Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем? 

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Менопаузата е момент от време, когато човек е изминал 12 последователни месеца без менструален цикъл. Появата на симптоми на менопауза е естествена част от стареенето и бележи края на вашите репродуктивни години. Средно менопаузата настъпва на 51 години.

Какво представлява менопаузата?

simptomi-na-menopauza-kakvo-tryabva-da-znaem

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, които ежемесечно се отделят от яйчниците. Менопаузата е моментът в който женския организъм спира да отделя яйцеклетки. Времето, водещо до менопаузата, се нарича перименопауза. В този период започват да се забелязват симптоми на менопауза, като промени в МЦ, горещи вълни и др.

Кои са трите етапа и симптоми на менопауза?

Процесът на настъпване и симптоматиката на менопаузата са постепенни. Разграничават се в три отделни етапа.

1. Перименопауза или „преход към менопаузата“:

Перименопаузата може да започне осем до десет години преди менопаузата. В този период нашите яйчници постепенно намаляват производството на естроген. Обикновено започва, около 40 години. Перименопаузата продължава до менопаузата. Ключовия момент, когато яйчниците спират да отделят яйцеклетки. През последните една до две години от перименопаузата спадът на естрогена се ускорява. На този етап много хора могат да изпитат симптоми на менопауза. Но през това време все още имаме менструални цикли и можем да забременеем.

2. Менопауза:

Менопаузата е моментът, когато вече не настъпват менструални цикли. На този етап яйчниците не освобождават яйцеклетки и са спрели да произвеждат по-голямата част от естрогена. Вашият лекар ще диагностицира менопауза, когато няма наличен менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.

3. Постменопауза:

Това е периода, след изтичане на 12 последователни месеца или остатъка от живота ни. По време на този етап симптомите на менопаузата, като горещи вълни, може да намалеят или изчезнат. Някои хора обаче продължават да изпитват симптоми на менопауза десетилетие или повече след прехода към менопаузата. В резултат на по-ниското ниво на естроген, хората в постменопаузалната фаза са изложени на повишен риск от няколко здравословни състояния, като остеопороза и сърдечни заболявания.

Каква е нормалната възраст за настъпване на менопауза?

Средната възраст на менопаузата е приблизително 51 години. Преходът към менопаузата обаче обикновено започва в средата на 40-те.

Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем?  - Здравитал 2

Какви са признаците и симптомите на менопаузата?

Може да преминавате в менопауза, ако започнете да изпитвате някои или всички от следните симптоми:

  • горещи вълни, известни също като вазомоторни симптоми (внезапно усещане за топлина, което се разпространява по тялото);
  • Нощно изпотяване и/или студени вълни;
  • Вагинална сухота, която причинява дискомфорт по време на секс;
  • Внезапни призиви за уриниране;
  • Безсъние (трудно заспиване);
  • Промени в настроението (раздразнителност или лека депресия);
  • Суха кожа, сухи очи или сухота в устата;
  • Чувствителност на гърдите;
  • Влошаване на предменструалния синдром (ПМС);
  • Нередовна менструация или менструация, която е по-тежка или по-лека от обичайното.
Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем?  - Здравитал 3

Възможно е наличието и на следните симптоми:

  • Препускащо сърце;
  • Главоболие;
  • Болки в ставите и мускулите;
  • Промени в либидото (сексуалното влечение);
  • Затруднена концентрация и пропуски в паметта;
  • Покачване на килограми;
  • Косопад или изтъняване на косъма.

Промените в хормоналните нива са отговорни за появата на симптоми на менопауза. Не всички могат да бъдат свързани с настъпвапването на менопаузата. Ако не сте сигурни или имате съмнения, посетете личният си лекар.

рН на кожата и значението му>>

Колко време траят симптомите на менопауза?

Може да имате симптоми на менопауза до 10 години. Повечето хора обаче изпитват симптоми на менопауза за по-малко от пет години.

Какво представляват горещите вълни и колко дълго продължават?

Горещите вълни са един от най-честите симптоми на менопаузата. Това е кратко усещане за топлина. Освен топлината, горещите вълни могат да бъдат придружени със:

  • Червено, зачервено лице;
  • Изпотяване;
  • Усещане за охлаждане, след гореща вълна.

Интензивността, честотата и продължителността на горещите вълни са различни за всеки индивид. Обикновено интензитета им намалява с течение на времето.

Защо настъпват симптомите на менопаузата?

Когато менопаузата настъпи естествено, това е нормална част от стареенето. Менопаузата се определя като цяла година без менструално кървене, при липса на каквато и да е оперативна намеса или медицинско състояние. Такива могат да бъдат: хормонален контрол на раждаемостта, лъчетерапия или отстраняване на яйчниците.

Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем?  - Здравитал 4

С напредване на възрастта репродуктивния цикъл се забавя и се подготвя да спре. Този цикъл функционира непрекъснато от пубертета. С наближаването на менопаузата яйчниците произвеждат по-малко хормон, наречен естроген. Когато настъпи това намаляване, менструалният цикъл започва да се променя. Може да стане нередовен и след това да спре.

Физическите промени също могат да настъпят, когато тялото ви се адаптира към различни нива на хормони. Симптомите, които изпитвате по време на всеки етап от менопаузата (перименопауза, менопауза и постменопауза) са част от приспособяването на тялото ви към тези промени.

Какви хормонални промени се случват по време на менопаузата?

Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем?  - Здравитал 5

Най-често промени, които смятаме за „менопауза“, се случват, когато яйчниците вече не произвеждат високи нива на хормони. Яйчниците са репродуктивните жлези, които съхраняват и освобождават яйцеклетки. Те също произвеждат хормоните естроген и прогестерон. Заедно естрогенът и прогестеронът контролират менструацията. Естрогенът също влияе върху начина, по който тялото използва калций и поддържа нивата на холестерол в кръвта.

Кисти на яйчниците – какво знаем за тях?>>

Как да разберем дали сме в менопауза?

Ще разберем, че сме достигнали менопаузата, когато са изминали 12 последователни месеца без менструален цикъл. Свържете се с вашият гинеколог, ако имате някакъв вид вагинално кървене след менопаузата. Вагиналното кървене след менопаузата може да е признак за по-сериозен здравословен проблем.

Симптомите на менопауза лекуват ли се?

Менопаузата е естествен процес, през който тялото ни преминава. В някои случаи може да не се нуждаете от лечение. Когато обсъждате лечението на менопаузата с гинеколога си, става въпрос за лечение на симптомите на менопаузата, които нарушават живота ви. Има много различни видове лечение на симптомите на менопаузата. Основните видове лечение на менопаузата са:

  • Хормонална терапия;
  • Нехормонални лечения.

Важно е да се съветвате с вашият лекар. Всеки човек е различен и има уникални нужди.

Заключение

Менопаузата е съвсем нормален етап от развитието на женския организъм. Дали ще протече с по-изразени симптоми или безсимптомно, зависи от отделния организъм. Най-важното в този период е да обърнем внимание на себе си, да се обичаме и да имаме подкрепата на близките си. Ако искате да разберете повече по темата, продължавайте да следите блога ни. А препоръката ни от Здравитал, за справяне съм симптомите на Менопауза е един от най-продаваните ни продукти – Сибирски женшен.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни