Оперативни техники в урологията и камъни в бъбреците – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Оперативни техники в урологията и камъни в бъбреците – Академия Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Урологията е медицинска специалност, важна за мъжкото и женското здраве. Професор Димитър Младенов е един от най-известните специалисти в тази област, работи в урологията към Александровска болница. Към днешна дата критерии за качеството на една клиника не е колко легла има, а кой работи в нея и с каква апаратура се разполага.

Обръщение към аудиторията

„Спокойно бих могъл да кажа, че ние разполагаме с всички възможности в урологията, с които да лекуваме всички заболявания и не отстъпваме по нищо на европейските стандарти. Ще добавя като гордост, че един човек, за да стане специалист-уролог в България трябва да мине през нашата клиника, да бъде изпитан, да се проверят неговите знания и всъщност мисля, че това е едно доказателство за качеството на медицината в Александровска болница“.

Проф. Димитър Младенов

Уролитиаза

operativni-tehniki-v-urologiyata-i-kamani-v-babretsite-akademia-zdravital

Представлява основно заболяване в областта на урологията. Засяга мъжете и жените. Най-често засегнатите болни са на възраст между 20 – 50 години. Признак за развитие са различни климатични, биологични, битови фактори. Около 45% от всички урологични проблеми създават камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретерите. Нелечението предизвиква увреждане на основни бъбречни функции. Тук е много важно пациентът да промени начинът на живот, защото даден специалист може да премахне камъка, но не й генералните причини за неговата поява.

При бъбречна криза е задължително след няколко дни да има ултразвуково изследване, за да се видят броя и размерите на проблемните елементи. В момента лечението е навлязло в нови стадий, извършва се предимно лазерна литотрипсия към конкремента, независимо дали той е в бъбрека, пикочния мехур или в уретера.

При хора с камъни в бъбреците много важно е приемането на течности (поне 1,5 литра на ден), а консумираната вода да е с променлив солеви състав. По този начин, чрез естествени методи се прави промивка на пикочните пътища. Например за 1,5 литра диуреза трябва да са изпити 2,5 литра течности. Проблем при възрастните хора е, че те губят усета за жажда – настъпва дехидратация. Не бива да има обездвижване – липсата на достатъчна активност също води до поява на камъни.

 „Много често причината за образуването на камъните са различни вродени аномалии – стеснения на уретера на излизане от бъбрека или по-надолу, което води до задръжка на урина в легенчето на бъбрека. Друга причина са ендокринни, съдови заболявания, нарушения на храненето…. Общо взето никой не знае точната генеза на образуване на камъните, тоест, бих казал, че тя е комплексна“.

Проф. Димитър Младенов

Лазерна литотрипсия

Оперативни техники в урологията и камъни в бъбреците - Академия Здравитал 1

Един от методите в урологията е използван спрямо елементи с малък размер. В момента лечението е по-неинвазивно, специалистите имат както цистоскоп за влизане в пикучен мехур, така и уретероскоп. През уретрата се отива в мехура, в съответния уретер (пикочопровод), стига се до камъка и под контрол на зрението с източника на лазерното лъчение биват разбивани камъните. След това елементите стават на песъчинки и отиват навън. Пациентите не усещат болка, неразположения би могло да има в следоперативния период.

В клиниката, където работи професор Младенов, винаги след лазерна литотрепсия, е поставян стент, който осигурява добър уринарен дренаж и предпазва уретера от запушване. Самата интервенция се покрива от Здравната каса у нас, някой консумативи биват заплащани.

„Все пак организмът е една система от различни органи. Така че човек, ако живее умерено и се храни в норма, консумира от всичко по малко, самият организмът би могъл да се справи сам с някой отклонения, които да запазят хомеостазата.“

Проф. Димитър Младенов

Реално камъкът при попадане в пикочопровода, пречи на уринарния поток, предизвиква хидронефроза, налягането в бъбрека е повишено и оттам идва болката – това е механизма. Когато урината избута камъка в пикочния мехур изведнъж физическия дискомфорт изчезва, остава само дразнене. При мъжете е възможно да има образувания в самия мехур, тъй като има нарушена простатна функция. В тази случаи като симптоматика бива възможно зачервяването, спирането на урината, или трудно лечим хроничен възпалителен процес. Аудиторията на „Академия Здравитал“ получи ценен съвет от госта в студиото:

„Аз бих посъветвал зрителите следното. Когато веднъж са получили бъбречна колика, това показва, че те имат някакви песъчинки, които са тръгнали да излизат по уретера, ако те не са по-големи. Но след като премине бъбречната колика, ги съветвам да вземат мерки все пак да установят каква е била причината. Това лесно може да стане на първо време с един неинвазивен метод на изследване – ултразвуковата диагностика, после, ако се наложи – скенер.“

Проф. Димитър Младенов

Оперативни техники

Оперативни техники в урологията и камъни в бъбреците - Академия Здравитал 2

Преди време единственият начин за отстраняване на камъните, в областта на урологията, е бил чрез отворена операция, независимо къде се намира опасния елемент. Днес вече няма точка от отделителната система, която да не може да бъде достигната по ендоскопски път. В момента конвенционалните интервенции биват прилагани рядко, най-вече при туморни заболявания в бъбреците, уретера.

Други варианти са лапароскопската, роботизираната хирургия. Тук е много важна както качествената апаратура, така и добрата подготовка на специалистите. Недостиг на роботизираните устройства е скъпата им цена, но пък има по-кратък болничен престой за пациентите. Счита се, че около 50-60, а понякога и до 100 операции трябва да направи лекар, за да добие необходимият опит и да използва самостоятелно новите апарати.

„В нашата клиника всеки ден правим между 15 и 20 операции“.

Проф. Димитър Младенов

Рак на простата

Оперативни техники в урологията и камъни в бъбреците - Академия Здравитал 3

Когато карциномът е вътре в простатната жлеза, няма излизане извън капсулата, когато няма метастази в лимфните възли и костите на малкия таз, гръбначния стълб, прешлените, се препоръчва радикална простатектомия, при нея се маха простатата, тумора и семенните мехурчета. В случаите на излизане извън капсулата към съседни органи, вариантът е консервативното лечение – ендокринна терапия, хормони, плюс лъчетерапия.

Възрастта тук играе относителна роля. Преживяемостта след интервенция за пациентите в клиниката на проф. Младенов е висока, понякога достига до 10-12 години. Карциномът на простатата е едно от раковите заболявания, които се повлияват позитивно от консервативните лечения. При метастази в костната система има включени медикаменти, плюс химиотерапия.

Накрая събеседниците в студиото завършиха разговора си с кратка информация за поликистозата на бъбреците. Това е вродено двустранно наследствено заболяване, една от основните причини за хроничната бъбречна недостатъчност. Появяват се множество, прогресивно нарастващи, кисти в органите

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8538,10163,4605,6973,10509,6088″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3736,559,568,2185,2191,8788″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни