Селенът е основен микроелемент, необходим за синтеза на повече от 35 протеина. Глутатион пероксидазата (антиоксидантният ензим) зависи от селена като ко-фактор. Дефицитът на селен се среща при бебета с ниско тегло при раждане и при пациенти, изискващи пълно парентерално хранене (TPN). Може да се появи и при хора, живеещи на място, където в почвата липсва селен.
Съдържание
Какво показват изследванията?
Venton et al. описва загубата на пигментация на косата при четирима пациенти, получаващи TPN без добавка на селен. Нивата на серум и селен в косата са съответно 38 ± 11 ng/mL и 0,34 ± 0,13 lg/g. Косата започва да се пигментира отново след 6-12 месеца терапия със селен.
Клинично проучване при пациенти с рак на яйчниците, подложени на химиотерапия, показа значително намаляване на загубата на коса и други стомашно-чревни симптоми при пациенти, получаващи добавки със селен, в сравнение с други здрави пациенти. Авторите стигат до заключението, че селенът е поддържащ елемент при химиотерапията.
Препоръчителен прием на селен
Препоръчителната хранителна добавка за селен е 55 lg дневно за лица на възраст над 14 години. Наличието на селен в различни храни, като месо, зеленчуци и ядки, не винаги е достатъчно, за да отговори на дневните нужди. Понякога се налага допълнителен прием на този минерал чрез хранителни довбавки.
Цинк
Цинкът е основен микроелемент, което означава, че тялото не може да го генерира самостоятелно; трябва да се набавя чрез диетата. Основните хранителни източници на цинк са рибата и месото. Дефицитът на цинк може да възникне при пациенти, консумиращи големи количества зърнени храни (които съдържат фитат, считан за хелатиращ агент на цинка), при тези с лоша консумация на месо или TPN и при кърмачета на млечна формула.
Други причини за дефицит на цинк включват възпалително заболяване на червата, хирургия на йеюнален байпас и кистозна фиброза. Алопецията (косопадът) е добре познат признак на установен дефицит на цинк с възобновяване на растежа на косата, настъпващо при прием на цинк.
Какво показват изследванията?
Статия за пациенти с косопад показа, че четири от шестте проучвания откриват ниски нива на цинк при пациенти.
Храни, богати на селен
Храни | Количество селен | Енергия |
бразилски орех | 4000 мкг | 699 калории |
Пшенично брашно | 42 мкг | 360 калории |
Френски хляб | 25 мкг | 269 калории |
Яйчен жълтък | 20 мкг | 352 калории |
Варено пиле | 7 мкг | 169 калории |
Яйчен белтък | 6 мкг | 43 калории |
Ориз | 4 мкг | 364 калории |
Мляко на прах | 3 мкг | 440 калории |
Боб | 3 мкг | 360 калории |
Чесън | 2 мкг | 134 калории |
Зеле | 2 мкг | 25 калории |
Храни, богати на цинк
Видове Храни (100 грама) | Вид на хранителният продукт според произхода | Количество Цинк в 100 грама от съответната храна | Количество Цинк в % според препоръчителният дневен прием нужен на човек |
Стриди – варени | Рибен продукт | 182 мг | 2270% |
Стрида – консерва | Рибен продукт | 91 мг | 1135% |
Стриди – пържени | Рибен продукт | 87 мг | 1089% |
Стрида – сурова | Рибен продукт | 40 мг | 504% |
Телешки черен дроб | Животински | 12 мг | 149% |
Сусамово брашно | Растителен | 11 мг | 136% |
Семки от диня | Растителен | 10 мг | 119% |
Кервел – сушен | Растителен | 9 мг | 110% |
Бизонско месо | Животински | 8,7 мг | 108% |
Еленско месо | Животински | 8,5 | 106% |
Говеждо – ребра | Животински | 8,2 мг | 104% |