Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)- често срещано тревожно състояние, характеризиращо се с натрапчиви мисли и действия. Обсесията е свързана със симптоми на тревога и безпокойство. От друга страна може да се разглежда като мисъл, която се задържа дълго в човешкото съзнание, макар да има безполезен характер.

Кои са застрашени от развитието на ОКР?

ОКР обикновено започва в млада възраст, като при мъжете се проявява по-рано отколкото при жените, за дамите бременността е рисков период. Появата е внезапна и често свързана със стресово събитие в живота на пострадалия. ОКР е широко неразбрано от съвременното общество.

Какво е обсесията?

Обсесиите са стереотипно повтарящи се и нежелани идеи, импулси, които хората се опитват, за съжаление много често безуспешно, да отблъснат. Натрапването на мислите и съпротивата спрямо тези идеи са в непрекъснат сблъсък. Именно така се получава засилване на тревожността и страха. Появата на обсесиите не зависи от моментното състояние на човек. Страховете могат да дойдат от почти-постоянни внушения, че нещо лошо може да се случи на индивида – да нарани близки хора, да се зарази със сериозна болест, да се провали с изпълнението на лесни задачи, дали са изключени електроуреди, дали е забравено нещо, дали е заключена входната врата и др.

А какво са компулсиите?

Тук трябва да обърнем внимание и на компулсиите. Това са стереотипни действия, ритуали или мисловни дейности, пациентите изпитват непреодолима нужда да изпълняват, въпреки тяхната безсмисленост. Изпълнението на натрапчивите действия понижава тревожността, но опитът те да бъдат прекъснати има обратен ефект. Пример тук може да се даде във връзка с пандемията от последните няколко години – коронавирус.

Много хора започнаха да приемат твърде много продукти за подсилване на имунната система, без да има реална нужда от това. Ето тук идва връзката между обсесията (страхът да не се разболееш) и компулсията (прекомерната употреба на здравни продукти, без винаги да има нужда от това). Още един пример за обсесия-компулсия – несигурност дали си заключил и последвала неколкократна проверка. На практика компулсията представлява отговор на обсесията.

Защо хората страдат от такива проблеми?

В човешката природа натрапчивите мисли и действия са често срещано явление. Тук може да се отбележат ритуалите, свързани с „минаването на черна котка“ и какво трябва да направят хората след това, за да не ги сполети нещастие. Много спортисти и състезатели имат различни ритуални действия преди започване на състезания, концерт или представление. Неспазването на тези „заучени неща“ поражда в съзнанието на хората съмнения дали те ще се справят със задачите си, макар да няма пряка връзка между двете страни.

При обсесивно-компулсивното разстройство има функционални и структурни неврологични увреждания – могат да имат връзка със стари черепно-мозъчни травми, видове диабет и др. болести. Тук прекалената загриженост за перфекционизъм в ежедневието пречи на реалната ефективност. Обръща се прекалено голямо внимание на проверка за грешки, вглъбяване в детайлите, некачествено използване на времето. Тъй като подобен тип пациенти винаги имат специфични действия, те трудно могат да се впишат в колективи, а това им пречи както на работното, така и на личностното развитие. Прилагат прекалени морални принципи, самокритични са към себе си и околието – има строгост по отношение на морал и ценности.

Разликата между ОКР и ОКЛР?

Има известна разлика между обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и обсесивно-компулсивното личностно разстройство (ОКЛР). Болните от ОКР често са обезпокоени от липсата на контрол върху влеченията. А за другата група – (ОКЛР), там необходимостта от контрол се ръководи от  загрижеността за реда, така че поведението и чувства са приемливи. Понякога комуникационната система между различните части на мозъка се разваля и прекъсва. Когато това се случи, информацията не се обработва правилно и мозъкът започва да прави грешки. Реално обсесивно-компулсивното разстройство е свързано с комуникационни проблеми между частите на мозъка, които преобръщат информацията в мисли и действия.

Ето някои от основните причини за отключване на ОКР

На първо място е генетиката. На второ – психологични причини – ако имаш симптоми на друга психична болест, вероятността да развиеш ОКР е по-голяма. Рискът е особено висок, ако са те диагностицирали с тревожно разстройство или разстройство на настроението, например депресия. Следват заболявания от детството, други болести или наранявания: всеки път, когато човек има физическа болест или нараняване на мозъка си, това може да доведе до симптоми на ОКР. Понякога пациентите спират да взимат лекарствата си, когато симптомите им изглежда са се подобрили или изчезнали, но това е изключително опасно.

Лечение

Леченията за обсесивно-компулсивното разстройство обикновено включват комбинация от лекарства (антидепресанти) и психотерапия, въз основа на специфичните нужди и симптоми на хората. Приемите на медикаменти са нужни, понеже разстройството се дължи предимно на биологични фактори. Тези лечения работят в синхрон, за да подобрят функционирането и да намалят симптомите с времето.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8479,5945,8462,8713″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни