Как да си осигурим правилна слънцезащита?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Статистиката на Американската академия по дерматология (AAD) показва, че ракът на кожата е най-често срещаният рак в Съединените щати.

Всъщност се смята, че 20 процента от американците ще имат рак на кожата в някакъв момент от живота си. Освен това те отбелязват, че около 9500 души са диагностицирани с този вид рак всеки ден.

Как UV лъчите вредят на кожата ни?

UV лъчите могат да увредят кожата, често под формата на слънчево изгаряне. Тъй като уврежданията се натрупват с течение на времето, хората могат да изпитат преждевременно стареене. Могат дори да развият и рак на кожата.

Това може също да доведе до катаракта – състояние, при което зрението може да се замъгли.

Хората не са толкова добри в правилната слънцезащита, колкото си мислят

Една важна констатация, която излезе от проучването, е, че хората смятат, че вършат много по-добра работа в защитата си, отколкото в действителност.

Когато AAD анкетира над 1000 възрастни американци, участниците в проучването си дадоха висока оценка за защитата от слънцето, като повечето заявиха, че тя е по-важна за тях, отколкото преди пет години.

Шестдесет и два процента от анкетираните си дадоха оценка „отличен“ за защита от слънцето през 2021 г.

В допълнение, една трета от респондентите казаха, че са получили слънчево изгаряне, което представлява увеличение от 8 процентни пункта от 2020 г.

Няма такова нещо като безопасен тен. Всеки път, когато почернявате или изгаряте, вие също увреждате ДНК в кожата си

Проучването също така установи няколко погрешни схващания и проблеми, когато става дума за правилното използване на слънцезащитни продукти.

Шестдесет и седем процента от анкетираните погрешно смятат, че слънцезащитен крем с SPF 30 осигурява два пъти по-голяма защита от SPF 15.

В действителност SPF (слънцезащитният фактор) не е линеен. SPF 15 блокира 93 процента от UV лъчите, докато SPF 30 блокира 97 процента – увеличение от само 4 процента повече защита.

Четиридесет и три процента от хората също казаха, че не знаят, че сянката може да предпази от UV лъчи. Освен това 65 процента казват, че често забравят да нанесат отново слънцезащитен крем.

Развенчаните митовете за тена

Д-р Елизабет Бахар Хаушманд, сертифициран дерматолог, каза, че има няколко мита, когато става въпрос за тен.

На първо място, съществува убеждението, че тенът е необходим, за да получите витамин D.

Хаушманд казва, че няма причина да се излагате на риск от рак на кожата и ускорено стареене, за да получите достатъчно витамин D.

„Правилните нива на витамин D могат да бъдат постигнати чрез подходяща диета и добавки, без да се уврежда кожата“, обясни тя.

Хаушманд също така обсъди разпространеното погрешно схващане, че хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащита.

„Хората с по-тъмна кожа все още могат да развият рак на кожата и да получат фотостареене (преждевременно стареене на кожата, причинено от многократно излагане на слънце)“, каза Хаушманд. “Тенът във всички цветове на кожата показва увреждане на кожата и увреждането води до рак на кожата и стареене.”

Освен това Хаушманд отбеляза, че мнозина вярват, че само UVB лъчите са вредни. Докато UVB е типът, свързан със слънчеви изгаряния и рак на кожата, UVA също е вредно, тъй като е свързано със стареенето и бръчките, обясни тя.

Каква е правилната слънцезащита?

Д-р Лорънс Дж. Грийн , сертифициран дерматолог и клиничен професор по дерматология в Медицинския факултет на университета Джордж Вашингтон, препоръчва да носите дрехи и шапки колкото е възможно повече и да използвате слънцезащитен крем SPF 30 или по-висок.

„Ако сте във водата за известно време или се потите, нанасяйте отново на всеки няколко часа“, каза Грийн. “Останете под чадър, когато можете, за да не сте директно на слънце.”

Освен това Green предлага използването на кремове или лосиони за слънцезащитни продукти, а не на спрейове.

„Когато използвате спрей, голяма част от него отива във въздуха, а не върху кожата“, обясни той, „така че имате по-малко защита, отколкото си мислите“.

Те също могат да ви оставят с неравномерна защита, ако не ги втриете напълно. Тя препоръчва да ги прилагате 20 минути преди да излезете за най-добри резултати.

Освен това тя предполага, че е добра идея да купувате слънцезащитни продукти всеки сезон, тъй като качествата им се променят.

И накрая, тя съветва да носите шапки с пълно покритие и да инвестирате във висококачествен чифт слънчеви очила с UVA и UVB защита. Правилната слънцезащита е от огромно значение!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4159,3719,4222,6596,5631″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2205,2207,2189,7515,7593″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни