Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
priem-na-hranitelni-dobavki-za-poveche-energia (1)

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако изпитвате следните симптоми – суха коса, чупливи нокти, суха или люспеста кожа, то е възможно да страдате от недостиг на витамини и минерали. Разпознаването на тези често срещани признаци за недостиг на витамини, може да ви помогне да регулирате и обогатите диетата си и да си набавите основните витамини и минерали, от които се нуждае тялото ви.

priem-na-hranitelni-dobavki-za-poveche-energia

Недостиг на витамини и минерали може да предизвика широк спектър от физически и психически симптоми. Те могат да включват косопад, язви в устата, умора и замаяност. Продължавайте да четете в блога от Здравитал, за да научите повече за 8-те най-често срещани признаци за недостиг на витамини и минерали и как да се справите с тях.

1. Увредена коса и чупливи нокти

Причината за увредена коса и чупливи нокти може да е от недостиг на биотин. Биотинът, известен също като витамин В7, играе важна роля за превръщането на храната в енергия. Неговият недостиг може да причини редица симптоми, включително изтъняване на косата и чупливост на ноктите.

8 признаци за недостиг на витамини - Здравитал 2

За да осигурите достатъчен прием на биотин, включете в диетата си яйчни жълтъци, риба, месо, млечни продукти, ядки, семена, спанак, броколи, карфиол, сладки картофи, мая, пълнозърнести храни и банани. Можете също така да обмислите приемането на хранителни добавки с биотин. Дефицит на витамини като биотин се среща рядко. Най-често страдащите от него са бременните жени, пушачите или хората с храносмилателни проблеми.

6 ползи за косата от копривата – мнение на дерматолозите>>

2. Язви в устата или пукнатини в ъглите на устата

Липсата на важни витамини и минерали може да доведе до различни здравословни проблеми. Това включва и язви в устата и пукнатини в ъглите на устата. Недостигът на витамини може да бъде причинен от неправилно хранене, бедни на хранителни вещества преработени храни и неадекватно усвояване на хранителните вещества от червата.

8 признаци за недостиг на витамини - Здравитал 3

Язвите в устата, известни още като ранички, са малки, болезнени ранички. Те могат да се образуват в устата, обикновено по вътрешната страна на бузите или устните. Те се причиняват от липсата на определени витамини и минерали, включително витамин В12, витамин С, фолиева киселина, желязо и цинк.

Пукнатините в ъглите на устата, понякога наричани ангуларен хейлит, също се дължат на липса на важни витамини и минерали. Недостигът на хранителни вещества може да доведе до изсъхване и напукване на ъглите на устата. Това от своя страна води до дискомфорт и болка при хранене или говорене.

Недостигът на основни витамини и минерали може да бъде предотвратен чрез консумиране на балансирана диета. Тя трябва да е богата на пресни плодове и зеленчуци, и осигуряване на адекватно усвояване на хранителните вещества от червата. Добавете към диетата си храни като – птиче месо, месо, риба, бобови растения, тъмни зелени листа, ядки, семена и пълнозърнести храни, за да се справите с неприятния проблем. Освен това приемът на мултивитамини или минерални добавки може да бъде от полза.

5 ползи от ежедневния прием на мултивитамини>>

Важно е да се разпознават признаците и симптомите на недостиг на хранителни вещества, за да може да му се противодейства бързо и ефективно. Ако не се лекува, недостигът на витамини и минерали може да доведе до различни здравословни проблеми в устната кухина, включително язви и пукнатини в ъглите на устата.

3. Признаци за недостиг на витамини при кървене на венците

Кървенето на венците често може да бъде причинено от лоша техника при миене на зъбите, но може да бъде и признак за липса на витамин С. Витамин С е от съществено значение за заздравяването на рани, изграждане на здрав имунитет и дори действа като антиоксидант, за да предотврати увреждането на клетките. За съжаление, много хора не си го набавят достатъчно от храните, които консумират.

8 признаци за недостиг на витамини - Здравитал 4

Симптомите на недостиг на витамин С могат да варират от кървене на венците и загуба на зъби до лесно образуване на синини, бавно зарастване на рани, суха люспеста кожа и често кървене от носа. За да сте сигурни, че си набавяте достатъчно витамин С, се стремете да ядете поне 2 плода и 3-4 порции зеленчуци всеки ден.

4. Проблеми със зрението особено през ноща

Недостигът на витамин А може да причини нощна слепота, която намалява способността на хората да виждат при слаба светлина или в тъмнина. Ако не се лекува може да прогресира до състояние, известно като ксерофталмия. Ксерофталмията представлява кератинизация на очната тъкан, която може да прогресира до ослепяване и е късен резултат от липса на витамин А. Това е главната причина за ослепяване при децата.

8 признаци за недостиг на витамини - Здравитал 5

За да избегнете това, е важно да осигурите на организма си достатъчно количество от този важен витамин. Яденето на месо, млечни продукти, яйца, риба, тъмнозелени листни зеленчуци и жълто-оранжеви зеленчуци са чудесни източници на витамин А. Но внимавайте да не прекалите: твърде много витамин А може да бъде токсичен, като предизвика симптоми като гадене, главоболие, кожно раздразнение, болки в ставите и костите.

Подсилете кафето си с витамини и антиоксиданти по 6 различни начина>>

5. Люспести петна и пърхот

Ако кожата ви сърби непрекъснато и се лющи, то може би имате пърхот или себореен дерматит. Тези кожни заболявания често се проявяват в детска възраст или в пубертета и могат да бъдат причинени от различни фактори, включително беден на хранителни вещества режим на хранене.

8 признаци за недостиг на витамини - Здравитал 6

За да се преборите с последиците от тези кожни заболявания, е важно да започнете да консумирате повече богати на хранителни вещества храни. Това са пълнозърнести храни, птиче месо, риба, яйца, зелени зеленчуци и зеленчуци с нишесте. Богатите на цинк храни като морски дарове, бобови растения, млечни продукти и ядки също са чудесен избор, който може да помогне за намаляване на симптомите на пърхот или себореен дерматит.

Себореен дерматит – всичко, което трябва да знаете>>

6. Признаци за недостиг на витамини при косопад

Един от другите признаци за недостиг на витамини и изтъняване на косата или оплешивяване. Косопадът е често срещан проблем при много хора с напредването на възрастта. Но има стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите косата си от по-нататъшно увреждане.

Желязото, цинкът, линоловата киселина, алфа-линоленовата киселина, ниацинът и биотинът са от съществено значение за поддържане на здрава коса. Храни като месо, риба, яйца, бобови растения, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни са отлични източници на тези хранителни вещества. Освен това приеманeто на хранителни добавки също е добър вариант.

Селен и цинк при косопад – помагат ли?

7. Червени или бели подутини по кожата

Кератозис пиларис е заболяване, което причинява появата на подобни на гъши буци подутини по бузите, ръцете, бедрата или задните части. Тези малки подутини могат да бъдат придружени и от корковидни или враснали косми. Състоянието често се появява в детска възраст и естествено изчезва в зряла възраст.

Причината за тези малки подутини все още не е напълно изяснена. Те могат да се появят, когато в космените фоликули се произвежда твърде много кератин. Това води до появата на червени или бели изпъкнали подутини по кожата.

Кератозис пиларис може да се предава по генетичен път. Това означава, че е вероятно човек да има това заболяване, ако някой от членовете на семейството му го има. Въпреки това тя се наблюдава най-вече при хора с хранителен режим, беден на витамини А и С.

Витамините A и C може да бъдат набавени от храни като млечни продукти, яйца, риба, тъмнозелени листни зеленчуци, зеленчуци с жълто-оранжев цвят и плодове.

8. Признаци за недостиг на витамини при синдром на неспокойните крака

Чувствате ли се някога така, сякаш не можете да седите спокойно на едно място? Имали ли сте чувството, че краката ви са пълни с енергия и просто трябва да ги движите? Ако е така, може би страдате от синдром на неспокойните крака (RLS), известен още като болест на Уилис-Екбом.

Точната причина за синдром на неспокойните крака не е известна. Има доказателства, че състоянието се свързва с ниските нива на желязо. Ако имате синдром на неспокойните крака, може да успеете да намалите тежестта на симптомите си, като увеличите приема на богати на желязо. Това са храни като месо, риба, бобови растения, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни. Освен това магнезиевата недостатъчност може да играе роля при синдром на неспокойните крака. Увеличаването на приема на магнезий с храни като спанак, тиквени семки и бадеми също може да помогне. Добавки с магнезий и желязо са също отличен вариант.

Заключение

Недостигът на витамини може да доведе до сериозни здравословни проблеми, затова е важно да обръщате внимание на признаците и симптомите на недостиг на витамини.

За да сте сигурни, че организмът ви получава необходимите витамини и минерали, може да помислите за прием на мултивитамини, като например Поливитерал. Със своите 16 основни витамина Поливитерал може да Ви помогне да запълните всички пропуски в диетата си и да осигурите на организма си хранителните вещества, от които се нуждае, за да бъдете здрави!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни