Хепатит С

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
hepatit-ts-zdravital

Хепатит С е вирус, който причинява хронично възпаление на черния дроб и дългосрочно увреждане. Предаването на вируса обикновено става чрез заразени игли. HCV е лечим с нови антивирусни лекарства, но много хора не знаят, че са заразени. Те може да нямат симптоми, докато чернодробното заболяване не прогресира до чернодробна недостатъчност.

Съдържание за Хепатит С

Какво представлява заболяването Хепатит С?

Хепатит С е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Тя причинява възпаление и подуване, което с течение на времето уврежда тъканите на черния дроб. “Хепатит” означава възпаление на черния дроб. Съществуват много причини за хепатит и няколко от тях са вируси. В сравнение с другите причини за вирусен хепатит обаче е много по-вероятно хепатит С да остане в организма ви за дълго време.

Хроничното възпаление в продължение на много години нанася сериозни щети на черния ви дроб. Всъщност хепатит С е една от водещите причини за чернодробна недостатъчност и чернодробна трансплантация. Повечето хора не могат да разберат кога черният им дроб е възпален. Те не развиват симптоми, докато не се стигне до сериозно увреждане.

Съдържание за Хепатит С

Разлики при видовете Хепатит?

Хепатит А и хепатит В са различни вируси, които също причиняват хепатит. Те се различават по начините, по които се заразяват и разпространяват, видовете инфекции, които причиняват, и начините, по които можете да ги лекувате и предотвратите. Ето някои от основните разлики:

Разлики при видовете Хепатит

ХЕПАТИТ А ХЕПАТИТ Б ХЕПАТИТ С
Превенция Има ваксина Има ваксина Няма ваксина
Предаване Чрез Изпражнения Чрез кръв Чрез Кръв
Инфекции Отшумява от само себе си за няколко седмици. Хронична само при 5% от възрастните, но при 30% от децата под 5 години. Хроничен при 80% от хората.
Лечение Може да не е необходимо. Ваксината може да ви помогне, ако все още не сте се подложили на нея. Антивирусните средства могат да помогнат за овладяване на хроничната инфекция, но не я лекуват. Антивирусните средства могат да излекуват 95-98% от хроничните инфекции.

Честота на заболяването

По експертна оценка в Европейския регион на Световна здравна организация (СЗО) 15 млн. души живеят с инфекция, предизвикана от хепатит С, като две трети от тях живеят в Източна Европа и Централна Азия. Ежегодно в Региона около 170 000 лица умират от чернодробна недостатъчност в резултат на хронични вирусни инфекции. Без прилагане на политика на контрол на това заболяване, броят на хората, живеещи с вируса на хепатит С действително се увеличава, въпреки наличието на ефективно лечение.

Какви са симптомите на Хепатит С?

Повечето хора нямат никакви симптоми. Малка част от тях могат да имат симптоми по време на острия стадий на инфекцията. Те могат да бъдат неясни, грипоподобни симптоми или да приличат на симптомите на чернодробно заболяване, включително болки в стомаха и жълтеница. Много по-късно може да започнете да забелязвате симптоми на късен стадий на чернодробно заболяване, когато черният дроб започва да отказва.

Какви са ранните предупредителни признаци за хепатит С?
Острите симптоми на инфекцията с хепатит С могат да наподобяват симптомите на грип, като например:

 • Треска.
 • Умора.
 • Болки в тялото.
 • Загуба на апетит.
  Те могат да наподобяват и симптомите на острата чернодробна недостатъчност, като например:
 • Жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите).
 • Болки в корема (особено в горния десен квадрант).
 • Гадене и повръщане.
 • Тъмно оцветена урина и светло оцветени изпражнения.

В следствие на какво се получава?

Вирусът на хепатит С (HCV) се разпространява чрез контакт с кръв. Предаването става, когато кръвта на заразен човек попадне в тялото на незаразен човек. Най-честият начин, по който това се случва, е чрез споделяне на игли за инжектиране на интравенозни наркотици. Но има и много други случайни начини, по които можете да влезете в контакт с кръвта на друг човек.

 • Излагане на игли или остри предмети по време на работа, особено в здравеопазването.
 • Татуировки или пиърсинг на тялото, извършени с нестерилизирано оборудване.
 • Споделяне на самобръсначка или четка за зъби с човек, който може да е имал кръвоизлив при използването им.
 • По-рядко чрез сексуален контакт, който води до излагане на кръв.
 • Преди 1992 г. хепатит С обикновено се е разпространявал чрез кръвопреливане и трансплантация на органи.


Сега лекарите рутинно се изследват за вируса, преди да използват дарена кръв или органи. Въпреки че вече не съществува риск от тези причини, се препоръчва на всички, които са получили кръвопреливане или трансплантация преди 1992 г., да се изследват за HCV.

Как се диагностицира Хепатит С?

Скринингът за инфекция с хепатит С започва с прост кръвен тест. Вашият лекар ще вземе малко количество кръв от вена на ръката ви и ще я изпрати в лаборатория за изследване. Ако сте били заразени с вируса, в кръвната Ви проба ще има антитела срещу хепатит С. Ако тестът за антитела е положителен, лекарят ще продължи с допълнителни кръвни изследвания.

Кръвен тест, наречен РНК PCR тест, търси доказателства за действителния вирус в кръвта ви, а не само антитела. Този тест е необходим, за да се потвърди, че все още сте заразени. Възможно е все още да имате антитела, дори ако спонтанно сте изчистили вируса. Вашият лекар може също така да използва този тест, за да измери количеството на вируса в кръвта Ви и да установи кой щам имате.

Как се овладява заболяването?

Обикновено не изчезва без лечение, но понякога се случва. Ако сте сред малцината, които успяват спонтанно да се изчистят от вируса, това ще се случи по време на острия стадий на инфекцията. Острият стадий е моментът, в който имунната ви система започва първоначалната си атака срещу вируса. Той продължава до три месеца. Ако тя успее, няма да развиете хронична инфекция.

Ако все пак имате хронична инфекция, това означава, че вирусът е надхитрил имунната ви система и ще имате нужда от помощ, за да го изчистите. За щастие, последните постижения в областта на антивирусните лекарства направиха това възможно. Новите антивирусни лекарства могат да излекуват хроничната инфекция с хепатит С в 95-98% от случаите, в рамките на осем до 24 седмици. Поради страничните си ефекти те може да не са подходящи за всеки.

Билкова терапия при борба с Хепатит С

Билките и природните средства се използват от векове за поддържане на здравето на черния дроб и за лечение на различни чернодробни заболявания, включително хепатит С. Важно е обаче да се отбележи, че билковите средства трябва да се използват с повишено внимание и под ръководството на медицински специалист, тъй като някои билки могат да взаимодействат с лекарства и да имат потенциални странични ефекти.

Ето някои билки, които традиционно се използват за лечение на хепатит С:

 • Бял трън: Белият трън е добре позната билка за здравето на черния дроб и е широко проучена за въздействието си върху чернодробната функция. Той съдържа съединение, наречено силимарин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за защита на черния дроб и намаляване на чернодробното увреждане.
 • Корен от женско биле: Коренът от женско биле се използва в традиционната медицина заради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антивирусни свойства. Някои проучвания показват, че коренът от женско биле може да помогне за намаляване на чернодробното възпаление и подобряване на чернодробната функция при хора с хепатит С.
 • Корен от глухарче: Коренът от глухарче традиционно се използва за поддържане на функцията на черния дроб и за насърчаване на детоксикацията му. Той съдържа съединения, които могат да спомогнат за намаляване на чернодробното възпаление и подобряване на чернодробната функция.
 • Куркума: Куркума: Куркумата е подправка, която съдържа съединение, наречено куркумин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Някои проучвания показват, че куркуминът може да помогне за намаляване на чернодробното възпаление и подобряване на чернодробната функция при хора с хепатит С.

Важно е да се има предвид, че въпреки че билките могат да бъдат полезни за здравето на черния дроб, те не трябва да се използват като заместител на медицинското лечение. Ако имате хепатит С или друго чернодробно заболяване, е важно да работите в тясно сътрудничество с вашия доставчик на здравни услуги, за да управлявате състоянието си.

Средства и лекове за превенция на Хепатит С в домашни условия

Практикуване на безопасен секс. Ако не знаете дали партньорът ви е заразен, използвайте латексов или полиуретанов презерватив.
Да не споделяте лични вещи, които могат да бъдат изложени на контакт с кръв, като четки за зъби, самобръсначки, медицинско оборудване или игли.
Предварително планиране на пътуванията в чужбина. Ако планирате да пътувате в региони, където нивото на заразяване е сравнително високо, планирайте ваксинациите си за преди да заминете.
Профилактично лечение. Ако смятате, че наскоро сте били изложени на риск, можете да намалите риска от заразяване, като получите доза ваксина и имуноглобулин срещу хепатит В в рамките на 24 часа.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Новите медикаменти за хепатит С направиха прогнозата (перспективата) по-добра. Дори ако сте имали хронична инфекция в продължение на много години, можете да я лекувате и в повечето случаи да я излекувате за няколко седмици. При някои хора обаче може да се стигне до обширни увреждания на черния дроб, преди изобщо да потърсят лечение. Няма как да разберете как е състоянието на черния ви дроб, без да направите някои изследвания.
Препоръчваме да правите профилактични прегледи и изследвания, за да хванете заболявания в ранен и лечим стадий.

Статии за Хепатит С

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Хепатит С

 • 34,90 лв. Купи

Надяваме се информацията за Хепатит С е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни