Вертебробазиларен синдром. Болест на малките съдове – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Вертебробазиларен синдром - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вертебробазиларният синдром е проблем, който засяга много хора, особено в напреднала възраст, но в същото време не е много познат под това наименование. Затова в последното издание на „Академия Здравитал“ водещият професор Христо Деянов организира поредната много полезна лекция в рубриката „Образователен здравен университет“. В представянето се засягат основните симптоми, причините за възникване на заболяването и патофизиологията.

Анатомия на вертебробазиларното кръвообращение

Кръвоснабдяването на мозъка се извършва главно от четири артерии – предни каротинни артерии (лява и дясна) или т.нар. „сънни артерии“. Те се разделят на външна и вътрешна. Другите са задни гръбначни артерии (вертебрални). Те също имат разклонения, когато влязат в черепната кухина.

Задните образования влизат през шести гръбначен прешлен и образуват базиларната артерия. Цялото кръвоснабдяване в задната част на мозъка се нарича вертебробазиларно, а в случаите на проблем говорим за вертебробазиларен синдром.

Симптоми при вертебробазиларното кръвообращение

Кои са най-честите симптоми при вертебробазиларен синдром:

  1. Главоболие – то често е позиционно, в някой положения на главата, особено след сън;
  2. Световъртеж – има субективно усещане за въртене на заобикалящата ни среда или представа за завъртане на самото тяло;
  3. Шум в ушите – проявява се със свистене, бучене, вибриране;
  4. Очна патология – поява на черни точици в зрителното поле, говорим за една четвърт от болните;

Тези проблеми се появяват, защото тези артерии кръвоснабдяват мозъчния ствол, продълговатия мозък, черепно-мозъчните нерви, малкия мозък, който е отговорен за равновесието и темпоралните лобове на мозъка. Когато има структурни изменения в шийните прешлени, може артериите да бъдат притиснати, най-често това става в лявата вертебрална артерия, чисто анатомично, това е възможно да намали притока на кръв и отново да се получи синдрома.

Нистагъм

При него се извършва едно странично движение, има нарушение на зрението. Можем да го разглеждаме като внезапно и неволно очно трептене. Проблемът обикновено засяга и двете очи. Съществуват съчетани бързи и бавни движения на очните ябълки. Нистагъмът може да бъде вроден и придобит. Вроденият проблем настъпва между шест месечна и три годишна възраст.

Атеросклероза в следствие на вертебробазиларен синдром

Това е най-честата причина за нарушения кръвопоток и съответно за появата на вертебробазиларният синдром. Атеросклерозата представлява хронично възпалително заболяване, при което се наблюдава натрупване на холестеролни плаки в съдовите стени. Реално това е проблем на големите и средните артерии, почти винаги говорим за генерализиран процес. Получава се намалена доставка на кислород към таргетните органи (сърце, мозък и бъбреци). Обикновено развитието на атеросклерозата отнема няколко години. Появата на симптоми и настъпване на усложнения при заболяването зависи от мястото на плаката, големината на засегнатия съд и наличието на подлежащи допълнителни рискови фактори.

 „Вертебралните артерии, със задната гръбначно-мозъчна артерия, кръвоснабдяват мозъка около 20-30 процента. Останалите проценти се дължат на кръвоснабдяването от сънните артерии.“

Клиниката на синдрома на вертебробазиларната артериална система се владее от общо мозъчни симптоми като внезапно главоболие, гадене, повръщане, повишаване на мозъчното налягане. Продължителността на проблемите е с малка краткотрайност и може да изчезне внезапно, особено ако се раздвижим. Всичко това би могло да се случи за 10 минути. Тази болка е „шийна мигрена“ (когато се дължи на притискане в шийните прешлени).

Диагностика вертебробазиларен синдром

Това не винаги е толкова лесен процес. На първо място трябва да се направи физикален преглед. При проявление на характерните проблеми за болестта, невролозите е редно да се насочат към мислене на евентуален дефицит в мозъчното кръвообращение. Допълнително специалистите е възможно да изпратят пациентите на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, така че да се прецизират измененията в прешлените. Ако не се вземат необходимите мерки навреме, се стига до загуба на равновесие, когнитивни нарушения, проблеми с паметта, леки форми на деменция, неразположения със слуха. Тоест, патологията би могла да бъде много сериозна и широко-спектърна.

Лечение и профилактика на вертебробазиларен синдром

  1. Невропротекторни лекарства (за предпазване на нервната тъкан);
  2. Антиоксиданти, включително и хранителни добавки;
  3. Вазопротектори – медикаменти редуциращи риска от атеросклероза;
  4. Ноотропни и вестибуларни препарати – при проблеми с походката и равновесието, шум в ушите;
  5. Физиотерапевтични процедури – физиотерапия, масаж на шията и яката, мануална терапия, акупунктура, иглотерапия, акупресура

Болест на малките мозъчни съдове

Около 65 процента от смъртността в България се дължи на заболяване на сърдечно-съдовата система и мозъчното кръвообращение. Нарушението в малките съдове на мозъка се дължи на няколко фактора. Най-често говорим за хипертония, дълго време неконтролирано кръвно налягане. От друга страна възможна причина е дислипидемията (нарушение на мастната обмяна), предсърдното мъждене (невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие), диабет, прекомерно пушене и напреднала възраст. Близо половината от пациентите с деменция, когнитивни нарушения на паметта и проблемни социални поведения, могат да считат като първо-причина за проблемите си болест на малките съдове.  Много често може да бъде засегнат само говора на човек, евентуално да говорим за афазия. При нея човек губи възможността да прилага думи, с които да изрази своите мисли. Когато има дълга патология в малките съдове често се стига до депресия. Медицинските специалисти винаги трябва да имат за задача да спрат и контролират основните заболявания, за да не се задълбочават мозъчните промени.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни