Всичко, което трябва да знаете за псориазиса

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което причинява бързо натрупване на кожни клетки. Това натрупване на клетки причинява лющене на повърхността на кожата.  

Възпалението и зачервяването около люспите е доста честно срещано Типичните псориатични люспи са белезникаво-сребристи и се развиват в дебели червени петна. Понякога тези пластири се напукват и кървят.

Псориазисът е резултат от ускорен процес на производство на кожата. Обикновено кожните клетки растат дълбоко в кожата и бавно се издигат на повърхността. В крайна сметка те падат. Жизненият цикъл на кожната клетка е един месец.

При хора с псориазис този производствен процес може да настъпи само за няколко дни. Това бързо свръхпроизводство води до натрупване на кожни клетки.

Люспите обикновено се развиват върху стави (лакти и колене), но могат да се развият навсякъде по тялото, включително:

  • ръце
  • крака
  • врат
  • скалп
  • лице

Според едно проучване около 7,4 милиона американци имат псориазис

Обикновено се свързва с няколко други състояния, включително: 

  • диабет тип 2
  • възпалително заболяване на червата
  • сърдечно заболяване
  • псориатичен артрит
  • тревожност
  • депресия

Видове псориазис

Има пет вида псориазис:

Плакова псориазис

Псориазисът с плака е най-често срещаният вид псориазис. 

Американската академия по дерматология (AAD) изчислява, че около 80 процента от хората с това заболяване имат плаков псориазис. Той причинява червени, възпалени петна, които покриват участъци от кожата. Тези петна често са покрити с белезникаво-сребристи люспи или плаки. Тези плаки обикновено се намират по лактите, коленете и скалпа.  

Гутатен псориазис

Гутатният псориазис е често срещан в детството. Този вид псориазис причинява малки розови петна. Най-честите места за гутатен псориазис включват торса, ръцете и краката. Тези петна рядко са дебели или изпъкнали като при плаковия псориазис.  

Пустулозен псориазис

Пустулозният псориазис се среща по-често при възрастни. Той причинява бели, пълни с гной мехури и широки участъци от червена, възпалена кожа. Пустулозният псориазис обикновено е локализиран в по-малки части на тялото, като ръцете или краката, но може да бъде широко разпространен.  

Инверсен псориазис

Инверсният псориазис причинява ярки участъци от червена, лъскава, възпалена кожа. Петна от инверсен псориазис се развиват под мишниците или гърдите, в слабините или около кожните гънки в гениталиите. 

Еритродермичен псориазис

Еритродермичният псориазис е тежък и много рядък вид псориазис.   

Тази форма често обхваща големи части от тялото наведнъж. Кожата изглежда почти изгоряла от слънцето. Развиващите се люспи често падат на големи участъци. Не е необичайно човек с този вид псориазис да вдигне температура или да се разболее тежко.

Какви са симптомите?

Симптомите на псориазис се различават и зависят от вида на псориазиса. Засегнатите зони могат да бъдат малки, като няколко люспи по скалпа или лакътя или пък да покриват по-голямата част от тялото.

Най-честите симптоми на плакатен псориазис включват:

  • издути, възпалени петна по кожата, които изглеждат червени на светла кожа и кафяви или лилави на тъмна кожа
  • белезникаво-сребристи люспи или плаки по червените петна или сиви люспи върху лилави и кафяви петна
  • суха кожа, която може да се напука и кърви
  • болезненост около петната
  • сърбеж и парене около петната
  • болезнени, подути стави

Не всеки човек ще изпита всички тези симптоми. Някои хора могат да изпитат напълно различни симптоми, ако имат по-рядко срещан тип псориазис.

Повечето хора с псориазис преминават през „цикли“ от симптоми. Състоянието може да причини тежки симптоми за няколко дни или седмици, а след това те могат да се изчистят и да бъдат почти незабележими. След няколко седмици състоянието може да избухне отново. Понякога симптомите на псориазис изчезват напълно.

Когато нямате активни признаци на състоянието, може да сте в „ремисия“. Това не означава, че псориазисът може да се върне, но засега нямате симптоми.

Псориазисът заразен ли е?

Псориазисът не е заразен. Не можете да предавате състоянието на кожата от един човек на друг. Докосването на псориатична лезия на друг човек няма да доведе до развитието на състоянието.

Какво причинява псориазиса?

Лекарите не дават яснота точно какво причинява псориазис. Въпреки това, благодарение на десетилетия изследвания, те имат обща представа за два ключови фактора: генетика и имунна система.

Имунна система

Псориазисът е автоимунно състояние. Автоимунните състояния са резултат от атаката на тялото. В случай на псориазис, белите кръвни клетки, известни като Т клетки, погрешно атакуват клетките на кожата.

Белите кръвни клетки в тялото имат функция да атакуват и унищожават нахлуващите бактерии и да се борят с инфекциите. Тази погрешна атака кара процеса на производство на кожни клетки да се засили. Ускореното производство на кожни клетки кара новите кожни клетки да се развиват твърде бързо. Те се изтласкват до повърхността на кожата, където се натрупват.

Това води до появата на плаки, които най-често се свързват с псориазис. Атаките върху кожните клетки също причиняват появата на червени, възпалени участъци от кожата.

Генетика

Някои хора наследяват гени, които ги правят по-склонни да развият псориазис. Ако имате близък член на семейството с това заболяване на кожата, рискът от развитие е по-висок. Процентът на хората с това заболяване и генетична предразположеност обаче е малък. Приблизително 2 до 3 процента от хората с този ген развиват състоянието, според Националната фондация за псориазис (NPF).   

Причини за появата на псориазис

Стрес

Необичайно високият стрес може да предизвика обостряне на състоянието. Ако се научите да управлявате стреса си, можете да намалите и евентуално да предотвратите пристъпите.

Алкохолът и влиянието му върху псориазиса

Прекомерната употреба на алкохол може да предизвика обостряне на псориазиса огнищата може да са по-чести. Намаляването на консумацията на алкохол е разумно и не само за кожата ви. Вашият лекар може да ви помогне да съставите план за спиране на алкохола, ако имате нужда от помощ.

Нараняване

Инцидент, порязване или ожулване може да предизвика пристъп на псориазис. Ваксините и слънчевите изгаряния също могат да предизвикат ново огнище.

Инфекция

Псориазисът се причинява, поне отчасти, от това, че имунната система погрешно атакува здравите кожни клетки. Ако сте болни или се борите с инфекция, имунната ви система ще започне да се бори с инфекцията. Това може да започне ново обостряне на псориазиса. Стрептококи в гърлото е често срещан причинител.  

Кои хранителни добавки са подходящи при псориазис?

В заключение

Животът с псориазис може да бъде предизвикателство, но с правилния подход можете да намалите пристъпите и да живеете здравословен, пълноценен живот.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3981,4159,3719″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2177,2189,622,570″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни