Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вярвате или не, но зад вашето акне на лицето стои древна наука. Според древните китайски и аюрведични принципи, картографирането на лицето свързва местоположението на петната със съответния вътрешен орган и скрит здравословен проблем.

akne-na-litseto-karta-s-koyato-da-razberete

В социалните мрежи има множество информация за проблемите с акне по лицето. Може би сте чували за “виненото лице”, при което пиенето на твърде много вино очевидно води до тъмни кръгове под очите. Или за “глутеновото лице”, което допринася за подпухналата и подута визия. Може би са ви казвали, че шоколадът може да предизвика раздразнение или че стресът може да нанесе поражения на кожата. При жените пък сме чували за петната по линията на челюстта, за които се твърди, че в следствие на хормонална реакция.

Нашето лице е като карта, която, ако знаем как да разчитаме, ще можем лесно да разкрием даден симптом. Ще разгледаме всички тези теории в блога ни от Здравитал, за да може да ви дадем яснота за симптомите, които възникват при акне на лицето и как това ни помага да вникнем повече в симптомите на проблема.

Какво представлява мапингът на лицето – и действа ли?

Древните лекари са използвали наблюдателни диагнози, за да ограничат симптомите в тялото. Но, разбира се, в онези времена диагностицирането на дадено медицинско състояние се е основавало на основен преглед на тялото. Тогава не са разполагали с използването на усъвършенстваните технологии.

Акне на лицето - карта с която да разберете - Здравитал 2

Според картографирането на акне на лицето и петната по лицето се развиват в определени зони поради вътрешни проблеми, които могат да включват високо кръвно налягане, дехидратация и добро храносмилане. Те също могат да са в следствие от оплакване от друг орган в тялото, например “разгневения” черен дроб.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Няма реални научни доказателства, които да сочат, че тези принципи са точни. Благодарение на съвременните изследователски техники обаче можем да направим оценка на това защо и как се появява акне на лицето.

Какви са причините за акне на лицето?

Акне на лицето се появява, когато космените фоликули се запушат с мазнина (себум) и мъртви кожни клетки. Това води до появата на досадните пъпки, черни и бели точки. Основните причини за появата на петна могат да включват прекомерно производство на мазнини, запушени пори, натрупване на бактерии и излишък на хормона андроген. Емоционалният стрес може да не е пряка причина, но със сигурност може да влоши състоянието.

Акне на лицето - карта с която да разберете - Здравитал 3

Кожата е един от най-големите органи, които тялото ви има и който работи, за да ни предпазва от вредни елементи. Ето защо е важно да имате ежедневен режим за грижа за кожата, за да я почиствате и да предотвратявате появата на петна, несъвършенства и дори бръчки.

Типове акне и как да се справим с него>>

Храненето като причина за акне а лицето?

Все повече доказателства сочат, че е възможна връзка между диетата и акне на лицето, особено с рафинираните въглехидрати, а не с млечните продукти.

Акне на лицето - карта с която да разберете - Здравитал 4

Храните с висок гликемичен индекс, които представляват класация на въглехидратните храни според това как влияят на нивата на глюкозата в кръвта, могат да накарат нивата на кръвната захар да се повишат много бързо и да допринесат за развитието на акне на лицето. Скокът на кръвната захар увеличава хормоните. Това от своя страна може да стимулира производството на мазнини и да предизвика появата на петна. Това се отнася до силно преработени храни като пържени картофи, чипс, сладкиши и газирани и плодови напитки.

6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха>>

Въпреки че се появяват доказателства, които сочат, че млечните продукти и преработените въглехидрати могат да влошат симптомите на акне на лицето, общите данни и изследвания все още са доста ограничени. Всеки от нас има приятел веган, който е впечатлен от въздействието на диетата върху кожата си. Въпреки това, всички ние сме индивидуални и уникални – така че това, което може да работи за един човек, не е задължително да работи за друг.

Макар и изследванията да са ограничени, за страдащите от акне на лицето не е зле да направят експеримент, в който да изключат дадени храни от режима си на хранене. Това включва премахване на млечните продукти и преработените въглехидрати от диетата за няколко седмици, за да се види дали симптомите се подобряват. След това тези храни бавно се въвеждат отново една по една, за да се види дали акнето, а може би дори и други симптоми като стомашно разстройство, се появяват отново.

Какво трябва да знаем за въглехидратите?>>

Какво всъщност показват различните зони за акне на лицето?

Ето кои са основните области на лицето, които са склонни към появата на пъпки:

1. Чело

Акнето на челото се причинява главно от косата и продуктите за грижа за косата. Ако косата ви не е измита, мазнината се отлага на челото и запушва порите там.

Акне на лицето - карта с която да разберете - Здравитал 5

Продуктите за грижа за косата съдържат химикал, наречен помада, както и масла, гел и восък – всички те са много мазни! Всъщност акнето, причинено от продуктите за коса, които се използват за поддръжка, изправяне и оформяне, е известно като акне от помада на лицето, тъй като е твърде вероятно да съдържат тази съставка.

2. Бузи

Акнето по бузите може да бъде причинено от няколко фактора, свързани с начина на живот. При мъжете за това допринася кремът за бръснене, докато при жените виновни са фон дьо тенът или слънцезащитният крем.

Акне на лицето - карта с която да разберете - Здравитал 6

Мръсните чаршафи и калъфки за възглавници също съхраняват бактерии, които могат да засегнат кожата на бузите, така че по-честото им пране може да помогне за облекчаване на петната.

Проучване разкрива, че повечето повърхности на екраните на телефоните са замърсени с микроби – по-точно с фекалии! Резултатите показват, че въпреки че 95% от хората твърдят, че мият ръцете си със сапун, по 92% от телефоните и 82% от ръцете има бактерии.

5 грешки при миене на ръцете>>

Придържането на телефона до ухото и поставянето му върху бузата по време на разговор е много лесен начин за попадане на бактерии върху кожата. Общата хигиена е много важна!

3. Нос

Съществуват два различни вида акне на носа: вулгарис и розацея. Вулгарис акнето е по-често срещано и е свързано с черни точки, бели точки, пъпки и кисти. Вероятно е да се появи и по други части на тялото. Причинява се от запушени пори от свръхпроизводство на себум и попаднали бактерии. Проблемите с храносмилането често се свързват с акне на върха на носа.

Въпреки името си, акне розацея не е истинско акне. Състоянието на кожата причинява зачервяване и подуване и акнеподобни изригвания. То се причинява от възпалени кръвоносни съдове, които се виждат на повърхността на кожата, което хората са склонни да приемат погрешно за акне.

Розацея – видове, лекарства, причини за поява на проблема>>

4. Линия на брадичката и челюстта за акне на лицето

Петната, които се появяват в долната третина на лицето, брадичката и челюстта, са известни като хормонално акне на лицето. Жените са по-склонни да получат проблеми в тази област, отколкото мъжете. Това се дължи на увеличаването на мъжките хормони – андрогени – които стимулират мастните жлези.

Някои жени забелязват повече акне на лицето по време на менструацията си поради промяната в нивата на хормоните. Акнето може да бъде и симптом на синдрома на поликистозните яйчници, при който жените имат наистина високо ниво на мъжки хормони и малки кисти в яйчниците.

ТУК ДА СЛОЖИМ ЛИНК КЪМ СТАТИЯТА ЗА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ!!

Как мога да облекча симптомите на акне на лицето?

Има някои прости стъпки, които можете да предприемете, за да намалите появата на акне по лицето си.

  • не докосвайте излишно лицето си, за да избегнете пренасянето на бактерии;
  • винаги мийте ръцете си след използване на тоалетната;
  • редовно почиствайте екрана на телефона си с антибактериални кърпички;
  • носете по-малко грим и/или проучете марки, които използват продукти без химикали;
  • пийте много вода, за да сте хидратирани;
  • сменяйте чаршафите си на всеки две седмици;
  • създайте си навик за рутинна грижа за кожата и я почиствайте ежедневно;
  • откажете определени храни за няколко седмици – експериментирайте с премахването на млечни продукти и преработени храни със захар;
  • опитайте се да спите качествено – поне по седем-осем часа на нощ;
  • отделяйте по пет минути за медитация на ден при напрегнат живот.

Как да започнете режим за грижа на акне на лицето?

Наистина е важно да си създадете навик за режим на грижа за кожата, тъй като склонната към акне на лицето се нуждае от любов и грижи.Това важи както за жените, така и за мъжете. Започнете с 5-те основни стъпки по-долу всяка вечер, за да влезете в рутината.

  1. Отстранете грима и замърсяванията с почистващ продукт;
  2. Използвайте нежна измиваща пяна – и опитайте с ексфолиант веднъж седмично;
  3. Нанесете тоник – сложете няколко капки върху памучен тампон и нанесете върху почистеното лице и шия;
  4. Използвайте овлажняващ крем – кожата се възстановява по време на сън, така че й осигурете допълнителна подкрепа;
  5. Нанесете околоочен крем – ако използвате околоочен крем само веднъж дневно, то нощта е добро начало.

На сутринта: измийте лицето си с вода, почистете, нанесете тоник и хидратирайте! Изберете овлажняващ крем със слънцезащитен фактор (SPF) от поне 20.

От Здравитал сме наясно колко важна е грижата за кожата ви, затова и искаме да ви помогнем максимално да се погрижите за нея. Продуктите ни от серия DONY са идеалното решения за това. Направени с много любов и 100% висококачествени български съставки, те ще ви помогнат да се погрижите за вашата кожа по най-добрия начин. Повече за продуктите ни може да научите ТУК.

Ако съветите не помогнат?

Ако опитате горепосочените действия и не се чувствате удовлетворени от резултатите, е най-добре да запишете час за дерматолог, който е специализиран в областта на акнето. Той ще може да ви предложи по-задълбочен анализ на конкетната проблематика при акне на лицето и да ви изготви план за лечение. Той може да включва кремове за локално приложение или перорални лекарства.

Заключение

Картографирането на лицето ни дава уникална представа за цялостното ни здраве и благополучие. Като разберем първопричината за акне на лицето, можем да разберем по-добре тялото си и начина, по който то функционира. След това можем да разработим ефективен план за лечение на акне, който да е насочен към основната причина, а не само към симптома на акнето.

Картографирането на лицето може също така да ни помогне да идентифицираме потенциални здравословни проблеми, преди те да се превърнат в сериозни проблеми. Като обръщаме внимание на връзките между кожата и цялостното ни здраве, можем да поддържаме кожата си здрава и сияйна.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни