11 доказани ползи за здравето от джинджифила

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Джинджифилът е цъфтящо растение, което произхожда от Югоизточна Азия. Той е сред най-здравословните (и най-вкусните) подправки на планетата. Принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързан с куркума, кардамон и галангал.

Коренището (подземната част на стъблото) е частта, която обикновено се използва като подправка. Често се нарича корен от джинджифил или просто джинджифил.

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах, като екстракт или като масло или сок. Той е много често срещана съставка в рецептите.

Ето 11 ползи за здравето от джинджифила, които са подкрепени от научни изследвания.

1. Съдържа джинджерол, който има мощни лечебни свойства

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различните форми на традиционната и алтернативната медицина. Използва се за подпомагане на храносмилането, за намаляване на гаденето и за борба с грипа и обикновената настинка.

Уникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите натурални масла, най-важното от които е джинджерол.

Джинджеролът е основното биоактивно съединение в джинджифила. Той е отговорен за голяма част от лечебните свойства на джинджифила.

Според изследванията джинджеролът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Например, може да помогне за намаляване на оксидативния стрес , който е резултат от наличието на излишно количество свободни радикали в тялото.

2. Може да лекува много форми на гадене, особено сутрешно гадене

Джинджифилът изглежда е много ефективен срещу гадене.

Може да помогне за облекчаване на гадене и повръщане при хора, подложени на определени видове операции. Джинджифилът може също да помогне за гадене, свързано с химиотерапия.

Въпреки това, той може да бъде най-ефективен, когато става въпрос за гадене, свързано с бременността, като сутрешно гадене .

Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, говорете с Вашия лекар, преди да приемате големи количества, ако сте бременна.

Препоръчва се бременните жени, които са близо до раждане или са имали спонтанни аборти, да избягват джинджифила.

3. Може да помогне при загуба на тегло

Джинджифилът може да играе роля в загубата на тегло, според проучвания, проведени при хора и животни.

Джинджифилът значително намалява телесното тегло, съотношението между талията и ханша и съотношението на бедрата при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Проучване от 2016 г. на 80 жени със затлъстяване установи, че джинджифилът може също да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин в кръвта. Високите нива на инсулин в кръвта са свързани със затлъстяването.

Способността на джинджифила да влияе върху загубата на тегло може да бъде свързана с определени механизми, като потенциала му да помогне за увеличаване на броя на изгорените калории или за намаляване на възпалението.

4. Може да помогне при остеоартрит

Остеоартритът (ОА) е често срещан здравословен проблем.

Той включва дегенерация на ставите в тялото, което води до симптоми като болки в ставите и скованост.

Проучване установи, че хората, които са използвали джинджифил за лечение на своя ОА, са забелязали значително намаляване на болката и увреждането.

Друго проучване от 2011 г. установи, че комбинация от локално джинджифил, мастика, канела и сусамово масло може да помогне за намаляване на болката и сковаността при хора с ОА на коляното.

5. Може драстично да понижи кръвната захар и да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифилът може да има мощни антидиабетни свойства .

В проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2 , 2 грама джинджифил на прах на ден понижават кръвната захар на гладно с 12%.

Той също така драстично подобрява хемоглобина A1c (HbA1c), маркер за дългосрочни нива на кръвната захар. HbA1c е намален с 10% за период от 12 седмици.

Имаше също 28% намаление на съотношението на аполипопротеин В/аполопопротеин AI и 23% намаление на малоновия диалдехид (MDA), който е страничен продукт от оксидативния стрес. Високото съотношение на ApoB/ApoA-I и високите нива на MDA са и двете основни рискови фактори за сърдечни заболявания.

6. Може да помогне за лечение на хронично лошо храносмилане

Хроничното лошо храносмилане се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха.

Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на лошото храносмилане. Интересното е, че е доказано, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха.

Консумацията на джинджифил значително ускорява изпразването на стомаха. Отнема около 13 минути за хората, които приемат джинджифил.

7. Може значително да намали менструалната болка

Дисменореята се отнася до болка, която се усеща по време на менструалния цикъл .

Едно от традиционните приложения на джинджифила е за облекчаване на болката, включително менструална болка.

В проучване от 2009 г. 150 жени са били инструктирани да приемат джинджифил или нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) през първите 3 дни от менструалния си период.

Трите групи получават четири дневни дози от джинджифил на прах (250 mg), мефенамова киселина (250 mg) или ибупрофен (400 mg). Джинджифилът успя да намали болката толкова ефективно, колкото двете НСПВС.

По-новите проучвания също така заключиха, че джинджифилът е по-ефективен от плацебо и също толкова ефективен като лекарства като мефенамова киселина и ацетаминофен/кофеин/ибупрофен (Novafen).

8. Може да помогне за понижаване на нивата на холестерола

Високите нива на LDL (лош) холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Храните, които ядете, могат да окажат силно влияние върху нивата на LDL.

В проучване от 2018 г. на 60 души с хиперлипидемия, 30-те души, които са получавали 5 грама прах от джинджифил всеки ден, са видели, че нивата на LDL (лошия) холестерол са спаднали със 17,4% за период от 3 месеца.

В по-старо проучване от 2008 г. хората, които приемат 3 грама джинджифил на прах (под формата на капсули) всеки ден, също са забелязали значително намаляване на повечето маркери за холестерол. Техните нива на LDL (лош) холестерол спадат с 10% за 45 дни.

Тези констатации се подкрепят от проучване при плъхове с хипотиреоидизъм или диабет. Екстрактът от джинджифил понижава LDL (лошия) холестерол в подобна степен като лекарството за понижаване на холестерола, аторвастатин.

9. Съдържа вещество, което може да помогне за предотвратяване на рак

Джинджифилът е изследван като алтернативно лекарство за няколко форми на рак.

Противораковите свойства се приписват на джинджерола, който се намира в големи количества в него. Формата, известна като [6]-джинджерол, се разглежда като особено мощна.

В 28-дневно проучване на индивиди с нормален риск от колоректален рак, 2 грама екстракт от джинджифил на ден значително намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво.

Въпреки това, последващо проучване при лица с висок риск от колоректален рак не дава същите резултати.

Има някои доказателства, макар и ограничени, че джинджифилът може да бъде ефективен срещу други стомашно-чревни видове рак, като рак на панкреаса и рак на черния дроб.

Може да бъде ефективен и срещу рак на гърдата и рак на яйчниците. Като цяло са необходими повече изследвания.

10. Може да подобри мозъчната функция и да предпази от болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене.

Смята се, че те са сред основните двигатели на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.

Има и някои доказателства, че джинджифилът може да помогне директно за подобряване на мозъчната функция. В проучване от 2012 г. върху здрави жени на средна възраст е показано, че дневните дози екстракт от джинджифил подобряват времето за реакция и работната памет.

В допълнение, многобройни проучвания при животни показват, че джинджифилът може да помогне за предпазване от свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

11. Може да помогне в борбата с инфекциите

Джинджифилът може да помогне за намаляване на риска от инфекции.

Всъщност екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на много различни видове бактерии.

Според проучване от 2008 г., той е много ефективен срещу оралните бактерии, свързани с гингивит и пародонтит. И двете са възпалителни заболявания на венците.

Пресният джинджифил може също да бъде ефективен срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) , честа причина за респираторни инфекции.

Добавяне на джинджифил към вашата диета

Ако искате да добавите джинджифил към диетата си, можете да го направите чрез това, което ядете и пиете. Можете да си го набавите и под формата на висококонцентриранта на полезни свойства хранителна добавка на Здравитал – Трибор Моно Джинджифил!

Извод

Джинджифилът е пълен с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за вашето тяло и мозък.

Това е една от малкото суперхрани, които всъщност заслужават този термин!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4439,4619,5827,5516,4647″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3742,3793,2368,2474,622″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни