Типове акне и как да се справим с него

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Акне

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Акнето е често срещано състояние на кожата, при което порите на кожата се блокират от косми, себум, бактерии и мъртви кожни клетки. Тези запушвания произвеждат черни точки, бели точки, възли и други видове пъпки . Ако имате акне, знайте, че не сте сами. Това е най-често срещаното състояние на кожата, което хората изпитват. Смята се, че 80% от хората на възраст от 11 до 30 години ще имат поне лека форма на акне и повечето хора са засегнати от него в даден момент от живота си.

Кого засяга акнето?

Въпреки че засяга предимно тийнейджъри и млади хора, подложени на хормонални промени, много хора продължават да се борят с акнето до 20-те, 30-те и след това. Някои дори развиват акне за първи път като възрастни.

Къде най-често се появява акне?

Най-честите места, където може да имате акне, са лицето, челото, гърдите, раменете и горната част на гърба. Мастните жлези са по цялото ви тяло, но това са местата, където има най-много. Най-добрият начин за лечение на акне зависи от това колко тежко е то. Акнето може да бъде леко (няколко случайни пъпки), умерено (възпалителни папули) или тежко (възли и кисти).

Какви са различните видове акне?

Акнето може да има няколко форми. Те включват:

  • Черни точки: Отворени подутини по кожата, които се изпълват с излишно масло и мъртва кожа. Те изглеждат така, сякаш мръсотия се е отложила в подутината, но тъмните петна всъщност са причинени от неправилно отражение на светлината от запушения фоликул.
  • Бели точки: Подутини, които остават затворени от масло и мъртва кожа.
  • Папули: Малки червени или розови подутини, които се възпаляват.
  • Пустули: Пъпки, съдържащи гной. Те изглеждат като бели точки, заобиколени от червени пръстени.
  • Гъбично акне: Този тип се появява, когато в космените фоликули се развие излишък от дрожди. Те могат да се сърбят и да се възпалят.
  • Възли: твърди пъпки, които са дълбоко в кожата ви. Те са големи и болезнени.
  • Кисти: пълни с гной пъпки, които могат да причинят белези.

Какво причинява акне?

Акнето до голяма степен е хормонално състояние, което се задвижва от андрогенни хормони, които обикновено стават активни през тийнейджърските години. Чувствителността към тези хормони – в комбинация с повърхностни бактерии по кожата и мастни киселини в мастните жлези – може да доведе до акне.

Някои неща могат да причинят акне и/или да го влошат:

  • Променливи нива на хормона около времето на менструацията на жената.
  • Облекло и шапки.
  • Замърсяване на въздуха и определени метеорологични условия, особено висока влажност.
  • Използване на мазни продукти за лична хигиена (като тежки лосиони, кремове или помади за коса и восъци) или работа в зона, където редовно влизате в контакт с мазнини (като работа в ресторант, където има мазни хранителни повърхности и олио за пържене).
  • Стресът , който повишава хормона кортизол, също може да причини избухване на акне.
  • Някои лекарства.
  • Генетика.

Шоколадът причинява ли акне?

Някои проучвания свързват определени храни и диети с акне. Обезмасленото мляко, суроватъчният протеин и диетите с високо съдържание на захар могат да допринесат за появата на акне. Шоколадът не е пряко свързан с акне.

Защо толкова много тийнейджъри получават акне?

Една от причините за акне е скока на хормоните, наречени андрогени (по-специално тестостерон), които произвеждат както жените, така и мъжете. Тези хормони обикновено са в своя пик през тийнейджърските години.

Някои храни причиняват ли акне?

В по-голямата си част хормоналните промени в тялото водят до акне. Има някои доказателства, че обезмасленото мляко, суроватъчният протеин и диетите с високо съдържание на захар могат да причинят появата на акне, въпреки че това остава спорно.

Следването на балансирана, питателна диета с много пресни плодове и зеленчуци, особено тези, богати на витамин С и бета каротин, помага за намаляване на възпалението. Има и някои доказателства, че яденето на риба може да помогне.

Може ли акнето да причини белези?

Акнето понякога води до белези . Това се случва, когато акнето проникне в кожата и увреди по-дълбоките слоеве. Възпалението кара порите да набъбват и настъпва разрушаване в стената на им. Белезите, разбира се, могат да бъдат източник на безпокойство, което е нормално.

Колко тежко може да стане акнето?

Дерматолозите подреждат акнето по тежест:

  • Степен 1 ​​(лека): предимно бели точки и черни точки, с няколко папули и пустули.
  • Степен 2 (умерено или пустуларно): множество папули и пустули, предимно по лицето.
  • Степен 3 (умерено тежко или нодулокистозно): множество папули и пустули, заедно с от време на време възпалени възли. Гърбът и гърдите ви също могат да бъдат засегнати.
  • Степен 4 (тежко нодулокистозно): множество големи, болезнени и възпалени пустули и възли.

Може ли акнето да бъде предотвратено?

Предотвратяването на акне е трудно, ако не и невъзможно по време на нормални хормонални промени. Но някои неща могат да помогнат:

  • Измивайте лицето си ежедневно с топла вода и мек почистващ препарат за лице.
  • Рутинно използвайте овлажнител.
  • Не е нужно да спирате да използвате грим, но се опитайте да използвате „некомедогенни“ продукти и да премахвате грима в края на всеки ден.
  • Дръжте ръцете си далеч от лицето си.

Има ли някакви специални опасения за жени в детеродна възраст с акне?

Много локални и орални лечения на акне са противопоказани по време на бременност. Ако сте жена в детеродна възраст, важно е да обсъдите лечението на акне с вашия лекар и да го предупредите, ако забременеете. Известно е, че изотретиноинът причинява тежки вродени дефекти и следователно са необходими два метода за контрол на раждаемостта, докато приемате това лекарство.

Локално третиране на акнето

Както вече стана ясно, акнето е израз на вътрешното състояние на нашите хормони. Въпреки това, локалната грижа е изключително важна за неговото състояние. В ситуации на акне, Старопланинският мехлем от Здравитал за еластичност на кожата, който се прилага при екзема, псориазис, акне и още много кожни състояния, оказва изключително положителен ефект върху състоянието му. Предимството на продукта е, че той е 100% натурален, на основата на билки и полезни вещества! Удобен и лесен за употреба! Повече за продукта може да научите ТУК.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни