Ритъмни и проводни нарушения на сърцето – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
ritamni-i-provodni-narushenia-na-sartseto

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Както всички знаем, най-важният орган на човешкото тяло, е сърцето. Поради този факт, за неговото нормално функциониране, трябва да се следи постоянно. В новото издание на предаването „Академия Здравитал“ професор Христо Деянов изнесе лекция за възбудно-проводната система и ритъмни и проводни нарушения на сърцето.

„България има най-ниската средна продължителност на живот в Европа.“

Ритъмни и проводни нарушения на сърцето

Какво представлява сърцето?

Това е мускулест орган, разположен в центъра на гръдния кош. То има размер, колкото свит юмрук. Този орган поддържа нормалното кръвообръщение. Сърдечната стена има три слоя – ендокард, епикард и миокард. Миокардът е средната и най-активна част.  Човешкото сърце е разделено от преграда, на лява и дясна половина.

Сърдечен автоматизъм

Ако приемем като средна стойност, че един човек живее около 80 години, в неговото съществуване, независимо от сърдечната честота, са предопределени приблизително 3 милиарда удара на органа. Всеки един удар се дължи на т.нар. „сърдечен автоматизъм“. Автоматизмът има собствена нервна тъкан на миокарда, която предопределя провеждането на нервния импулс, зараждащ се в синусовия възел. При едно здраво сърце, сърдечният ритъм се появява именно там. След това импулсът преминава атриовентрикуларен възел (възел на Ашоф-Тавара), който е на границата между дясното предсърдие и дясната камера. Когато настъпи някакъв проблем в провеждането на нервния импулс, тогава говорим за сърдечни блокове. Блоковете биват пълни и непълни; едностранни или двустранни. Периодични прегледи за ритъмни и проводни нарушения на сърцето са от съществено значение.

При проблем на някое от двете бедра  снопа на Хис има нарушено или липсващо предаване на възбуден импулс към дадената сърдечна камера – това пречи за електрическото активиране. Тя не се съкращава в необходимото време, а до нея достигат съкратен импулс със закъснение, предаден от другата камера. Диагностичният метод за откриване на ритъмно-проводни нарушения е електрокардиограмата. Повече от половината от хората над 60-70 годишна възраст имат патология във възбудно-проводната и ритъмната сърдечна система.

Най-чести причини за сърдечни блокове

Тук начело в човешката патология откриваме исхимичната болест на сърцето – тогава, когато за миокарда не достига достатъчно количество кислород, най-вече поради заболяване на коронарните артерии. В този случай артериите се стесняват, заради атеросклеротични плаки, патологичните изменения настъпват постепенно през годините. При възрастните хора се повишава и честотата на възбудно-проводната патология в сърдечния ритъм.

Втората най-често срещана причина за блокове е хипертрофията. Тук в повечето случаи проблемът е насочен към лявата камера. От друга страна, когато има венозен застой, нарушение в кръвоснабдяване в белия дроб, настъпват промени в дясната камера. Третият рисков фактор е злоупотребата с медикаменти, за пример тук може да се даде хинидинът, дигиталисовите препарати, хиперкалиемия (повишен калий).

На първо място хората със сърдечен блок усещат слабост, също така общо неразположение, отмалялост, страх за живота, изпотяване, задух (дясната камера не може да изтласка кръвта в белодробната артерия), спонтанни ускорявания на ритъмът, стигане до предсърдно мъждене (най-честият вид сърдечна аритмия). Последното състояние е опасно, защото в лявото предсърдие могат да се образуват мъртви пространства, с кръв, защото съкращенията са непълноценни и чести. В последствие кръвта става сгъстена, образуват се тромби, които от своя страна е възможно да отидат в аортата, през камерите и да запушат съд на мозъка (има предпоставки за исхимичен мозъчен инсулт). Тук профилактична роля играят антикоагулантите – вид лекарства, които пречат за образуване на съсиреци, те имат разреждащо действие. Както и редовните прегледи за ритъмни и проводни нарушения на сърцето.

Ляв преден хемиблок при ритъмни и проводни нарушения на сърцето

При нарушено активиране на част от лявата камера, заради деструкция или патологични проблеми, използваме съчетанието преден ляв хемиблок. Това е много често срещано нарушение, но за радост в повечето случаи преминава безсимптомно. Изменения в периферните отвеждания играят важна роля за диагностицирането. Проблемът обикновено се явява при хора с артериална хипертония, миокардит (възпаление на сърдечен мускул), исхимична болест. Здравословното неразположение в доста случаи бива откривано случайно като се прави електрокардиограма. Правилните действия са периодични прегледи за ритъмни и проводни нарушения на сърцето.

Ако статията Ви е интересна, прочетете още от Академия Здравитал: Проблеми със сърцето – проверете бъбреците

Когато сърдечният ритъм има силно нарушение в проводимостта между синусовият и AV-възела може да настъпи състояние на редки камерни съкращения, под 40 удара в минута). Тогава, заради факта, че не достига кръв в големия кръг на кръвообращение, главно в мозъка, сърцето и бъбреците, човек е възможно да получи синкоп – MASS-синдром. Така идва моментната загуба на съзнание, съответно тези хора не трябва да управляват превозни средства. Понякога синдромът е съпроводен от гърчове, периодите траят между 15 и 30 секунди, цвета на кожата става блед, след завръщането на нормалния сърдечен ритъм идва зачервяването.

Заключение по темата: Ритъмни и проводни нарушения на сърцето

Ритъмните и проводните сърдечни нарушения трябва да бъдат своевременно лекувани. Когато екстрасистолите (преждевременно съкращение на мускула на предсърдието) са големи и много, те могат да нарушат кръвоснабдяването на целия организъм и да се получи лошо патологично състояние. В днешно време за хората, които имат забавен, непостоянен ритъм, се слага пейсмейкър. Това е устройство от две части – батерия и електроди, то има кардиостимулиращ ефект.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни