Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Бронхит: Симптоми и усложнения

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бронхитът е дразнене и възпаление на дихателните пътища, които вкарват и изкарват въздух от белите дробове, симптоми могат да подскажат за усложнения. Острият бронхит и хроничният бронхит имат подобни симптоми, включително суха или продуктивна кашлица и задух. Това обаче са различни заболявания, които продължават различно дълго време.

Острият бронхит е сравнително краткотрайно заболяване, което обикновено е резултат от вирусна инфекция и не изисква лечение с антибиотици. Ако сте диагностицирани с остър бронхит възстановителния период може да отнеме от няколко дни до седмици. При хроничният бронхит нещата са по-различни, тъй като това е сериозно заболяване, което остава за цял живот.

bronhit-simptomi-i-uslozhnenia-zdravital

История на антибиотиците>>

Чести симптоми на бронхит

Острият и хроничният бронхит имат сходни симптоми симптоми, тъй като причината за двете усложнения е една и съща, а именно – възпаление на бронхите.

Най-честите симптоми включват:

  • Суха кашлица;
  • Продуктивна кашлица, която отделя гъста и/или обезцветена слуз. Тази слуз, смесена със слюнка, често се нарича храчка;
  • Запушване на синусите;
  • Запушване на гърдите;
  • Недостиг на въздух;
  • Хрипове;
  • Умора;
  • Болки в тялото или втрисане;
  • Дискомфорт в гърдите от кашлица.
Бронхит: Симптоми и усложнения 2

Остър бронхит: симптоми и усложнения

Симптомите на остър бронхит обикновено започват с хрема, възпалено гърло, продуктивна честа кашлица и температура. Три или четири дни по-късно може да се развие суха, натрапчива кашлица. При остър бронхит симптомите често могат да бъдат по-тежки от тези, наблюдавани при хроничен бронхит.

Повечето случаи на остър бронхит продължават между три и 10 дни. Кашлицата обаче може да продължи няколко седмици, дори след като инфекцията, която я е причинила, е отстранена.

През повечето време острият бронхит се причинява от вирус. Острият бронхит обикновено се подобрява от само себе си, но може да изисква лечение, ако е причинен от бактериална инфекция.

В допълнение към общите ефекти на бронхит, симптомите на остър бронхит включват:

  • Субфебрилна температура;
  • Кихане, хрема;
  • Възпалено гърло.

Хроничен бронхит: симптоми и усложнения

Хроничният бронхит се характеризира с продуктивна кашлица, продължаваща поне три месеца в две последователни години. Хроничният бронхит не е заболяване, което може да бъде излекувано, но симптомите могат да бъдат овладени с лекарства.

В допълнение към общите ефекти на бронхит, симптомите на хроничен бронхит включват:

  • Стягане или болка в гърдите;
  • Постоянна умора или умора;
  • Подуване на глезените;
  • Подуване на краката (свързано със сърдечни усложнения на бронхит).

Ако имате хроничен бронхит, може да имате и емфизем, който засяга белите дробове, а не бронхите. Докато емфиземът и хроничният бронхит могат да възникнат едновременно, има разлики между емфизема и бронхита.

Усложнения и симптоми на бронхит при деца

Децата могат да развият остър бронхит с инфекция и е рядкост детето да развие хроничен бронхит. В допълнение към обичайните симптоми на остър бронхит, децата са по-склонни да повръщат при остър бронхит, защото могат да поглъщат храчки. Повръщането може да се появи внезапно и без предупреждение, заедно със запушваща кашлица.

По-рядко срещани симптоми и усложнения на бронхита

Бронхитът обикновено се разпознава по продуктивна кашлица. Има няколко други, по-рядко срещани симптоми на бронхит, включително:

Лош дъх

Лошият дъх може да се развие бързо при хора с остър бронхит. Хроничният лош дъх също може да е признак на хроничен бронхит. Това може да се случи, когато назалната конгестия Ви принуждава да дишате през устата, което позволява растеж на бактерии на езика и лигавиците. Тази бактерия може да предизвика миризма. По принцип не се препоръчва приема на антибиотици за намаляване на тази бактерия, която причинява лош дъх.

Бронхит: Симптоми и усложнения 3

Изкашляне на кръв

Упоритата кашлица при остър и хроничен бронхит може да причини травматични разкъсвания, с кървене в бронхите или гърлото. Това може да Ви накара да изкашляте кървава храчка.

Липса на физическа издръжливост

Когато имате остър или хроничен бронхит, може много лесно да почувствате недостиг на въздух при физическо усилие, което понякога ограничава способността Ви да спортувате или да ходите на дълги разстояния. Ако имате остър бронхит, това ще се подобри няколко дни след отзвучаване на заболяването. Ако имате хроничен бронхит, може да се нуждаете от физиотерапия, за да подобрите издръжливостта си.

10 ползи от физиотерапията>>

Проблеми със съня

Упоритата кашлица и назалната конгестия при бронхит могат да нарушат съня Ви, затруднявайки почивката Ви, независимо по кое време на деня или нощта се опитвате да заспите.

Храни, подобряващи качеството на съня>>

При кои симптоми и усложнения на бронхита да посетите лекар?

Ако имате симптоми, които изглеждат по-тежки от симптомите на обикновена настинка, или ако имате проблеми с поемането на дъх, трябва да се обадите на Вашия лекар.

Други предупредителни знаци, които трябва да търсите:

  • Забавяне на възстановяването: Ако имате симптоми на остър бронхит, но не започнете да се чувствате по-добре сравнително бързо, свържете се с Вашия лекар, защото може да имате сериозно респираторно заболяване;
  • Повтарящи се симптоми след възстановяване: Ако кашлицата Ви продължи повече от четири до шест седмици след диагностицирането, свържете се с Вашия лекар. Ако симптомите Ви се подобрят и след това се появят отново по-лоши или различни от преди, може да сте развили друга инфекция и трябва да потърсите медицинска помощ;
  • Недостиг на въздух: Ако установите, че не можете да си поемете дъх, когато упражнявате минимално физическо усилие или когато сте в покой, трябва да потърсите медицинска помощ;
  • Повръщане на кръв или плюене на кръв: Ако имате кръв или кръвни съсиреци в храчката си или ако повръщате кръв, това може да е симптом на по-сериозно заболяване от бронхит;
  • Подуване: Ако имате подуване или подуване на ръцете и краката, това може да е симптом на сериозен респираторен или сърдечен проблем и трябва да потърсите медицинска помощ.

Усложнения на бронхит

Има няколко сериозни усложнения на бронхита, но те не са чести. Усложнения могат да възникнат при хроничен или остър бронхит, но е много по-вероятно да се появят в резултат на хроничен бронхит поради дълготрайното въздействие на заболяването.

Ранното лечение може да сведе до минимум риска от тези проблеми.

Инфекция

Може да станете по-податливи на друга инфекция на дихателните пътища, ако имате бронхит. Ако получите друга инфекция, докато имате остър бронхит, това може да забави възстановяването Ви. Ако развиете респираторна инфекция, когато имате хроничен бронхит, това може да предизвика пристъп на остър бронхит в допълнение към хроничното Ви заболяване. Периодът на остър бронхит е вероятно да бъде по-тежък и да продължи по-дълго при хроничен бронхит.

Пневмония

Ако имате бронхит от какъвто и да е вид, има по-голяма вероятност белите дробове да се заразят, което да доведе до пневмония. Пневмонията е продължителна инфекция, която Ви кара да се чувствате по-болни от острия бронхит.

Аспирационна пневмония

Кашлицата при бронхит може да Ви накара да се задавите с храната си, ако кашляте по време на хранене. Това може да накара храната, която ядете, да отиде по грешната тръба, в белите дробове, вместо в стомаха. Аспирационната пневмония може да бъде упорита инфекция, която оказва влияние върху здравето Ви и отнема месеци за възстановяване.

Сърдечно заболяване

Дългосрочните затруднения в дишането при хроничен бронхит могат да натоварят допълнително сърцето Ви, причинявайки сърдечно заболяване или влошаване на сърдечната недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност – симптоми и лечение>>

Бронхорея

Дефинира се като прекомерно отделяне на водниста слуз от белите дробове, което води до продуктивна кашлица. Това отделяне е по-обилно от нормалните храчки и се появява само когато човек изкашля поне еквивалента на 20 чаени лъжички слуз дневно от белите си дробове. Той причинява продължителна кашлица и задух и влошава тези симптоми, ако вече съществуват.

Често задавани въпроси при симптоми и усложнения на бронхит

Кога моите симптоми на бронхит ще изчезнат?

Симптомите без кашлица на острия бронхит (запушен нос, треска, главоболие, умора) обикновено продължават само няколко дни. Кашлицата може да продължи до две до три седмици. Хроничният бронхит е състояние през целия живот, при което ще имате периодични епизоди на симптоми, които продължават поне три месеца.

Какво отключва симптомите на бронхит?

Постепенното натрупване на слуз в лигавицата на бронхите (дихателните пътища) е отговорно за отключването на симптомите на бронхит, включително характерната за бронхит кашлица. В началото кашлицата вероятно ще бъде суха, но с натрупването на слуз кашлицата става честа и ще отделя излишна слуз.

Защо бронхитът ми се влошава през нощта?

Вашата кашлица от бронхит може да е по-лоша през нощта, тъй като дихателните пътища са склонни да бъдат по-чувствителни и податливи на дразнене, когато мускулите на дихателните пътища са отпуснати. Освен това вечерно време слузта може да се натрупа в горните Ви дихателни пътища, когато лежите и това да доведе до тежки безсънни нощи

Какви други състояния причиняват симптоми, подобни на бронхит?

Много неща причиняват симптоми, подобни на бронхит, което може да затрудни диагностицирането. Примерите включват алергичен ринит, постназално стичане, астма, обикновена настинка, инфекция на синусите, пневмония и дори гастроезофагеална рефлуксна болест и някои видове рак.

Заразен ли е бронхитът?

Не, хроничният бронхит не е заразен, но отделна вирусна или бактериална инфекция на дихателните пътища, която води до остър бронхит, вече може да бъде.

Какво причинява хрипове, суха кашлица?

Хрипове, суха кашлица могат да бъдат причинени от астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), дисфункция на гласните струни, бронхит, пневмония и различни алергични реакции и инфекции, които стесняват дихателните пътища.

ХОББ, белодробно сърце и белодробна фиброза>>

Заключение

От Здравитал разбираме колко трудно е да се справиш с бронхита. Ето защо предлагаме Мурсалски чай – естествено средство, което може да помогне за облекчаване на симптомите на бронхита. Повече за полезните му свойтва може да прочетеш ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни