Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Транспортирането на храна генерира огромни количества въглероден диоксид. Преместването на плодове и зеленчуци в хладилни превозни средства е особено интензивно на емисии.

Транспортирането на съставки и хранителни продукти представлява близо една пета от всички въглеродни емисии в хранителната система – много по-голяма част от пая с емисии, отколкото се смяташе досега, според първата цялостна оценка на глобалния въглероден отпечатък на индустрията.

Вреди на хранителните системи

Разчистването на земята за земеделие, отглеждането на добитък и транспортирането на храна до и от магазините добавя голямо количество парникови газове към атмосферата. Организацията на обединените нации (ООН) изчислява, че отглеждането, преработката и опаковането на храна представлява една трета от всички емисии на парникови газове. Това доведе до експлозия от проучвания, разглеждащи как хранителните системи влияят върху климата, от причиняване на вредни промени в земеползването до освобождаване на парникови газове, казва Джейсън Хил, учен по околната среда в Университета на Минесота в Сейнт Пол.

Но сложността на хранителната система направи предизвикателство да се измери колко въглероден диоксид в атмосферата е пряк резултат от емисиите на системата, особено тези от транспорта.

Преди повечето проучвания подценяваха емисиите, тъй като се фокусираха само върху тези, генерирани от транспортирането на един продукт – като шоколадово блокче – до и от магазина. Този метод има тенденция да пропуска множеството други камиони, кораби и самолети, участващи в събирането на всички съставки, необходими за направата на барчето, на първо място.

Неравномерни емисии при транспортирането на храна

Събрани данни от 74 държави и региони разгелждат от къде идва храната, къде отива и как се премества от едно място към следващото. Установява се, че през 2017 г. транспортирането на храни е добавило емисии, еквивалентни на 3,0 гигатона CO2 в атмосферата, до 7,5 пъти повече от предишните изчисления.

Богатите нации са отговорни за генерирането на почти половината от емисиите от международния транспорт на храни, въпреки че представляват само около 12% от световното население. Страните с ниски доходи — където живее около половината от световното население — генерират само 20% от емисиите от международния транспорт на храни.

Тази разлика възниква отчасти, защото богатите нации са по-склонни да внасят храна от цял ​​свят. Те също така използват охлаждане, когато придвижват пресни плодове и зеленчуци, което е изключително въглеродно-интензивно. Преместването на плодове и зеленчуци генерира двойно количество CO2, произведено от отглеждането им.

Консумация на растителни продукти

Но резултатите не означават, че хората трябва да се опитват да ограничат количеството растения в диетата си, казва Нина Доминго, изследовател по устойчивост в университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът. Много проучвания показват, че диетите на растителна основа са по-добри за околната среда от консумацията на големи количества червено месо, тъй като добитъкът се нуждае от много земя и отделя парникови газове. Намаляването на консумацията на червено месо и консумацията на храна, произведена на местно ниво, може да помогне на богатите страни да намалят въздействието си върху климата, казват изследователите.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7110,11587,9288,6117,9879,8618,6914,7002″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”559,568,2185,2191,8788,2368″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни