5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За голяма част от нас няма нищо по-хубаво от това да се потопим в хубава книга. Четенето може да ни пренесе в друг свят и да ни помогне да избягаме от ежедневния стрес, поне временно. Но все повече изследователи откриват, че четенето има някои съвсем реални ползи за здравето и благосъстоянието.

Проучване разкрива, че възрастните, които съобщават, че са чели книги повече от 3 часа седмично, вероятността да умрат за 12 години проследяване е с 23% по-малка в сравнение с тези, които не са чели книги.

Въпреки че изследователите не са успели да определят точните механизми, чрез които четенето може да увеличи продължителността на живота, те посочват предишни проучвания, според които четенето може да увеличи свързаността между мозъчните клетки. Това вероятно намалява риска от невродегенеративни заболявания, които могат да съкратят продължителността на живота.

Ако сте от хората, за които четенето е неприятно занимание, може би научаването на повече за това как то може да подобри здравето и благосъстоянието Ви, ще Ви насърчи да се откажете от телевизора и да посегнете към библиотеката.

1.Четенето може да намали стреса

5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене

Смята се, че стресът допринася около 60% от всички човешки заболявания и болести. Той може да повиши риска от инсулт и сърдечни заболявания с 40% до 50%.

Разбира се, ежедневието прави невъзможно пълното елиминиране на стреса. Има неща обаче, които можем да направим, за да намалим стреса и да спрем превръщането му в сериозен здравословен проблем. Една от стратегиите е четенето.

Според проучване от 2009 г., проведено от Университета на Съсекс в Обединеното кралство, четенето може да намали нивата на стрес с цели 68%. Това е дори повече, отколкото слушането на музика или разходката.

В изследването се установява, че участниците, които се занимават само с 6-минутно четене – независимо дали на вестник или на книга – се наблюдава забавяне на сърдечния ритъм и намаляване на мускулното напрежение.

“Наистина няма значение каква книга четете, като се изгубите в една напълно увлекателна книга, можете да избягате от тревогите и стреса на ежедневието и да прекарате известно време в изследване на областта на въображението на автора.

Това е нещо повече от разсейване, то е активно ангажиране на въображението, тъй като думите на печатната страница стимулират творчеството Ви и Ви карат да навлезете в нещо, което по същество е променено състояние на съзнанието.”

Д-р Дейвид Люис

Тези констатации едва ли ще бъдат изненада за „книжните червеи“. Проучване, проведено от изследователи от Ливърпулския университет във Великобритания, установява, че 38% от възрастните класифицират четенето като “най-доброто средство за справяне със стреса”.

“Макар че кумулативните обществени ползи от четенето са широко признати, важно е да признаем и ползите от четенето за личното ни здраве и благополучие“.

2. Четенето може да забави влошаването на когнитивните способности

5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене 2

С напредването на възрастта мозъкът ни се забавя и когнитивните задачи, които някога са ни се стрували лесни. Пример може да бъде запомнянето на име или номер на къща, които могат да станат по-трудни.

Но според редица проучвания, четенето може да помогне за забавяне или дори за предотвратяване на когнитивния упадък. Много повече, четенето помага и за предотвратяване на по-тежки форми на когнитивно увреждане, като например болестта на Алцхаймер.

През 2013 г. проучване на изследователи от медицинския център на университета в Чикаго, установява, че четенето и други умствено стимулиращи дейности могат да забавят деменцията.

Въз основа на това не бива да подценяваме въздействието на ежедневните дейности като четене и писане. То е важно за нашите деца, нас самите и нашите родители или баби и дядовци. Възрастните хора, които четат, играят шах и участват в други умствено предизвикателни дейности, са 2 пъти по-малко застрашени от развитие на Алцхаймер.

3. Четенето може да подобри съня

5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене 3

Смартфоните са се превърнали в наш редовен приятел преди лягане. Какво лошо има в това да проверим набързо Facebook преди да загасим? Според проучванията това може да доведе до хаос в съня Ви.

Проучване установява, че използването на смартфон непосредствено преди лягане вреди на организма Ви. То е свързано с по-кратка продължителност на съня и по-лошо качество на съня. Това се дължи най-вече на факта, че светлината, излъчвана от устройствата, намалява производството на мелатонин в мозъка. Това е хормон, който ни подсказва кога да заспим.

Така че какъв по-добър повод да смените смартфона си с книга преди лягане. Създаването на рутина преди лягане – например четене на книга – може да “насърчи“ по-добрия сън, като улесни прехода между будност и сънливост.

4.Четенето може да подобри социалните умения

5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене 4

Някои хора виждат книгите като начин да избягат от реалния свят и хората в него. Изследванията показват, че когато става въпрос за социални умения, четенето може да има своите приложения.

Проучване от 2013 г., например установява, че хората, които четат художествена литература, може да имат по-добра “теория на ума”. Това е способността да разбират, че вярванията, желанията и мислите на хората са различни от техните собствени.

В допълнение към връзката между четенето и подобряването на социалните умения, проучване, установява, че хората, които четат художествена литература, имат много по-високи резултати на тестовете за емпатия от тези, които четат нехудожествена литература.

Предполага се, че художествената литература позволява на читателя да се ангажира с героите. Това може да доведе до по-голяма съпричастност към другите в реалността.

Най-важната характеристика на това да бъдем хора е, че животът ни е социален. Това, което е характерно за хората, е, че ние правим социални споразумения с други хора – с приятели, с близки, с деца – които не са предварително програмирани от инстинкта. Художествената литература може да допълни и да ни помогне да разберем нашия социален опит.

5.Четенето може да повиши интелигентността

5 метода за подобряване на здравето и благосъстоянието чрез четене 5

“Колкото повече четете, толкова повече неща ще знаете. Колкото повече научавате, на толкова повече места ще отидете”

д-р Сюс – американски писател и илюстратор

Проучванията показват, че четенето може да увеличи речниковия запас на индивида, което се свързва с по-голяма интелигентност.

Изследванията свързват по-силните умения за четене в по-ранна възраст с по-висока интелигентност. Нещо повече, оказва се, че колкото по-силни са уменията за четене в ранна възраст на даден човек, толкова по-интелигентен може да стане той.

Проучване от 2014г., установява, че децата с по-добри умения за четене до 7-годишна възраст са постигнали по-високи резултати на тестовете за интелигентност от тези с по-слаби умения за четене. Децата, които не получават достатъчна помощ в обучението по четене, може би пропускат и важните, повишаващи интелигентността свойства на грамотността.

За тези от вас, които са запалени читатели, можете да бъдете спокойни, че това Ваше занимание носи много ползи за здравето и благосъстоянието Ви.

Ако все още не сте убедени, че трябва да оставите редовните филми или сериали и да се захванете с роман, ще Ви оставим с един цитат от френския писател и философ Волтер:

“Нека да четем и да танцуваме: тези две забавления никога няма да навредят на света.”

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6763,11158,6757,10081,9511,7292,7993″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”8340,8343,8345,10062,10052,9997,10066″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни