че профилактиката преди всичко е свързана с това те да са активната част.“

Начални изречения на уролога

Подобна теза за увеличена активност от страна на хората изказа и доктор Никифорова, макар и с известна резервираност:

„Определено в клиниката има повишен интерес и посещение на пациенти… но по принцип профилактиката в България за съжаление не е на ни.“

доктор Никифорова
rak-na-prostata-diagnostika-profilaktika-i-lechenie-zdravital

По отношение на статистиката в България всяка година се откриват около 2500 нови случая с рак на простатната жлеза. Този вид рак е на първо място по честота сред туморните заболявания при мъжката част от населението, а от гледна точка на смъртността – начело е онкологичното заболяване на белия дроб.

Лошото при заболяването на простатата е, че в първите си фази преминава безсимптомно и ако човек не ходи редовно на профилактика, диагнозата често се поставя твърде късно. По статистика в САЩ около 98% от диагностицираните с рак на простата преживяват поне 5 години, за България процентът е доста занижен – около 80%. При онкологичното заболяване е характерно плавното, но постоянно повишаване на PSA (простатно-специфичен антиген). Тоталният PSA в страната ни се покрива от здравната каса на всеки две години, това е за мъжете след 50-годишна възраст. При генетично-обременените рискови групи опасността е по-голяма, изследванията биват препоръчвани от 45г. нагоре, два пъти на 12 месеца.

Профилактичен пакет

Като един минимум е нужно да се направи туморен маркер, това може да стане във всяка една лаборатория, дори без да ходи преди това на преглед. Ако този маркер е над нормата, бива задължителна консултацията с уролог. В клиниката, където работи д-р Георгиев, освен маркер се прави ехографско изследване, за да бъде разбрано дали е нужна биопсия, евентуално дали е нужно и ректално туширане. Когато има риск от раково заболяване задължително пакетът включва мултипараметричен ядрено-магнитен резонанс.

Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение 2

„Фюжън-биопсията“ е нов метод, който дава много по-голяма прецизност. При него има наслагване на двата направени образа, след това в реално време се виждат зоните за биопсиране. Апаратите имат специална решетка с дупки, която бива слагана между тестисите и ануса, процедурата е трансперинеална, така рискът от инфекции е сведен до минимум. Фюжън биопсията е три пъти по-точна от трансректалната, методологията не се използва все още във всяка болница в България.

Анастезия при операции на простата

Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение 3

По отношение на това дали има разлики в подаването на анастезията между класическите операции и новите методи доктор Никифорова каза:

„В същността на самата упойка, анастезията, няма разлика. Това е една стандартна обща упойка, тя се прави във всички медицински области. Разликата идва от друго – лапароскопската операция на простатата е много по-кратка, около час до два, докато при класическата отворена операция може да достигне до 6-7 часа. Освен това при първите интервенции кръвозагубата е оскъдна.“

Като друга разлика можем да отбележим възстановителния процес, при лапароскопските интервенции пациентът се изписва на третия или четвъртия ден, докато при класическите периодът отнема поне две-три седмици. Когато се прави операция за рак на простата упойката задължително е обща. Онкологичното заболяване има хистологични разновидности, това определя агресивността, говорим за ниска, висока или умерена диференцираност. За пациенти в напреднала възраст не се правят операции, защото медикаментите могат да забавят или дори да спрат рака. За млади пациенти, но в напреднал стадий, интервенциите също са изключени, там има хормонално лечение или лъчетерапия.

Лазерно лечение при аденом

Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение 4

Тук почти всички случаи интервенциите преминават със спинална анастезия (пациентите са будни), действа се в долната част на тялото. С упойката има обезболяване у обездвижване на тялото, това е основно изискване за лазерната работа. Тук няма натоварване към бял дроб, сърдечно-съдовата дейност, съответно методът е предпочитан спрямо възрастните хора. Към спиналната анастезия най-честото усложнение е главоболието, то продължава седем-осем дни, огромно е като се изправи човек, а не в легнало положение.

В случаите на лечение срещу доброкачествен аденом освен зеленият лазер, вече навлиза холмиум-лазерът. Основната разлика е в дължината на вълната, за холиум-лазерът тя е 2000 нанометра, а за зеленият – 532. Чрез лазера специалистите минават между обвивката и сърцевината, отделят тумора, които пада в пикочния мехур. После с морселатор (апарат) се изсмуква цялата простатна жлеза, всичко става през уретрата. При новият метод има пулсов механизъм, образува мехур, той от своя страна сепарира тъканите, така лекарите влизат лесно между капсулата и сърцевината с цел анатомично двете неща да бъдат отделени. Дори след махане на образуванието, хората е нужно да си правят профилактични изследвания, защото рискът от рак остава, макар и значително намален.

„За съжаление най-високото ниво на медицина много трудно може да бъде навсякъде безплатно, защото то изисква огромен ресурс. И всичко е свързано с това колко богата е една държава, колко силна икономика има тя.“ – изрази мнение уролога.

Рискови фактори

Рак на простата – диагностика, профилактика и лечение 6

В съвременният свят една от основните причини за рака на простата е наднорменото тегло. Освен това предразполагащи фактори са тютюнопушенето, стресът, безсилието, алкохолът, неправилното хранене, липсата на спорт, достатъчно активност, обездвижването. Тук отново ще отбележим, че от огромно значение е редовната профилактика, пациентите не бива да се притесняват от периодични изследвания, така едно евентуално заболяване би било открито навреме и лекувано успешно.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни