Прием на пробиотик – как да изберем подходящият за нас?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които учените свързват с ползите за здравето. Някои ферментирали храни като кимчи, комбуча и кисело мляко съдържат тези полезни бактерии. Можете също така да включите прием на пробиотик под формата на добавки. Пробиотиците могат да поддържат здравето на червата ви и цялостното здраве по различни начини, но може да не са полезни за всички. В Здравитал знаем колко важен е чревният микробиом за здравословен живот. Десетки учени провеждат най-голямото изследване на храненето в света и са идентифицирали 15 „добри“ грешки, свързани с добро здраве, и 15 „лоши“ грешки, свързани с по-лоши резултати за здравето. С този домашен тест вие ще научите кои бъгове имате в момента в червата си, както и кои конкретни храни да ядете за цялостното здраве.

Как да разберем дали използваният пробиотик работи?

прием на пробиотик: как

Признаците, че пробиотиците работят за вас, ще зависят от това кои пробиотици приемате и причината, поради която ги приемате на първо място. Ако обмисляте прием на пробиотик, обсъдете с вашия личен лекар за да изберете подходящият за вас. Това е особено важно, ако сте бременна, в напреднала възраст или живеете с хронично заболяване. Ако обмисляте пробиотик за дете, най-добре е да говорите и с педиатър. Пробиотичните продукти се различават по това какви бактерии съдържат и как влияят на тялото ви. Също така, не всеки ще реагира по еднакъв начин на пробиотиците. Но има някои общи индикатори, че те може да работят за вас.

1. Намалена болка в корема

Подуване

За някои хора приема на пробиотици могат да помогнат при стомашни болки и спазми. Установено е, че за някои хора със синдром на нередовни черва (IBS), пробиотични добавки – включително щамове на Lactobacillus, Bifidobacterium и Saccharomyces cerevisiae – могат да помогнат със стомашен дискомфорт.

2. Прием на пробиотик за редовно изхождане

Прием на пробиотик за редовно изхождане

Ако сте предразположени към храносмилателни проблеми като диария или IBS, може да забележите намаляване на нередовните изхождания с пробиотици. Непубликувани изследвания установяват, че хората, които имат редовен прием на пробиотик, имат по-забързано движение на червата. Индивидите, които са консумирали пробиотици като ферментирали млечни продукти, други ферментирали храни или от добавки, са с 10% по-редовни изхождания, отколкото хората, които не са консумирали пробиотици.

3. По-малко подуване на корема

Подуване

След като започнете някои пробиотици, може да забележите намалено подуване на корема. Има доказателства, показващи връзки между някои щамове Lactobacillus и по-малко подуване на корема. Въпреки това, някои проучвания показват, че пробиотиците в по-големи количества могат временно да увеличат тези симптоми, особено докато червата ви се адаптират към бактериите, които консумирате. Ефективността на пробиотиците може също да зависи от това какво причинява подуването.

Фибри за по-дълъг живот и по-щастливи черва

4. Прием на пробиотик за по-добър сън

Това, което се случва в червата, всъщност може да повлияе на това, което се случва в мозъка ви и обратно. Тази връзка се нарича връзка черва-мозък. Чрез тази връзка смущенията в червата могат да повлияят на аналитичната мисъл, психичното здраве и качеството на съня. Чревеният микробиом и способността да абсорбирате хранителни вещества влияят върху производството на определени химикали, хормони и невротрансмитери. Всички те играят важна роля в навиците ви за сън.

Прием на пробиотици може да помогне за:
-намаляване нарушенията на съня,
-намаляване на стреса
– оптимизиране на съня и на цикъла сън-събуждане

5. Прием на пробиотик за по-добра мисъл, памет и концентрация

Прием на пробиотик за по-добра мисъл, памет и концентрация

Вашите черва произвеждат важни невротрансмитери, регулиращи настроението и фокуса, като серотонин, допамин и GABA. Все пак някои проучвания свързват приема на пробиотици с: по-малко депресивни и тревожни епизоди, подобрена емоционалност при вземане на решения. Интересното е, че това може да се случи дори при ограничена, краткосрочна употреба на пробиотици. Но е важно да се отбележи, че тези проучвания често включват участници с предшестващи психични заболявания. Така че не е ясно дали ще бъде същото при хора без тези състояния. Изследванията също свързват някои пробиотици с подобрената памет и когнитивната функция.

6. Бонус: По-редки вагинални инфекции

вагинални инфекции

Вагината също е предразположена към бактериален дисбаланс. Жените, приемащи пробиотици, могат да видят намаляване на тежестта, честотата и рецидивите на бактериалната вагиноза. Приема на пробиотици също могат да бъдат от полза за някой, който приема антибиотици за борба с една от тези инфекции, тъй като антибиотиците понякога могат да причинят диария или коремна болка. Изследванията за това обаче са смесени, тъй като пробиотиците също могат да увеличат риска от антибиотична резистентност.

Колко време трябва да продължи приема на пробиотик?

Колко време трябва да продължи приема на пробиотик

Може да е трудно да се предвиди какви ефекти ще видите (ако има такива) и кога. Когато опитате нов пробиотик, може да отнеме 6-8 седмици, преди да забележите някакви промени. Ако не се чувствате по-добре, спрете да го приемате.
Някои фактори, които могат да повлияят, когато видите резултати от приема на пробиотици, включват:

-Видът и дозировката на пробиотиците. Пробиотиците, намиращи се в храните и добавките, варират по щамове и дозировки. Само защото един работи, това не означава, че всички ще работят за вас. По същия начин някои щамове могат да имат контрапродуктивен ефект върху симптоми като подуване на корема и метеоризъм.
-Видът на симптома. Някои състояния може да се подобрят по-бързо от други. Както казва медицинският директор и сертифициран гастроентеролог д-р Уил Булсевич, това „зависи от вашия индивидуализиран отговор към пробиотиците и какво се е случило, когато сте започнали да ги приемате на първо място“. Д-р Булсевич препоръчва да имате предвид конкретна цел, когато започнете прием на пробиотици и да обсъдите тази цел с Вашия лекар. Те могат да ви насочат към пробиотика, който е най-вероятно да се справи с проблема, и могат да наблюдават как състоянието реагира с течение на времето.

Кой пробиотик е най-подходящ?

Повечето добавки съдържат пробиотични щамове, които са лесни за производство. Но това не означава непременно, че те са най-добрите за вас и вашите уникални здравни нужди. Ферментирали храни като комбуча, кисело зеле, кефир и някои млечни продукти са чудесно начало за диетични пробиотици. Уверете се обаче, че не са пастьоризирани, тъй като това убива живите пробиотици. Професор Тим Спектър препоръчва редовното приемане на малко количество ферментирали храни, а не голямо количество от време на време.

Здравите черва обаче не означава само консумация на пробиотици. Яденето на различни цветни растения осигурява жизненоважни микроелементи и пребиотици, които действат като храна за процъфтяването на полезните чревни бактерии.

Някои страхотни пребиотични храни са аспержи, праз, чесън, нахут и пълнозърнести храни. Определянето кой пробиотик е най-подходящ за вас и вашите черва може да бъде предизвикателство.

Заключение

Пробиотиците са благоприятни за здравето бактерии, които поддържат здрави черва и тяло. Пробиотиците могат да повлияят на храносмилателните проблеми, качеството на съня, настроението и концентрацията. Колко бързо и колко добре действат пробиотиците за вас ще варира в зависимост от вашите симптоми и вида на пробиотиците, които приемате. За общо здраве на червата помислете за редовно включване на пробиотици във вашата диета под формата на ферментирали храни. А ние от Здравитал, Ви препоръчване

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни