Глухарче (Taraxacum)

Народни наименования: Баба марта, Борец, Глухарчегорец, Жълта млечка, Мартенче, Опади коса, Радика, Свинска млечка
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
gluharche-zdravital

Съдържание за Глухарче (Taraxacum)

Информация за билка

Растението е устойчиво многогодишно растение, което може да достигне височина почти 12 инча. Сигурен признак за пролетта е цъфтежът им. Това вездесъщо жълто цвете сякаш се появява за една нощ, за да създаде весела цветна изложба, последвана от кичести главички със семена, които се носят на дълги стъбла над земята. Растенията имат дълбоко назъбени, назъбени, подобни на лопатки листа, които са лъскави и без власинки. Стъблата на глухарчето са увенчани с яркожълти цветове. Вдлъбнатите листа отвеждат дъжда към корена.

Цветовете на билката се отварят със слънцето сутрин и се затварят вечер или при мрачно време. Тъмнокафявите корени са месести и крехки и са пълни с бяла млечна субстанция, която е горчива и леко миризлива. Глухарчетата се разпространяват бързо, защото семената им могат да изминат до 5 мили. Това се равнява на 88 футболни игрища! Наричат ги още пионерни растения или рудерали, защото са първите растения, които растат на нарушена земя (например след горски пожар).

Съдържание за Глухарче (Taraxacum)

Какъв е биохимичния състав на билката Глухарче?

Билката е има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Сескитерпенови лактони (тараксинова киселина, тараксакозид и други)
 • Флавоноиди (лутеолин, апигенин и др.)
 • Фенолни киселини (хлорогенова киселина, кафеена киселина и други)
 • Тритерпеноиди (тараксастерол, тараксерол и др.)
 • Каротеноиди (лутеин, зеаксантин и др.)
 • Инулин (вид пребиотични фибри)
 • Витамини (A, C, E и K)
 • Минерали (калий, калций, магнезий и други)

Къде расте билката Глухарче?

Билката може да расте почти навсякъде – на полето, в тревните площи, в горите, в градините и дори в пустошта. Те са склонни да растат по-скоро на места, огрявани от слънчева светлина, отколкото под дървета или на сенчести места.
Стотици видове глухарчета растат в умерените райони на Европа, Азия и Северна Америка.

Кои части на билката Глухарче са най-полезни?

Листата действат като диуретик, като увеличават количеството урина, което тялото ви произвежда. Листата се използват за стимулиране на апетита и подпомагане на храносмилането. Цветът му има антиоксидантни свойства. Освен това може да помогне и за подобряване на имунната система.
Билкарите използват корена за детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур, а листата – за подпомагане на бъбречната функция.

Кога е най-добре да се бере Глухарчето?

а здравословни цели най-доброто време за бране на глухарче е ранната пролет, когато листата са млади и нежни. На този етап листата съдържат най-висока концентрация на хранителни вещества, като например витамини А и С, и минерали като калий и желязо. Освен това листата на глухарчето, събрани през ранната пролет, са по-малко горчиви от тези, събрани по-късно през годината, което ги прави по-вкусни за консумация. За здравословни цели е важно да събирате глухарчето от чист район, свободен от пестициди.

Интересни истории, митове и легенди за Глухарчето

Глухарчето има богата история и е обгърнато от митове и легенди. Ето някои интересни факти

 • В днешно време глухарчето е известно като символ на издръжливост и постоянство. Способността на растението да расте дори в най-трудните условия е довела до приемането му като символ на надежда и решителност.
 • В гръцката митология глухарчето е символ на любовта и желанието. Според легендата бог Приап се влюбил в нимфа на име Лотис, но тя го отхвърлила и се превърнала в глухарче, за да избегне ухажванията му.
 • В средновековна Европа глухарчето се е свързвало с Дева Мария и се е смятало, че има лечебни свойства. Смятало се е, че белият сок, който изтича от стъблото на глухарчето, представлява млякото на Дева Мария.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Глухарче

Полезни действия на билката Глухарче

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Глухарче.

 • Може да подпомага здравословното храносмилане и да лекува запек

Стимулира отделянето на жлъчка, която помага за разграждането на мазнините, а диуретичните му свойства спомагат за редовното движение на червата.

 • Може да подпомогне здравето на черния дроб

Коренът намалява възпалението и оксидативния стрес в черния дроб, както и да подпомага регенерацията на чернодробните клетки. Намалява риска от образуване на камъни в жлъчката.

 • Намалява възпалението

То съдържа антиоксиданти и флавоноиди, които намаляват възпалението и отока. Намалява производството на провъзпалителни съединения като цитокини и левкотриени. Освен това намалява на оксидативния стрес.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за нормализиране на кръвното налягане и кръвната захар, за подобряване на здравето на ноктите, косата и засилване на имунната система.

Възможни нежелани реакции от приема на Глухарче

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсично, ако се приема в големи количества. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Алергични реакции – Някои хора могат да изпитат алергична реакция към глухарчето, особено ако са алергични към други растения от семейство Asteraceae. Симптомите могат да включват кожен обрив, сърбеж, подуване и затруднено дишане.
 • Взаимодействия с лекарства – Глухарчето може да взаимодейства с някои лекарства, включително диуретици, литий и антибиотици. Това може да доведе до намаляване на ефективността на лекарството или до повишен риск от странични ефекти.
 • Стомашно-чревни симптоми – Глухарчето може да предизвика храносмилателни симптоми като диария, стомашни спазми и засилено изхождане. Тези симптоми обикновено са леки и отшумяват от само себе си, но в някои случаи могат да бъдат тежки. Хората, които изпитват постоянни стомашно-чревни симптоми, трябва да спрат приема на глухарче и да се консултират с доставчика си на здравни услуги.

Статии за билката Глухарче (Taraxacum)

Продукти с Глухарче

 • 63,90 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи
 • 139,60 лв.

  В наличност

  Купи

Надяваме се информацията за Глухарче(Taraxacum) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни