Влияние на естроген върху кожата – 6 симптома и какво да направиш

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Въздействието на хормоните върху кожата е нещо, което ни съпътства не само в тийнейджърските ни години, или в по-особените периоди от месеца. Едно от най-значимите хормонални събития е навлизането в перименопауза и менопауза. Обикновено процесът започва през 40-те години, но може да се случи още през 30-те. Нивата на хормона естроген намаляват, което се отразява на много процеси в тялото. Промените са най-видими при кожата – от способността ѝ да поддържа хидратацията си до нейната еластичност и сияние. Заради това днес ще се запознаем с ключовото влияние на естроген върху кожата.

За радост в последните години темата за менопаузата претърпя трансформация и вече не е толкова голямо табу. Последва появата на различни решения, които правят женското ежедневие много по-приятно.

Когато нивата на естроген спаднат, това може да предизвика промени, за които често не сме подготвени. Излизането от стигмата на менопаузата и достъпът до продукти, които ни служат в този период на преход, са наистина овластяващи.

Д-р Сарв Занд, дерматолог

Д-р Занд е сертифициран дерматолог с бакалавърска степен по биомедицинско инженерство от университета “Джон Хопкинс”. Има двойна магистърска степен от Харвардското медицинско училище и Масачузетския технологичен институт. В Харвард тя получава стипендия за изследване на меланома, а след това се обучава по дерматология в Калифорнийския университет в Дейвис. Там има честта да бъде назначена за главен ординатор. 

Жена в менопауза, която се тревожи, мислейки какво може да направи за кожата си.

Независимо дали в момента преминавате през менопауза, или тя ви предстои, трябва да сте наясно със споменатото влияние на естроген върху кожата. Сега ще разгледаме шест често срещани промени в най-големия орган на тялото по време на този процес.

1. Кожата губи своето сияние, еластичност и жизненост

Естрогенът улеснява производството на колаген и е двигател на това кожата да бъде пухкава, пълна и плътна. Когато нивата му спаднат, кожата ни е по-тънка и може да изглежда по-сивкава и набръчкана. 

Д-р Занд

Ако все още няма спад в нивото на естроген, рутинната грижа за кожата може да помогне за намаляването на нейното изтъняване и предотвратяването на нейното матиране. Това може да се случи чрез използването на ретиноиди и слънцезащитни продукти, които защитават производството на колаген.

Когато този процес е започнал и вече усещаме тези ефекти на естрогена върху кожата, заради неговия спад, трябва да предприемем по-проактивен подход. Един продукт като “Колаген Комплекс Макс” може да ни помогне за постигането на по-здравословни нива на колаген в организма, което ще облекчи проблемите ни с кожата. 

Друга съставка, която има своята роля в този процес е ектоинът. Това е аминокиселина, която защитава протеините, какъвто е колагена. Извлича се от бактерии, които оцеляват в по-сурова среда, като пустинята, благодарение на него. Според д-р Занд, тя ще намира мястото си във все повече продукти на пазара.

2. Ще усетите, че кожата ви е по-суха, от колкото някога е била 

Един от най-изразените ефекти на естрогена върху кожата е именно в поддържането на хидратацията и здравата кожна бариера. Когато нивата му започнат да спадат, ключово става използването на продукти с овлажняващи и подсилващи защитата свойства. 

В “Здравитал” може да откриете серията от козметични продукти “Pure Gold”, която да бъде ваш съюзник в борбата за по-здрава и красива кожа. Благодарение на розовата вода, розовото масло и чистото злато, вашата кожа ще бъде добре хидратирана и подхранена в дълбочина. Ще получи нужната подкрепа, за да се случва процесът по клетъчно обновяване по-ефективно. 

Ползите от естроген за кожата са много, но при менопауза неговите нива намаляват. Това води до влошаване на нейното състояние и нуждата от употребата на качествена козметика.

Друг трик за поддържане на хидратацията, който д-р Занд препоръчва, е да почиствате лицето си само вечер, вместо два пъти дневно. На сутринта просто освежете кожата си с хладка вода.

3. Ефекти на естрогена върху кожата – спадът я прави по-чувствителна към козметика и околната среда.

Д-р Занд продължава с поясненията за това какво се случва при намаленото влияние на естроген върху кожата, с това, че се увеличава нейната чувствителност. На много жени се налага да преосмислят какви козметични продукти използват. Имаме нужда именно от по-опростени продукти, без агресивни формули, с по-ясно изразен защитен характер, съветва тя.

Трябва да се придържаме към чисти, добре проучени съставки, които повишават устойчивостта на кожата и не увреждат нейната бариера или нивото на хидратация. 

4. Ръцете и краката започват да остаряват по-бързо

Често имам пациенти, които забелязват промени в кожата на ръцете и краката, причинени от менопаузата, преди те да се появят на лицето.

Д-р Сарв Занд
Промените в кожата при менопауза и спад в нивата на естроген, заповат първо от ръцете и краката, защото кръвообръщението там е по-слабо.

Това се получава най-вече заради специфичния начин, по който работи кръвообръщението. Ежедневната грижа за кожата трябва да засяга не само лицето, но и цялото тяло. Погрижете се за хидратацията на всеки сантиметър от него. Продуктите от серията “Pure Gold” доставят необходимите антиоксиданти, естествени витамини, протеини и други ценни микроелементи – дълбоко в кожата, където им е мястото. 

А и… Защо да не се позабавляваме, докато се грижим за кожата си, втривайки продуктите като част от един релаксиращ масаж? 

Менопаузата е време да се наслаждаваме на тялото си и да се съсредоточим върху това да погледнем навътре и да обичаме себе си.

Д-р Занд.

5. Влияние на естроген върху кожата – акнето се завръща с пълна сила! 

При някои хора спадът на естрогена може да предизвика акне, тъй като организмът става малко по-податлив на андрогени. Изненадващите пристъпи могат да бъдат периодични. Това има тенденция да се успокои, когато хормоните се стабилизират към края на менопаузата, но междувременно може да бъде много стресиращо.

Д-р Занд

Тук отново се проявява важността да използваме точните формули. Единият път е да използваме някакъв продукт, например ретиноид, който да стимулира обновяването на кожните клетки и да предотврати натрупването на мъртви такива, за да спрат да се появяват пъпките. Това обаче не премахва нуждите на кожата от допълнителна хидратация, нито от необходимостта да я защитим от други вредни явления. С “Pure Gold” имате на разположение продукти, които покриват всички бази и адресират проблемите на нужното ниво. За да не страдаме от вече намаляващите ползи от естроген за кожата и, за да не се налага да имаме много на брой и скъпа козметика.

6. И да, няма как да пропуснем прословутите горещи вълни

Въпреки че произходът на горещите вълни започва отвътре и промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на честотата и интензивността им, има какво да направим, за да успокоим зачервената кожа. При този проблем трябва да работим върху успокояването на кожата и нейното охлаждане. Те са в основата на това да обезвредим тази част от дискомфорта, който ни причиняват горещите вълни.

Daniel Marinov

Daniel Marinov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни