Хернии. Легионерска болест – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Херния - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Един от най-честите здравословни проблеми като патология напоследък са херниите. В поредното издание на „Академия Здравитал“ се разгледаха видовете, причините, профилактиката и лечението на този вид болести. Всичко това се случи чрез обстоен анализ в рубриката „Образователен здравен университет“. Някой чувал ли е за т.нар. „легионерска болест? Тя също ще бъде засегната като тематика в следващите редове.

Същност

Хернията представлява слабост на коремна стена, ингвиналния канал или горната част на бедрото, където тъканта, кожата и подкожната зона се разкъсват и остава само епидермиса (краен, повърхностен слой на кожата), вътрешността бива запълвана от съдържимото в коремната кухина, най-често тънкото черво. Основната причина за образуването на херниите е слабост на тъканите, възможно е да има дефект и в мускулната обвивка. Има отвор, през който част от коремен орган да излезе навън. Здравословният проблем може да се появи при пациенти от всякаква възраст, по-често срещан е при жените. Хернията има три части – херниален сак, херниално съдържимо и херниален пръстен. Опасности се крият и в други органи, тъй като при влизане на стомаха в средно-стението се притиска сърцето, има ритъмни нарушения, нарушава се функцията на белите дробове – проблеми с бронхите.

Видове

Съществуват няколко вида хернии. Разберете кои са те сега:

Ингвинална херния

Получава се поради слабост в тъканите, в „слабилния (ингвинален) канал“. Може да бъде вродена и придобита, индиректна и директна. Това е най-често срещаната херния. В някой случаи се явява като „вроден здравословен проблем“. Индиректната херния идва, поради слабост на стената в слабинния канал (където преминава семенната връв). Директните хернии се срещат при възрастни мъже (обикновено над 60-годишна възраст), винаги говорим за придобиване. Клиниката бива определяна от степента на тежест на хернията, какво количество и до каква степен е подутината. Тук заклещването на херниалния сак е сериозен проблем, не е изключена появата на перитонит или изцяло непроходимост на червата. Лечението бива консервативно и хирургично (чрез поставяне на платно, което пречи съдържимото да излиза отново в канала). На първо място като причината за появата е повишаване на коремното налягане – при напъване, вдигане на тежести например.

Хиатална херния

Другото наименование е диафрагмална херния. Тук говорим за слабост в диафрагмалния мускул, който разделя медиастинума и коремната кухина. Поради естествени причини, проблемът се засилва спрямо възрастното население, тоест говорим за атрофия. Тогава стомашно-съдържимо отива през диафрагмалния отвор и попада в средно-стението. Има основно три вида здравословни проблеми. Първият е приплъзваща херния. При нея стомашно-съдържимо преминава в медиастинума, а там трябва да има само хранопровод. Усеща се тежест в областта на корема, силна киселинност, трудна смилаемост на храната, оригване, липса на апетит, проблемите биват засилени особено вечерно време или като се легне по гръб, в хоризонтално състояние. Голямата опасност е увреждане на лигавицата на хранопровода. Другата група е параезофагеална херния (част от стомаха отива вътре-гръдно, а последната такава – смесена. Баретовият хранопровод бива най-голямата опасност, тъй като това на практика е преканцероза, говорим за риск от рак на хранопровода. Лечението бива два вида: консервативно, с лекарства, или посредством лапароскопски интервенции.

Пъпна херния

Тук говорим за относително чест здравословен проблем, представлява около 10 процента от всички коремни хернии. Най-вече се среща при хора с наднормено тегло и вътре-коремно налягане. Отново е налице тъканна слабост. При хроничен запек и напъване, при физическа работа и вдигане на тежести, се увеличава риска от този тип диагноза. Има излизане на коремни органи през пъпния пръстен. Тук консервативното лечение е чрез носене на пояс за пристягане в коремната стена.

Феморална херния

Образува се във феморалния отвор (в горната бедрена част). Отново е наличен проблем в тъканите между мускулите и фасциите, излизат коремни органи в подкожието. При определени условия може да има херниален сак. По-често биват диагностицирани жени след 40-годишна възраст, защото при дамите феморалния канал е по-широк. Подутината се локализира около слабините и бедрата. Сериозните нарушения биват идентифицирани, ако снабдяването на кръв за червата е нарушено. Предразполагащи фактори: възраст, наследственост, бременност и др.

  • Инцизионна херния

Тук херниалният сак може да съдържа чревни бримки с различна дължина. Понякога появата е в следствие на непълно възстановяване на тъканите от минала оперативна интервенция. Заради размерите понякога се налага да се сложат хирургически платна с поправяне на коремните мускули. Говорим за най-трудно лечимите хернии.

Легионерска болест

Говорим за инхалаторна инфекция, предизвикваща се от вдишването на  малки водни капки, заразени с бактерии (легионела). Разпространението е чрез общности, събиращи се на едно място, например: в жилищни сгради, хотели, болници, санаториуми. Там водоизточниците, които снабдяват тези помещения, ползват застояла вода и така идват вредителите. Възможна поява на легионерска болест е заради непочистени филтри на климатиците. По принцип бактерията се намира в блатисти области – сладководни реки, езера, тоест – не може да я видим в морета и океани. Бива развивана при температура от 20 до 45 градуса. Едната форма на легионелата минава с леко втрисане, температура, дискомфорт, кашлица. При вторият вид има бронхопневмотични огнища в белите дробове. Рисковите фактори за легионерската болест са: пушене, отслабена имунна система, диабет, рак, белодробни, бъбречни проблеми, възрастова предиспозиция. Най-честите усложнения биват дихателната недостатъчност и септичния шок (сепсис, придружен от намален транспорт кислород, хранителни вещества до тъканите и ниско кръвно).

Финални думи от водещия

Водещият проф. Христо Деянов завърши предаването като пожела на аудиторията здраве, щастие, здравословен начин на живот. По този начин ще се намали риска към човешкият организъм от появата на внезапни и хронични болестни състояния.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни