Болки във врата – как да ги облекчим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Тъй като почти всеки трети човек страда от болки във врата, е хубаво да знаете, че има методи за облекчаване на дискомфорта у дома. За много хора няколко прости средства могат да донесат трайно облекчение.

Ако изпробвате домашни средства за лечение на болки във врата, без да постигнете резултат, обърнете се към вашия лекар.

Домашни средства за лечение на болки във врата

Въпреки че болката във врата може да възникне в резултат на наранявания или хронични състояния, тя често е резултат от мускулно напрежение или отслабване. Годините на неправилна стойка могат да отслабят мускулите и ставите във врата, което с течение на времето води до хронична болка. При леки до умерени случаи домашните средства могат да помогнат.

Движете се повече

Може би сте чували, че почивката е най-доброто средство за борба с мускулните болки и сковаността на врата. Но при болки във врата движението всъщност може да помогне.

Упражненията подобряват притока на кръв към скованите мускули и намаляват възпалението. Само се уверете, че избягвате рязкото движение или рязкото усукване, които могат да засилят или причинят болки във врата.

Топла и студена терапия

Използването на ледени компреси или загряващи подложки може да помогне за бързо облекчаване на болката във врата. Ледът намалява възпалението, а топлината отпуска скованите мускули на врата. За най-добри резултати можете да редувате двете процедури за около 20 минути всяка няколко пъти дневно.

Билки, които биха помогнали

  • Куркумата съдържа активното вещество куркумин, което е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Куркуминът инхибира възпалителните ензими и химически вещества като циклооксигеназа-2 (COX-2), което помага за намаляване на болка и възпаление във врата. Куркумата може да се приема като добавка или да се използва в храната. За локално приложение, може да се направи паста за нанасяне върху болезнената област.
  • Джинджифилът съдържа гингероли, които имат аналгетични и противовъзпалителни свойства. Той стимулира кръвообращението, което помага за облекчаване на мускулната скованост и болката във врата. Джинджифилът може да се консумира под формата на чай или да се използва свеж в храната. Масло от джинджифил също може да се прилага чрез масаж за директно облекчение на болката.
  • Жълтият кантарион е ефективен при лечение на нервни болки и има антидепресантни и противовъзпалителни свойства. Активните компоненти, хиперицин и хиперфорин, помагат за намаляване на възпаленията и облекчаване на болката. Жълтият кантарион може да се приема като тинктура или чай. Важно е да се отбележи, че той може да взаимодейства с някои лекарства, затова е добре да се консултирате с лекар преди употреба.

Промени в позата

Обърнете внимание на начина, по който държите главата си през деня, особено когато се взирате в екрана на компютъра или гледате телефона си. Много хора накланят главата си надолу, което оказва допълнителен натиск върху мускулите на шията и дори може да доведе до травма от повтарящ се стрес, наречена “техническа шия”.

За да подобрите стойката си и да намалите болките във врата, направете няколко прости промени, като например:

  • Дръжте телефона или друго устройство на нивото на очите си, вместо да навеждате врата си надолу
  • Дръжте главата си в една линия с центъра на тялото си
  • Сваляне на раменете надолу.

Как да разхлабя мускулите на врата си?

Един от най-добрите начини за разхлабване на схванатите мускули на врата е с топлина. Можете да увиете нагревателна подложка в кърпа и да я поставите върху врата си. Или можете да постоите под топъл душ в продължение на няколко минути, за да разхлабите стегнатите мускули на врата.

След като мускулите ви се затоплят, направете си лек масаж на врата или помолете близък да го направи. Масажът може да разхлаби допълнително мускулите. Уверете се, че насочвате масажните движения към сърцето си, за да подпомогнете правилното кръвообращение.

Прочети повече: Болки в ставите – какво трябва да знаем?

Болки във врата

Как да освободите напрежението във врата си?

Редовното разтягане може да ви помогне да освободите напрежението в мускулите на врата. Особено ако прекарвате дълги часове на бюро, правете почивки на всеки един до два часа за няколко минути разтягане, за да предотвратите сковаността на врата.

Упражнения за болки във врата

Няколко упражнения могат да ви помогнат да разтегнете мускулите на врата и да облекчите симптомите на скованост на врата:

  • Натискане на главата: Стиснете ръцете си зад главата или седнете на стол с облегалка за глава. Като държите брадичката на едно ниво, леко притиснете задната част на главата си към ръцете или облегалката за глава. Задръжте за пет до 10 секунди и повторете.
  • Накланяне на главата: Вместо да обръщате врата си, опитайте да наклоните главата си. Първо, движете врата си напред и назад, като приближавате брадичката си към гърдите, правите пауза за момент и след това повдигате брадичката си нагоре. След като повторите няколко пъти, преминете към странични наклони. Приведете ухото си към дясното рамо, задръжте за няколко секунди и повторете от другата страна.
  • Стискане на лопатките: Седнете с изправен гръбначен стълб и стъпала, здраво стъпили на пода. Внимателно свийте лопатките си и задръжте за 15-30 секунди. Повторете три-четири пъти.
  • Свиване на раменете: Освобождаването на напрежението в раменете и горната част на гърба може да помогне за облекчаване на напрежението във врата. Опитайте се да синхронизирате свиването на раменете с дишането си. При вдишване повдигнете раменете до ушите, а при издишване ги свийте надолу по гърба. Повторете от пет до десет пъти.

Заключение

За успешно облекчаване и управление на болките във врата, комбинирането на няколко прости, но ефективни методи може да предложи значително облекчение. Редовните леки упражнения и активност могат да подобрят гъвкавостта и да намалят напрежението в мускулите. Топлината и студът са проверени средства за намаляване на възпалението и отпускане на скованите мускули. Природните билки като куркума и джинджифил предлагат допълнителни противовъзпалителни ползи. Правилната стойка и ергономично разположение на работното място също играят ключова роля в предотвратяването на дългосрочни проблеми с врата. Важно е да се подхожда комплексно към лечението на болките във врата, и при продължаващи симптоми, да се потърси медицинско мнение за по-специфично лечение.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни