Корен от сибирски женшен – ползи за организма

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Женшенът е познат на човечеството от години като едно уникално растение с десетки ползи за организма ни. Наричан още „Коренът на живота” или „Коренът на дълголетието”, корена от сибирски женшен е намирано за истинска панацея. Женшенът е представител на китайската народна медицина и се използва най-често за тонизиране.

Историята за корен от сибирски женшен

Смята се, че хората в източна Азия са били наясно с изумителните свойствата на женшен още преди 5000 години. Неговото име „Panax Ginseng” идва обаче от гръцки и в буквален превод означава именно панацея. Корен от сибирски женшен прилича на човешки фигури. Не без причина от китайски женшен означава корен-човек. Имало е моменти, в които женшенът е струвал повече по златото. 

Легенди разказват, че женшенът е дар от Боговете и има способността да се трансформира в животно или човек.Дори и да не взимаме предвид легендите и само и единствено се фокусираме върху факта, че женшенът е оцелял на земята от около милион години, устоявайки на климатични и земни промени, само стигаме до извода, че около женшена има нещо наистина специално.

Сибирски женшен – ползи, изследвания, добавки

Къде се среща женшенът?

Женшенът расте предимно в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други райони на бившия Съветския съюз. Растението достига височина между 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, докато надземната част е едногодишна.

Кое прави корена от сибирски женшен толкова известен, когато се заговори за здраве?

Оказва се, че тайната се крие в букета от полезни вещества, сред които са много глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества.
От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това този женшенът съдържа соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично активна съставка на корена от сибирски женшен са гликозидите. Друга важна съставка в „Корена на живота” е маслото панаксен. То успешно стимулира и тонизира сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Притежава успокояващо действие и притъпява усещането за болка.

Панаксовата киселина в състава на корена благоприятства метаболизма. Тя регулира жлезите с вътрешна секреция.

Къде женшенът намира приложение днес?

Днес корен от сибирски женшен намира доста приложения. Той може да бъде открит в десетки хранителни добавки като единична съставка или в комбинация с други билки и витамини.

Сибирски Женшен Макс

Една такава хранителна добавка е Сибирски Женшен Макс. Основната съставка на Сибирски Женшен Макс спомага за цялостно предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип. Този незаменим корен е един от най-мощните познати адаптогени в растителен вид. Именно качествата му на адаптоген, подпомагат организма да се справя със стресови ситуации от почти всякакъв характер.

Ползи от приема на сибирски женшен

Женшенът е мощен имуностимулатор, адаптоген и регулатор на мозъчната дейност. Женшенът отличен при моменти на умор, туй като позволява на организма да се възстанови много по-бързо. също така тази билка действа върху умствената и физическата работоспособност на човека, оросяването на мозъка и по този начин подобрява и паметта.

Славата на корена от сибирски женшен при състояния на постоянна умора и напрежение се носи от години насам. Коренът притежава способността да регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и едновременно с това регулира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Продължителният прием на женшен доказано води до повишаване на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматично го превръща в мощно оръжие срещу стерилитет при мъжете. Китайският женешен доказано носи ползи при диабет, анемия, язвена болест и други.

В заключение

Корена от сибирски женшен е една уникална билка, която може да ни бъде от полза в десетки ситуации. Историята показва, че да се доверим на него за здравето си, е една изключителна идея.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни