Киселинен рефлукс – 10 начина да се отървем от него

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Киселинен рефлукс - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Киселинният рефлукс представляват усещане за парене в гърдите, то възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода. Може да се появя за няколко минути до няколко часа.

Стомашната киселина е необходима за разграждането на храната, която ядете. За да задържи стомашната киселина и смилането на продуктите в стомаха и извън хранопровода, кръгъл мускулен пръстен в основата на тръбата, наречен долен езофагеален сфинктер, действа като клапан. Когато тази клапа е отпусната, храната, която сте консумирали, може да премине през стомаха ви. А като се свие частта не позволява хранителните вещества и киселина да се върнат обратно в хранопровода. Ако отпускането е необичайно и стомашната киселина може да се върне обратно в хранопровода, възниква киселинен рефлукс (КР).

Най-честите симптоми са: усещане за парене в гърдите, зад гръдната кост, пареща болка, която се издига към гърлото, наличие на горчив или кисел вкус в устата, подуване на корема, оригване. Киселинният рефлукс би могъл да се причини и от употребата на някои медикаменти. По-рядката симптоматика е възможно да включва: упорита кашлица, нарушения на венците, лош дъх, възпалено гърло, дрезгав глас. Най-често срещаните причини за киселини включват: преяждане или прекалено бързо хранене, лягане твърде скоро след хранене, консумиране на определени храни – кофеин, газирани напитки, алкохол, мента, цитрусови плодове, продукти на базата на домати, шоколад и мазни или пикантни храни. Тук можем да маркираме и наднормено тегло, пушене, стрес, безпокойство, бременност.

Киселинният рефлукс се среща често в ежедневието на човек, като всеки трети има подобен проблем през няколко дни, а всеки десети – веднъж в денонощието. В повечето случаи говорим за бързо преминаващ, но много неприятен и дискомфортен момент.

10 начина за борба с КР

Ако се опитвате да избегнете киселинен рефлукс или бързо да се отървете от киселините, ето десет начина да облекчите или дори да предотвратите симптомите си:

Яжте узрял банан

Високото съдържание на калий в банана го прави алкална храна. Това означава, че може да помогне за противодействие на стомашната киселина, която дразни хранопровода. Неузрелите банани обаче са по-малко алкални, съдържат нишесте и всъщност могат да бъдат причина за киселинен рефлукс при някои хора. Други алкални хранителни продукти, които могат да помогнат за компенсиране на киселините, включват пъпеши, карфиол, копър и ядки.

Дъвчете дъвка без захар – може да предотврати киселинен рефлукс

Дъвката увеличава производството на слюнка. Според някой проучвания това помага за намаляване на киселините, тъй като слюнката може да подпомогне преглъщането. Всичко това от една страна помага за поддържане на киселинността, а от друга – неутрализира стомашната киселина, която се връща в хранопровода.

Водете дневник за храни и напитки

 При водене на регистър, относно консумацията на определени храни и напитки, човек би могъл да разбере кои продукти точно му предизвикват симптоматика за рефлукс. Така може да се премахнат нежеланите артикули и киселинността да се балансира.

Устоявайте на желанието да преяждате или да се храните бързо

Когато става въпрос за предотвратяване на киселини, подбирането на размера на порциите при хранене може да бъде от голямо значение. Наличието на голямо количество продукти в стомаха може да окаже натиск върху клапата, която предпазва стомашната киселина от хранопровода и така реално рефлуксът става по-вероятен. По принцип нашият съвет към вас е да се храните по-често на по-малки порции. Човек трябва да отделя необходимото време за дъвчене на нещата и пиене на напитки, тоест да не бърза прекалено много.

Избягвайте късно хранене, лека закуска преди лягане и ядене преди тренировка

Лежането със стомах, пълен с храна, може да предизвика киселинен рефлукс и да влоши симптомите. Избягвайте да ядете в рамките на 3 часа преди лягане, така че стомахът ви да има достатъчно време да се изпразни. Също така е добре да изчакате поне два часа, преди да тренирате.

Носете широки дрехи, за да се предпазите от киселинен рефлукс

Ако сте предразположени към киселини, стегнатите колани и дрехите, които притискат корема, може да допринесат за изостряне на симптоматиката.

Коригирайте позицията си за сън

Повдигането на главата и гърдите по-високо от краката, докато спите, може да помогне за предотвратяване и облекчаване на киселинен рефлукс и киселини. Освен това се смята, че спането на лявата ви страна подпомага храносмилането и може да работи за ограничаване на проблемната симптоматика.

Редуцирайте теглото, ако сте с повече килограми

Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху стомаха, увеличавайки риска от киселинен рефлукс и киселини. Яденето на добре балансирана диета и няколко часа физическа активност на седмица са първите две стъпки към поддържане на здравословно тегло и загуба на излишните килограми.

Спиране на тютюнопушенето – може да повлияе киселинния рефлукс

Пушенето намалява количеството произведена слюнка и влияе върху ефективността на клапата, която предпазва стомашната киселина от навлизане в хранопровода. Спирането на тютюнопушенето може да намали честотата и тежестта на КР, а в някои случаи дори да го премахне.

Намалете стреса

Хроничният стрес оказва физическо влияние върху човешкото тяло, включително забавя храносмилането и ви прави по-чувствителни към болка. Колкото по-дълго храната стои в стомаха, толкова по-вероятно е стомашната киселина да рефлуксира. Освен това повишената чувствителност към болка може да ви накара да почувствате  по-интензивно парещото неразположение.

Лечение на киселинен рефлукс

При леки киселини лекарствата без рецепта като антиациди и хистаминови блокери могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Натурален продукт, който може да окаже изключително благоприятно влияние в храносмилателната система и да облекчи симтомите на КР е Зеофит Форте.

В някои случаи киселините могат да бъдат признак на основно заболяване, като гастроезофагеална рефлуксна болест или вероятно страничен ефект от лекарството, което приемате затова не трябва да се подценява.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни