Наистина ли селенът забавя стареенето?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Селенът е основен микроелемент, който е важен за много функции в тялото. Последните изследвания показват, че селенът има свойства да забавя стареенето и дори може да предпазва от заболявания, свързани с възрастта.

Селенът е микроелемент, което означава, че тялото се нуждае от него само в много малки количества. Естествено присъства в много храни и се предлага и като хранителна добавка.

По-голямата част от селена от нашата диета се съхранява в мускулната тъкан, въпреки че щитовидната жлеза е органът с най-висока концентрация на елемента.

Селенът е важен компонент на ензими и протеини – известни като селенопротеини – които играят ключова роля в репродукцията, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК.

Селенопротеините също действат като мощни антиоксиданти, които помагат за защита срещу увреждащи частици в тялото, наречени свободни радикали.

Свободните радикали са нестабилни атоми, произвеждани естествено в тялото като страничен продукт от нормалните функции в тялото. Те причиняват увреждане на клетъчните мембрани и ДНК. С течение на времето това може да доведе до възпаление, преждевременно стареене на кожата и множество заболявания, свързани с възрастта.

Ползите от селена против стареене

Биологичното стареене е сложен процес, който включва молекулярно увреждане, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система и повишена чувствителност към стресови фактори и болести от околната среда.

Според изследване от 2018 г. селенът може да се бори със стареенето и да предотвратява свързани с възрастта здравословни проблеми, като тумори, сърдечно-съдови заболявания и невропсихиатрични разстройства. Някои изследователи също смятат, че селенът може да намали хроничното възплаление, което е тясно свързано със стареенето.

Според някои изследвания селенопротеините са основно отговорни за много от ползите за здравето на селена.

Например, проучване от 2021 г. установи, че селенопротеините играят ключова роля в контролирането и премахването на неправилно нагънати протеини, които се натрупват с напредването на възрастта. Специалистите отбелязват, че натрупването на неправилно нагънати протеини е обща характеристика на стареенето и свързаните с възрастта заболявания, включително диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер .

Експертите също така вярват, че селенът предпазва кожата от ултравиолетов (UV) оксидативен стрес чрез стимулиране на зависимите от селена антиоксидантни ензими глутатион пероксидаза (GPx) и тиоредуксин редуктаза (TDR). TDR се намира в плазмената мембрана на епидермалните кератиноцити. Това потенциално може да се бори със стареенето на кожата, причинено от излагане на UV лъчи.

Други ползи за здравето

Селенът може също да играе важна роля в защитата срещу някои заболявания, свързани с възрастта.

Сърдечни заболявания

Един мета-анализ установи, че хората с по-ниски нива на селен са изложени на по-висок риск от коронарна болест на сърцето. За разлика от това, а преглед от проучвания, които използват само добавки със селен за първична профилактика на сърдечни заболявания, не откриват статистически значими ефекти на селена както върху фатални, така и върху нефатални сърдечно-съдови събития.

Рак

Има схващане, че селенът може да играе роля в превенцията на рака благодарение на способността си да защитава клетките от увреждане на ДНК и мутации. Доказателствата около това обаче остават противоречиви.

Заболяване на щитовидната жлеза

Селенът играе ключова роля във функцията на щитовидната жлеза. Някои проучвания предполагат, че наличието на оптимални нива на селен може да предпази от заболяване на щитовидната жлеза и да запази цялостното здраве.

Когнитивен спад

Тъй като серумните нива на селен намаляват с възрастта, пределните или дефицитните концентрации на селен могат да бъдат свързани с възрастта влошаване на мозъчната функция. Експертите смятат, че това може да се дължи на антиоксидантните свойства на селена.

Хранителни източници

Повечето възрастни имат нужда 55 микрограма (mcg) селен на ден. Бременните жени обаче трябва да приемат 60 mcg. По време на кърмене селенът трябва допълнително да се увеличи до 70 mcg.

Тъй като човешкото тяло не произвежда собствен селен, от съществено значение е да се набавят оптимални количества от диетата, за да е от полза за цялостното здраве.

За щастие, селенът се намира в голямо разнообразие от храни, които могат лесно да бъдат включени в диетата на човек.

Тъй като селенът се намира в почвата, нивата му в храната ще се основават на това колко селен е имало в почвата, където храната е отгледана.

Бразилските орехи, морски дарове и месо от органи са сред най-високите хранителни източници на селен. Например 30гр. бразилският орех има 544 mcg селен или 989% от препоръчителната дневна стойност (DV).

Други добри хранителни източници на селен включват:

  • риба тон
  • камбала
  • сардини
  • говеждо месо
  • шунка
  • скариди
  • извара
  • кафяв ориз
  • варени яйца
  • пълнозърнест хляб
  • боб/леща.

Извод

Селенът е важен минерал, който е необходим за много важни функции в тялото. Има и ограничени доказателства, че може да осигури няколко различни ползи за здравето.

Селенопротеините са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от увреждане, причинено от свободните радикали, които водят до стареене и свързани с възрастта здравословни състояния.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6596,4222,3719,4159,5631,7781,6633,6619,6628,6611,3863″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”7515,7593,2189,2205,2207,7518″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни