Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Страдате ли от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)? Ако е така, не сте сами! ХОББ е едно от най-разпространените белодробни заболявания и засяга милиони хора по света. Това може да бъде изтощително и променящо живота състояние, но има начини да се справим с него. Ние от екипа на Здравитал сме подготвили тази статия, за да Ви представим нашите идеи за домашно лечение на ХОББ.

В тази статия ще обсъдим различни домашни средства и промени в начина на живот, добавки и етерични масла, които могат да помогнат на хората с ХОББ да облекчат състоянието си.
От диета и физически упражнения до ароматерапия и респираторна терапия – представяме Ви изчерпателен преглед на няколко различни метода, които ще ви подпомогнат да живеете по-здравословно и приятно. Ще разгледаме и потенциалните рискове и ползи от всяка възможност, за да можете да вземете правилното решение кой метод би бил най-подходящ за Вас.

Лечение на ХОББ в домашни условия

1.Отказване от тютюнопушенето

Отказването от тютюнопушене може да забави развитието на ХОББ. То е водещата причина за ХОББ и е причина за около 90% от смъртните случаи, свързани с ХОББ.

Тютюневият дим дразни дихателните пътища в белите дробове. Възпалението и запушването на дихателните пътища води до тяхното стесняване, което затруднява вдишването и издишването на въздуха. След провеждането на неотдавнашно проучване върху пушачи страдащи от ХОББ е заключено, че при тях белодробната функция намалява значително по-бързо. Установено е, че при тях се наблюдават повече усложнения и са застрашени от повишен риск от смъртност.

Тютюнопушенето може също така да намали ефективността на инхалаторните стероидни лекарства, които лекарите използват за лечение на тежките форми на хроничната обструктивна белодробна болест.

Отказът от тютюнопушене е най-ефективното действие, което един пушач може да предприеме, за домашно лечение на ХОББ. Важно е човек да се допита до медицинско лице, за съвети и насоки за това как може да откаже цигарите при първа възможност.

Тютюнопушенето – Троянският кон в тялото ни!>>

2. Подобряване на качеството на въздуха в дома

Някои външни дразнители в дома могат да затруднят дишането на хората с ХОББ, част от които включват:

  • бои и лакове;
  • химически продукти за почистване;
  • пестициди;
  • тютюнев дим;
  • прах;
  • пърхот от домашни любимци.

Начини, които може да приложите и да подобрите качеството на въздуха в дома си:

  • ограничаване на използването на опасни химикали за битови нужди;
  • редовно отваряне на прозорците, за да се увеличи въздушният поток;
  • използване на система за филтриране на въздуха;
  • редовно почистване на системите за филтриране на въздуха, за да се предотврати развитието на вредни плесени и мухъл;
  • почистване с прахосмукачка и премахване на безпорядъка, за да се предотврати натрупването на прах;
  • пране на спалното бельо всяка седмица за намаляване на броя на праховите акари.

3. Практикувайте дихателни упражнения

домашно лечение на хобб

Практикуването на дихателни упражнения има за цел да подобри симптомите на ХОББ. Тренирането на мускулите, които човек използва при поемането на въздух, би могло да има силен положителен ефект.

Дихателните упражнения включват:

  • Дишане с присвити устни – това е дишане, при което човек вдишва през носа и издишва през плътно стиснати устни.
  • Дишане с диафрагма – това означава свиване на диафрагмата, за да се диша по-дълбоко. Коремът видимо се разширява при вдишване и се изпуска при издишване.
  • Пранаяма – това е техника за контролирано дишане, разпространена в йога практиката. Пранаяма включва концентриране върху областите на тялото, свързани с дишането.

Изследователи откриват, че при хората, които използват тези практики се наблюдава подобрена поносимост към физическите упражнения. Това е ясен показател, че дихателните упражнения могат да помогнат на хората с ХОББ, които изпитват затруднения при спортуване.

4. Управление на нивата на стрес като домашно лечение на ХОББ

Емоционалният стрес може да отслаби имунната система и да увеличи риска от обостряне на симптомите на ХОББ.
Тревожността и депресията доказано могат да увеличат риска от обостряния. Прилагането на различни стратегии и методи за управление на стреса би подобрило общото здравословно състояние и би помогнало за справяне със симптомите на ХОББ в домашни условия.

Ефектите на стреса върху вашето тяло>>

Проучване установява, че хората с ХОББ, които имат тревожност или депресия са по-вероятно да бъдат приети отново в болница в рамките на 30 дни след напускането. Емоционалният стрес може да отслаби имунната система, което от своя страна да увеличи риска от респираторни инфекции.

5. Поддържане на здравословно тегло за домашно лечение на ХОББ

домашно лечение на хобб

Хората с ХОББ, които са с поднормено тегло, са с по-висок риск от смъртност, отколкото хората, които са с наднормено тегло. Изследователите все още проучват влиянието на затлъстяването върху перспективите за развитие на ХОББ.

Наднорменото тегло – враг №1. Как да се преборим с него!>>

Хората с ХОББ, които са с поднормено тегло, са по-склонни да изпитват:

  • слабост в дихателните мускули;
  • намалена способност за физически упражнения;
  • намален капацитет на белите дробове.

Според клинични проучвания балансираното хранене може да помогне на хората с ХОББ, като подобри функцията на белите дробове. Балансираният хранителен режим също така има ползи за метаболизма и сърцето. Хората с поднормено тегло могат да имат особена полза от хранителна диета с високо съдържание на калории, протеини и ненаситени мазнини.

Този тип диета увеличава енергията на човека и помага за изграждането на мускули, когато се комбинира с физически упражнения. Необходими са обаче по-широкомащабни проучвания, преди изследователите да разберат ползите от тази диета за хората с ХОББ.

6. Развитие на мускулната сила

Много хора с ХОББ изпитват затруднения при упражнения, защото дишането е по-трудно. Избягването на физически упражнения обаче може да влоши симптомите като мускулна слабост и умора.

Следните упражнения могат да помогнат на хората с ХОББ да подобрят мускулната си сила и да увеличат капацитета си за упражнения:

  • Интервална тренировка (HIIT) – това означава редуване на периоди на упражнения с висока и ниска интензивност. Интервалните тренировки са подходящи за хора с тежка ХОББ, тъй като тренират мускулите, без да претоварват сърцето и белите дробове;
  • Силова тренировка – при нея се използват съпротивителни методи като тежести, ластици и собственото тегло на човека, за да се увеличи размерът и силата на мускулите. Изграждането на мускулите в долната част на тялото може да помогне за намаляване на задуха;

След като човек започне да губи физическа форма, упражненията стават все по-трудни и белодробната функция може да се влоши. Затова хората трябва да започнат тренировъчен режим в ранен етап, за да извлекат най-добри ползи.

  • Упражнения във вода – хората болни с ХОББ може да имат мускулни или костни заболявания, които да затрудняват упражненията. Упражненията във вода натоварват по-малко тялото, което може да ги направи по-лесно изпълними.

Проучване от 2013 г. установява, че упражненията във водна среда могат да увеличат капацитета за упражнения и качеството на живот на човек. При хора страдащи от ХОББ плуването или друг тип спорт и раздвижване във вода се оказват по-ефективни в сравнение с друг тип дейности. Изследователи предполагат, че тези резултати се дължат на уникалните свойства на водата, които поддържат телесното тегло чрез плаваемост и осигуряват съпротивление за увеличаване на интензивността на упражненията.

Добавки за хронична обструктивна белодробна болест

Редица добавки могат да помогнат за подобряване на симптомите на ХОББ, като контролират възпалението и намаляват симптомите. Те включват:

1. Витамин D за домашно лечение на ХОББ

Недостигът на витамин D може да засили възпалението на дихателните пътища и да намали способността на организма да изчиства бактериите.

Проучване проведено през 2015г. открива корелация на нивата на Витамин D и ХОББ. Открито е, че хората в тежък стадии на болестта обикновено имат ниски нива на витамин D. Добавките с витамин D могат да подобрят някои от симптомите и да елиминират обострянията.

2. Коензим Q10 и креатин

домашно лечение на хобб

Коензим Q10 и креатинът са естествени химични вещества, които участват в снабдяването с енергия на клетките на организма.

Проучване от 2013г. разглежда дали комбинацията от добавки с креатин и CoQ10 подобрява симптомите на ХОББ при хора страдащи от проблема. След едва 2 месеца хората, които са приемали добавки с креатин и CoQ10 са имали подобрени резултати при физически упражнения, по-малко задух, намалени пристъпи и подобрено качество на живот.

3.Етерични масла за домашно лечение на ХОББ

домашно лечение на хобб

Употребата на различни етерични масла помага за отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупалия се секрет в белите дробове. Маслата могат да се използват чрез дифузер или да се разредят и директно нанесат върху кожата. Етеричните масла за ХОББ включват:

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт има противовъзпалителни свойства. То съдържа естествено съединение, наречено евкалиптол. Евкалиптолът може да има следните ползи за хората с ХОББ:

  • има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства;
  • отваря дихателните пътища в белите дробове;
  • намалява производството на секрет;
  • помага за изчистването на секрета от белите дробове;
  • предотвратява влошаването на състоянието при умерена до тежка ХОББ.

Проведено проучване заключва, че вдишването на 150 мл вряла вода с добавени към нея 12 капки евкалиптово масло помага при хора, страдащи от болестта на ХОББ.

Стандартизиран миртол

Стандартизираният миртол е етерично масло, получено от бор, липа и евкалипт. Той е безопасно и ефективно средство, което според много доктори може да лекува както хроничен бронхит, така и ХОББ. Необходими са обаче повече широкомащабни и висококачествени изследвания, за да бъде напълно доказана тази теза.

Кога да посетите лекар?

Човек трябва да отиде на лекар, ако има следните симптоми на обостряне на ХОББ:

  • повече задух;
  • повече секрет от обикновено;
  • Жълта, зелен или кафяв секрет;
  • Секрет, който е по-гъст или лепкав от обикновено;
  • повишена температура;
  • симптоми на настинка и грип;
  • повишена умора

Ето и някои признаци и симптоми, които показват тежко обостряне на ХОББ. Обадете се незабавно на спешна помощ, ако следните симптоми започнат да се проявяват:

  • болка в гърдите;
  • недостиг на въздух;
  • сини устни или пръсти;
  • объркване или възбуда;
  • сънливост.

Ранното лечение на обострянията на ХОББ може да намали вероятността от развитие на по-нататъчни усложнения.

Заключение

ХОББ е хронично заболяване, което може да бъде трудно за овладяване. Хората могат да минимизират симптомите си у дома, като използват някои домашни средства, включително упражнения, дихателни техники, хранителни добавки и етерични масла. Въпреки това е важно човек да поддържа връзка с личния си лекар ако симптомите на ХОББ се влошат.

Продукт, който предлагаме, подходящ за белите дробове е Мурсалски чай. Повече за продукта може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни