Лечение на коклюш (магарешка кашлица) при бебета и деца

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Въведение: Общ преглед на магарешката кашлица

Магарешката кашлица, позната още като коклюш, е сериозно инфекциозно заболяване, което предимно засяга дихателните пътища и се характеризира с интензивни кашлицни пристъпи. Това заболяване е особено опасно за новородени и малки деца. Това е така, тъй като може да доведе до сериозни усложнения и дори смърт. Причинител на коклюша е бактерията Bordetella pertussis, която се предава чрез въздушно-капков път. Ваксинацията. се смята, че е най-ефективният метод за предпазване от болестта. Въпреки това в някои случаи заболяването може да засегне и ваксинирани деца. В този раздел ще разгледаме как се диагностицира, какви са първите признаци и лечение на коклюш (магарешка кашлица).

Диагностика и ранни симптоми на коклюш при деца

Коклюшът често започва със симптоми, които приличат на обикновена настинка, включително запушен нос, лека треска и суха кашлица. С течение на времето кашлицата става по-силна и пристъпите могат да продължат минути, като често завършват със звук, подобен на “магарешко иъкане”, откъдето идва и името на заболяването. Диагностицирането на коклюш може да бъде предизвикателство, особено в началните етапи, поради приликата с други респираторни инфекции. Лекарите обикновено използват комбинация от лабораторни изследвания и клинични наблюдения за да потвърдят диагнозата. В този раздел ще разгледаме как се извършва диагностицирането и какви методи се използват за потвърждаване на заболяването.

Прочети повече: Рецепта на баба Ванга при КАШЛИЦА (за деца и възрастни)

лечение на коклюш

Подходящ сироп за бебета и деца от 6 месеца до 5 години!

PEDIAKID Сироп за Суха и Влажна Кашлица – 125 ml

24,89 лв.

За успокояване на дихателните пътища, при суха и влажна кашлица.Изцяло натурален продукт!Успокоява и прочиства дихателните пътища!Обогатен с агаве и пребиотици!Опаковка: 125 мл сироп за кашлица!

Бабини илачи (Лечение на коклюш (магарешка кашлица у дома. )

  • Магарешко мляко: 1 -2 чаши на гладно.
  • Гроздов сок и мед: Една чаша гроздов сок, смесен с чаена лъжичка мед, може да облекчи гърлото и да намали кашлицата. Пие се веднъж дневно.
  • Бадемова паста: Накиснете 7 бадеми през нощта, сутринта ги обелете и смачкайте в паста. Добавете 20 грама краве масло и 20 грама захар, разделете на две порции и изяжте сутрин и вечер.
  • Сок от лук с мед: Ситно нарежете кромид лук, изцедете сока и смесете 1 чаена лъжичка от него с чаена лъжичка мед. Оставете да престои няколко часа и консумирайте след това.
  • Куркума с мляко: Смесете 3 грама куркумин на прах с малко прясно мляко и пийте два пъти дневно.
  • Чай от анасон: Пригответе чай от анасон, който може да помогне при дихателни заболявания, и пийте два пъти дневно.
  • Екстракт от чесън: Приемайте сок или таблетки от чесън три пъти дневно, за да подпомогнете облекчаването на кашлицата.
  • Чай от сминдух и джинджифил: В чаша вода добавете чаена лъжичка семена от сминдух и чаена лъжичка настърган джинджифил, подсладете с мед, оставете да заври и прецедете след охлаждане. Пийте веднъж дневно.
  • Сок от ряпа с мед: Смесете чаена лъжичка пресен сок от ряпа с чаена лъжичка мед и консумирайте на всеки 8 часа.
  • Сок от моркови с мед: Смесете една супена лъжица сок от моркови с малко мед и топла вода за облекчаване на симптомите на коклюш.

Предпазни мерки

Важно е да се подчертае, че тези домашни средства не трябва да заместват конвенционалното медицинско лечение при сериозни случаи на коклюш. Всички горепосочени методи трябва да бъдат обсъдени с педиатър преди употреба, особено при бебета и малки деца.

Заключение

Докато някои домашни и билкови средства могат да предложат временно облекчение от симптомите на коклюш, родителите трябва да бъдат внимателни и да следят за всякакви признаци на усложнения. Редовните консултации с лекар са критични за гарантиране на безопасността и здравето на детето.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни