Слънчева алергия – как да се справим у дома?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

С настъпването на пролетта, все по-силно усещаме необходимостта да се измъкнем от вкъщи и да се разходим сред природата. С покачването на температурите и повечето часове на открито, се увеличава възможността за проява на слънчева алергия.

Какво представлява слънчевата алергия?

слънчева алергия

Терминът “слънчева алергия” се използва разговорно за появата на забавени кожни реакции след излагане на слънце. Полиморфното светлинно изригване (PLD) е най-честата форма на кожни промени, причинени от слънчева светлина и засяга 10-20% от населението, в зависимост от региона, в който те живеят и доколко местоположението му е с преобладаващи слънчеви дни.

Признаците варират от лек сърбящ обрив до пустули и обикновено се появяват ден или два след излагане на слънце. Хората с много светла кожа са особено засегнати, като кожната реакция се проявява най-силно сред младите жени. Тази форма на дерматоза (кожно заболяване) обикновено се проявява през пролетта, когато кожата е изложена на въздействието на слънчевата радиация за първи път след зимата.

Има ли разлика между слънчевата и обикновената кожна алергия?

Типичните симптоми на слънчева алергия като сърбеж и зачервяване на кожата са подобни на симптомите на обикновена кожна алергия. Всъщност реакцията на кожата след излагане на слънце не се оприличава с тази позната алергична реакция. Реакцията е породена от това, че тялото на засегнатите вече не може да се предпази адекватно от слънчевите лъчи.

Обикновено тялото реагира на слънчева светлина чрез увеличаване на производството на кожни пигменти. Меланинът, който би следвало да произвеждаме, прави кожата да изглежда кафява и предпазва генетичния материал в клетките от увреждащото UV-A и UV-B лъчение в слънчевата светлина. В случай на слънчева алергия, този защитен механизъм на кожата е нарушен. Последиците са например сърбеж, образуване на мехури или зачервяване на кожата.

Какви са симптомите?

слънчева алергия

Естеството и тежестта на симптомите на слънчева алергия варират. Понякога симптомите се проявяват със закъснение, така че не е толкова лесно за обикновените хора да идентифицират слънцето като „виновник“.

Симптомите на слънчева алергия обикновено се появяват, когато кожата не е била излагана на слънце дълго време. Слънчевите алергии са особено чести през пролетта и след излагане на пряка слънчева светлина през лятото.

Как да си осигурим правилна слънцезащита?

Полиморфна светлинна ерупция и как се проявява?

Полиморфното светлинно изригване се случва главно през месеците от март до юни. Обикновено се появява на онези части на тялото, които не са свикнали със слънцето (деколте, рамене, шия, вътрешните страни на ръцете и краката). Симптомите могат да варират значително от човек на човек. Освен това, те често се забавят. Тази слънчева алергия предизвиква симптоми часове или дни след излагане на слънце:

  • Кожата започва да сърби и гори
  • По кожата се появяват червеникави петна
  • Образуват се мехури и възли
  • Засегнатата област на кожата може да набъбне

Други форми на слънчева алергия

В допълнение към полиморфното светлинно изригване, има и други видове слънчева алергия, които се проявяват малко по-различно. Те включва:

Фототоксична реакция

слънчева алергия

Химическите вещества – така наречените фотосенсибилизатори – правят кожата по-чувствителна към светлина. Последствията са симптоми на слънчева алергия като сърбеж и повишена склонност към слънчево изгаряне.

Понякога фототоксичната реакция се отключва от контакт на кожата с фотосенсибилизатори (нанасяне на парфюми, докосване на фотосенсибилизиращи растения и др.). Фотосенсибилизаторите (например в лекарства или храна) могат също да предизвикат слънчева алергия чрез кръвния поток или храносмилателния трак. Кожата на засегнатите след това реагира на излагане на слънце със сърбеж, пареща болка или промяна на цвета. Може да се получи и силно слънчево изгаряне.

Фотоалергична реакция

Тази рядка форма на слънчева алергия е истинска светлинна алергия (фотоалергия). Имунната система образува антитела, тоест защитни вещества, които са насочени срещу специфични вещества като лекарства (например антибиотици), козметика, грим или парфюм. Следващият път, когато влязат в контакт със слънчева светлина, антителата атакуват веществото, което води до алергична реакция. Симптомите на фотоалергията са подобни на тези при фототоксичната реакция. Поради това често е трудно да се направи разлика между различните форми на слънчева алергия.

Акне от Майорка (Acne aestivalis)

слънчева алергия

Тази форма на слънчева алергия се нарича още лятно акне. Счита се за специална форма на полиморфно светлинно изригване.

Признаците на акне от Майорка са петна по кожата, които сърбят интензивно. Възлите приличат на пустули от акне. Всъщност тази форма на слънчева алергия е особено често срещана при хора, които са склонни към акне или имат мазна кожа.

Слънчева уртикария (urticaria solaris)

Среща се рядко, но трябва да ѝ се обърне сериозно внимание. При засегнатите кожата реагира необичайно на слънчева светлина – появяват се сърбящи подутини, подобни на тези, които се появяват след докосване на коприва. След няколко минути до часове те изчезват отново. Ако са засегнати по-големи участъци от кожата, могат да се появят и общи симптоми като гадене или спадане на кръвното налягане, включително световъртеж.

Лечение на слънчевата алергия

Ако развиете симптоми на слънчева алергия, трябва да стоите далеч от слънчева светлина колкото е възможно, повече. Ако това не е възможно, тогава трябва да нанесете слънцезащитен крем с достатъчно висок слънцезащитен фактор (SPF) и също така да покриете кожата си с дрехи – колкото е възможно повече (дълги панталони, дълги ръкави, шапка).

Симптомите на слънчева алергия могат да бъдат облекчени с млечни продукти, а в по-тежките случаи – с лекарства.

Лечение на слънчевата алергия с млечни продукти

Ако кожата е била прекомерно излагана на слънце и се наблюдава слънчева алергия, трябва да я охладите и овлажните. Охлаждащите компреси с мътеница, извара или кисело мляко от хладилника правят точно това. Прохладата кара кръвоносните съдове да се свият и отокът да отшуми. Влагата помага на увредената кожа да се възстанови.

Лекарствена терапия за слънчева алергия

Лекарствата се използват при тежки случаи на слънчева алергия. Така наречените антихистамини под формата на мехлем или таблетки могат да облекчат сърбежа, например при акне от Майорка или слънчева уртикария. Понякога лекарят предписва и препарати, съдържащи кортизон за спиране на възпалителните реакции на кожата. Това може да се наложи, например, в случай на фотоалергична реакция.

В заключение

Когато симптомите на слънчева алергия се засилят, незабавно се насочете към лекуващия ви лекар. Само той може да установи до колко е сериозно вашето състояние и дали е необходимо да ви бъдат изписани медикаменти. Самолечението с лекарствени продукти може да навреди още повече на вашето здраве.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни