Топ 5 Тик Ток рецепти – опитай и ти!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

TikTok се превърна в топ ресурс за здравни съвети, уелнес тенденции и общи лайфхакове. Това е и родното място на многобройни рецепти – от по-малко здравословни опции като горещи пържени кисели краставички, до възраждащи се питателни традиционни ястия като кимчи.

С помощта на експерти по хранене ще се докоснем до някои от най-добрите тенденции в храните и ще определим кои си струва да опитате и кои е най-добре да избягвате.

1. Хляб с авокадо

Започваме авокадо тост. “Тиктокърите” са истински креативни с авокадото. След като тенденцията #avocadopasta стана вайръл през януари 2022 г., сега те следват чисто нова рецепта с авокадо: хляб с авокадо. Хаштагът #avocadobread събра 4,8 милиона гледания и стана популярен на 4 март, когато @bdylanhollis (7,3 милиона последователи) публикува видео, откриващо рецепта за хляб с авокадо от 1973 г. Рецептата, която той предлага, е следната:

  • Пасирайте 2бр. авокадо в голяма купа за смесване.
  • Добавете ¾ чаша захар.
  • Добавете 3 цели яйца и разбъркайте добре.
  • Използвайте друга купа за смесване, за да комбинирате 2 чаши брашно и 1,5 чаена лъжичка (ч.л.) бакпулвер.
  • Комбинирайте мокри и сухи съставки в една купа.
  • Използвайте тава за хляб и печете на 180 градуса за 45 минути.

Мади Паскуариело, RDN , регистриран диетолог и защитник на уелнес, базиран в Ню Йорк, казва, че тази рецепта осигурява здравословни мононаситени мазнини благодарение на авокадото. Зеленият плод е „също зареден с микроелементи (витамини C, E и K), заедно с фибри“, казва тя. „Те дори имат малко протеин в тях, което прави тази рецепта добра опция за закуска.“

2. Салата от моркови

Какво получавате, когато добавите обелени моркови, лимонов сок, зехтин, оризов оцет и подправки? Салата от моркови. Звучи достатъчно просто, но тиктотърите се възхищават на тази освежаваща рецепта с популярен зеленчук. Тенденцията разцъфна през февруари 2022 г. като начин да се въведе допълнителна доза зеленчуци. Хаштаговете #carrotsalad (4,6 милиона гледания) и #carrotsaladchallenge (7,2 хиляди [K] гледания) напредват в социалната платформа и се появяват в основни акаунти в TikTok като @lovelydelites (352K последователи). Някои видеоклипове го подправят със сусамово семе и сусамово масло, като @mydelicioustiktok (37.7K последователи). Други използват ябълков оцет или балсамов оцет, като @jademesqhealth (17.3K последователи).

3. Кимчи краставици

Под хаштага #cucumberkimchi се развихри много потренитело в платформата през 2022 г. Много от тях казват, че са „обсебени“ от ястието.

Едно предупреждение: За разлика от споменатото класическо ястие, това не използва ферментирали зеленчуци. Макморди казва, че без ферментацията, краставиците кимчи на TikTok не съдържат пробиотичните ползи, с които е известно традиционното кимчи.

Въпреки това тя казва, че закуската съдържа фибри и антиоксиданти. „Всички зеленчуци в това ястие го правят добър източник на фибри, които липсват на много американци. Краставиците хидратират”, казва тя.

Като цяло McMordie смята това за здравословна закуска за всеки, който иска да се вмъкне в менюто си някой и друг зеленчук. Тя предупреждава тези, които са алергични към сусам или чувствителни към подправки, да пропуснат тези съставки.

4. Салата „Приятели“ на Дженифър Анистън

Хаштагът #jenniferanistonsalad (653.1K гледания) превзе света на TikTok през февруари, когато потребителите пресъздадоха любима салата на Дженифър Анистън. Според издания като списание Shape, Анистън яде това ястие всеки ден, докато е на снимачната площадка на „ Приятели “ и го смята за „перфектната салата“.

Рецептата съдържа краставица, червен лук, булгур, магданоз, мента, шам фъстък, нахут, фета, лимонов сок, зехтин и сол и черен пипер.

„Тази рецепта определено е една от най-здравословните актуални рецепти“, казва Макморди. „Тя има всички неща, които търся в една засищаща салата, която също е питателна: богати на фибри, зеленчуци, здравословни мазнини и протеини. Пълнозърнестите храни са бонус за ситост!”

5. Тост с крем от Тик Ток

Един от най-ранните видеоклипове, показващи техниката за приготвяне на тоста с крем, го определят като „лесно копие на чийзкейк“. Препеченият тост с крем все още набира популярност и днес чрез хаштаговете #custardtoast (39,3 милиона преглеждания) и #yogurttoast (47,2 милиона гледания). Ето я и рецептата:

  • Разбийте заедно едно яйце, 2 до 3 супени лъжици кисело мляко и кленов сироп.
  • Нарежете хляба и изсипете яйчения крем върху него.
  • Добавете гарнитури като плодове или шоколад.
  • Печете във фурна или фритюрник до златисто.

Паскуариело казва, че тази рецепта е относително здравословна. „Пресните плодове са добър източник на антиоксиданти, както и на диетични фибри“, казва тя. „Киселото мляко е чудесен източник на протеини за вегетарианците.

Тя предлага да изберете българско кисело мляко без добавена захар. За да направи рецептата още по-здравословна, тя предлага да увеличите фибрите, като използвате пълнозърнест хляб. 

Като цяло тя смята тази рецепта за семейна и лесна за приготвяне.

За финал!

Здравитал ви предизвиква! Пригответе една от рецептите, качете я в Тик Ток и сложете хаштаг #zdravitalchallange!
Най-добрите видеа ще бъдат качени на официалната ни фейсбук страница!
Успех!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6695,5350,4458,3603″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни