200 мистериозни случая на хепатит при деца

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Необясними случаи на хепатит при деца озадачиха и загрижиха здравните служители по целия свят.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че има най-малко 191 известни случая в Обединеното кралство, Европа, САЩ, Канада, Израел и Япония.

Новината идва, след като Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство публикува доклад за разследването си на огнището по-рано тази седмица. Те съобщават, че водещата им хипотеза е, че аденовирусната инфекция е свързана с мистериозния ръст на тежките случаи на хепатит при деца.

Колко случаи са открити на хепатит при деца

По-рано този месец Световната здравна организация (СЗО) издаде информация за състоянието на огнището в световен мащаб.

СЗО съобщи, че възрастта на засегнатите деца варира от 1 месец до 16 години. Най-малко 17 са случаите на хепатит при децата са били толкова болни, че са имали нужда от чернодробна трансплантация.

Според доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, децата са склонни да имат стомашно-чревен дистрес. Това включва повръщане, диария и гадене, преди да развият жълтеница, която е признак на чернодробно заболяване.

Какво откриха официалните лица на Обединеното кралство по случаите на хепатит при деца

хепатит при деца

Служители на Обединеното кралство посочиха, че аденовирусната инфекция може да е само част от факторите, които са довели до избухването на хепатит. От 111 потвърдени случая на хепатит в Обединеното кралство, 53 от децата са били тествани за аденовирус. Четиридесет от тези деца са дали положителна проба за болестта.

„Може да има кофактор, който кара нормалния аденовирус да предизвика по-тежка клинична
картина при малки деца, като повишена чувствителност поради намалена експозиция по време на пандемията, предишна SARS-CoV-2 или друга инфекция, или все още неоткрита коинфекция или токсин “, пишат авторите.

Те също така посочиха, че може да има нов тип аденовирус, който причинява тежки симптоми.

Повечето от участващите деца са на възраст под 5 години. Те имат симптоми на гастроентерит. Това означава, че стомашно-чревният тракт е бил възпален, преди да развият жълтеница, което е знак, че черният дроб не функционира правилно.

СЗО каза в по-ранния си доклад, че хипотезата за аденовирус се разследва.

ЦКП изпраща предупреждение за повишен процент на хепатит при деца

По-рано този месец Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изпратиха национален сигнал за лекари поради огнището. Те издадоха Health Alert Network (HAN) Health Advisory за доставчиците на здравни услуги, като ги помолиха да бъдат нащрек за всякакви симптоми на това заболяване и да докладват за всички подобни случаи на хепатит.

Два случая в Алабама бяха достатъчно тежки, за да могат децата да се нуждаят от чернодробна трансплантация, въпреки че досега в САЩ не са съобщени смъртни случаи.

„Тогава логиката би ни накарала да мислим, че причината е или друг вид експозиция, вирус, който все още не е идентифициран, или излагане на вещество, което причинява увреждане на черния дроб“, каза тя.

Според служители на Обединеното кралство потенциалните причини, които се разследват активно, включват COVID-19, „други инфекции“ и екологични причини.

Европейският център за контрол на заболяванията потвърди, че подробната информация, събрана чрез въпросник относно храната, напитките и личните навици на децата, „не успя да идентифицира обща експозиция“, за наличието на хепатит при деца.

Аденовирусът и хепатит при деца

хепатит при деца

Аденовирусните инфекции са много чести и обикновено водят до леки грипоподобни заболявания, които при здрави деца не прогресират до хепатит.

„Важно е да се знае, че наличието на аденовирус едновременно с този необясним хепатит не означава, че хепатитът е причинен от аденовируса“, ​​каза тя, отбелязвайки, че аденовирусът преди е бил свързан с хепатит, но включва хора, които вече са били имунокомпрометирани.

Кели подчерта, че всяка връзка ще трябва да бъде проучена чрез допълнително тестване на тъканни проби от участващите пациенти.

Функцията на черния дроб е от решаващо значение за здравето

хепатит при деца: черендроб

Илан Шапиро, доктор по медицина и служител по медицински въпроси, каза, че хепатитът е възпаление на черния дроб.

„Чести причини за възпаление на черния дроб са алкохолът, лекарствата, неалкохолното мастно чернодробно заболяване. Което често е резултат от теглото, и вирусите, които атакуват черния дроб“, каза той.

Шапиро подчерта, че чернодробните заболявания могат сериозно да засегнат здравето на цялото тяло.

„Когато черният дроб не може да функционира правилно, могат да се развият цироза и рак . Когато черният дроб се възпали, цялото тяло страда“, добави той.

Александър Вейман, д-р, детски гастроентеролог и хепатолог и директор на Чернодробния център и медицински директор на чернодробната трансплантация в Nationwide Children’s Hospital, каза, че хората, които развиват остър хепатит, често могат да се възстановят.

„Ако черният дроб се възстанови спонтанно, тогава не трябва да се очакват дългосрочни последици за здравето“, каза той. “Изключението би бил остър хепатит, който е толкова тежък, че да причини остра чернодробна недостатъчност.”

Според Weymann, острата чернодробна недостатъчност може да доведе до смърт или необходимост от чернодробна трансплантация.

„Важно е обаче да се отбележи, че тези случаи, докладвани сега от СЗО, са случаи на остър хепатит, които не водят до хронично чернодробно заболяване“, каза той. Има голяма разлика между заболяването хепатит при деца и при възрастни.  „Въпреки че някои са причинили остра чернодробна недостатъчност и дори са преминали към чернодробна трансплантация и за които не е налично специфично лечение, като например антивирусно лекарство.

Предотвратяване на аденовирусна инфекция

аденовирусна инфекция

Според APH, аденовирусите могат да се разпространят от човек на други по няколко начина:

  • Близък личен контакт
  • Чрез въздуха чрез кашляне и кихане
  • Докосване на заразена повърхност и след това докосване на устата или очите
  • Контакт с изпражненията, който може да възникне при смяна на пелените

Аденовирусите често са устойчиви на обикновени дезинфектанти и могат да останат заразни за дълги периоди на повърхности и предмети.

Основни стъпки, които APH препоръчва, за да предпазим нашите деца включват често миене на ръцете, избягване на докосване на очите, носа или устата с немити ръце. Освен това, избягване на близък контакт с всеки, който е болен.

Резюме

Има избухване на необясним хепатит, засягащ деца в Европа и САЩ

След анализ на наличните данни, експертите казват, че причината остава неизвестна, но подозират, че може да е замесен вид аденовирус.

Всяка връзка с този вирус ще трябва да бъде потвърдена чрез допълнително тестване на тъканни проби.

Ако статията Ви е била полезна, прочетете още: Какво е имунодефицитно разстройство?

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни