Кои са ползите от лавандулата?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Когато чуете думата „лавандула“, може веднага да се сетите за по-светъл нюанс на лилаво. Но в тази билка има нещо повече от нейния красив цвят.

Прочетете, за да научите за възможните ползи за здравето от лавандула, както и за други употреби и потенциални рискове, свързани с употребата на билката.

Какво точно е лавандула?

Лавандулата е цъфтящо растение от семейството на ментата, което лесно се разпознава по сладкия си флорален аромат. Смята се, че произхожда от Средиземноморието, Близкия изток и Индия, като историята му датира от 2500 години.

В древността лавандулата е била използвана като свещена билка. Освен това често се използва за освежаване и придаване на лек аромат на различни лични вещи като дрехи и коса.

Какви са възможните ползи за здравето от лавандулата?

Днес лавандулата е нещо повече от ароматно растение. Оказва се, че тази билка също се използва често за медицински и терапевтични ползи. Така че, ако се сблъсквате с няколко собствени медицински проблема и не искате да рискувате неприятните странични ефекти, които идват с много лекарства без рецепта и лекарства с рецепта, ето поглед към потенциалните ползи за здравето от употребата лавандула.

Може да помогне за подобряване на съня

Безсънието  е неприятен проблем, който ви кара да се въртите цяла нощ. Изключването на  кофеина  и повече  упражнения  може да помогне за предизвикване на сън. Но понякога тези усилия и други средства за защита не работят. В резултат на това се озовавате в бъркотия през деня.

Ако сте готови да опитате всичко за спокоен нощен сън, проучване, публикувано през март 2017 г. в  Британската асоциация на критичните медицински сестри , установи, че етеричното масло от лавандула е ефективно средство за подобряване на качеството на съня на пациентите в интензивно отделение (ICU), които имаха затруднения със съня.

Така че, ако сте опитвали други лекарства за сън без резултат, поставете няколко капки етерично масло от лавандула върху възглавницата си преди да заспите тази вечер. Просто се уверете, че не го поглъщате, тъй като това може да навреди на здравето.

Може да помогне за лечение на петна по кожата

Различни етерични масла също са отлични за дерматологична употреба, включително лавандула. Всъщност, ако имате акне,  екзема или възпаление на кожата, прилагането на лавандулово масло върху засегнатите области може да изиграе роля при лечението на петна и да облекчи възпалението, според статия, публикувана през май 2017 г. в списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. За тези с чувствителна кожа, разредете етеричното масло във вода.

Антиоксидантната активност на лавандулата също може да допринесе за заздравяването на рани.

Само не забравяйте да се консултирате с вашия дерматолог преди да добавите лавандула към вашия режим на грижа за кожата, за да сте сигурни, че няма да взаимодейства с някое от лекарствата, които приемате в момента.

Може да служи като естествено лекарство за болка

Някои хора посягат към болкоуспокояващи без рецепта, когато трябва да се справят с остра или хронична болка. И в зависимост от силата на болката, може да потърсите рецепта от Вашия лекар.

Преди да преминете към традиционния начин за облекчаване на болката, опитайте ароматерапия с 2 процента етерично масло от лавандула, разредено във вода. Едно проучване установи, че лавандулата е ефективно средство за следоперативна болка. Може да действа като болкоуспокояващо, тъй като маслото съдържа линалил ацетат и линалол – противовъзпалителни компоненти, които се намират в много етерични масла.

Лавандулата съдържа и полизахариди. Друго проучване, публикувано в списанието Phytotherapy Research, посочва, че растенията, съдържащи тези молекули, са „най-мощните в лечението на възпалителни заболявания“, което включва артрит и ревматизъм.

Междувременно други изследвания показват, че ароматерапията с лавандула може да се използва по време на раждането, за да се намали интензивността, но не и продължителността на болката. 

Намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота

Хроничното високо кръвно налягане поставя допълнителен стрес върху сърцето, увеличавайки риска от здравословни усложнения като инсулт и инфаркт. Но малко проучване, публикувано през 2017 г. в Iranian Journal of Pharmaceutical Research , установи, че когато 40 души вдишват етерично масло от лавандула след операция на открито сърце, те намаляват кръвното си налягане и сърдечната честота, което предполага, че маслото има положителен ефект върху жизнените им показатели.  Въпреки това авторите отбелязват, че са необходими повече изследвания за тази възможна полза, а именно контролирано проучване на случаен принцип, златният стандарт за медицински изследвания, с по-голям размер на извадката.

Може да облекчи симптомите на астма

Поради противовъзпалителните ефекти на лавандулата, тя може да подобри и бронхиалната астма. Проучване върху мишки, публикувано през юли 2014 г. в списание Life Sciences, установи, че етеричното масло от лавандула има положително въздействие върху здравето на дихателните пътища, облекчавайки алергичното възпаление и хиперплазията на слузта. Остава неясно дали същият ефект ще се наблюдава при хората.

Намалява горещите вълни при менопауза

Горещи вълни са често срещан симптом на менопаузата, който засяга много жени. Предизвиква внезапно усещане за топлина по тялото и може да направи лицето зачервено и да предизвика изпотяване.

Но ароматерапията с лавандула в продължение на 20 минути два пъти на ден може да помогне за намаляване на мигането на менопаузата и подобряване на качеството на живот, според проучване, публикувано през септември 2016 г. в Journal of Chinese Medical Association.

Помогнете в борбата с растежа на гъбичките

Съществуват и редица изследвания, подчертаващи потенциалната противогъбична активност на лавандулата. Проучванията показват, че етеричното масло от лавандула може да бъде ефективно при инхибиране на растежа на някои видове гъбички като C. albicans. Маслото може да действа и като средство за лечение на микоза и трихофития, които също са причинени от гъбички според предишни изследвания. 

Потенциално насърчава растежа на косата

В друго проучване етеричното масло от лавандула, прилагано върху гърбовете на мишки веднъж на ден, пет пъти седмично в продължение на четири седмици, води до увеличаване на броя на космените фоликули и по-дебел дермален слой. Това кара изследователите да вярват, че лавандулата потенциално може да се използва като средство за насърчаване на растежа на косата, въпреки че са необходими повече изследвания. Все пак ние не сме мишки.

Какъв е ефектът на лавандулата върху нивата на стрес?

Ежедневният стрес може да повлияе на психичното ви здраве. Колкото по-високо е нивото на тревожност, толкова по-висок е рискът от главоболие, депресия и ниска енергия.

Добрата новина е, че лавандулата може да помогне да се повдигне черният облак, надвиснал над главата ви, и да даде на умствената ви перспектива така необходимото обостряне. Има много изследвания, които показват, че лавандулата има положителен ефект върху настроението, стреса, тревожността и депресията.

Например, контролирано проучване, публикувано през февруари 2018 г. в списание Complementary Therapies in Medicine , установи, че симптомите на предменструалния синдром се подобряват при жени, които вдишват етерично масло от лавандула. Те изпитват по-ниска тревожност, депресия и нервност. По същия начин друго контролирано проучване, публикувано през октомври 2017 г. в International Journal of Nursing Practices , установи, че рефлексологичните масажни процедури с етерично масло от лавандула предлагат психологически ползи, намалявайки както тревожността, така и депресията .

Какви са някои от различните форми на лавандула?

Лавандулата се предлага в различни форми. Например:

Нектарът от лавандулово масло , извлечен от цъфтящото растение, се използва за създаване на ароматно масло. Маслото може да се масажира в кожата, да се постави в дифузер или да се нанесе върху възглавница или памучен тампон и да се вдишва за ароматерапия.

Засъдена лавандула. Това е многогодишно растение със сладък аромат. Добавя цвят към градината и излъчва сладък аромат.

Лавандулови капсули или добавки. Можете също да закупите лавандула като добавка под формата на капсули. Приемайте според указанията за медицински ползи. Просто не забравяйте да работите с вашия лекар, за да сте сигурни, че добавката няма да има отрицателни взаимодействия с лекарствата, които приемате. 

Чай от лавандула. Тази форма на лавандула може да предложи успокояваща напитка, която помага за облекчаване на тревожността и насърчава съня. Насоките  MyPlate на Министерството на земеделието на  САЩ  посочват чая от лавандула като здравословна добавка към вашия план за хранене. Можете да закупите чай от лавандула или да си направите сами като накиснете пресни лавандулови пъпки във вряща вода за около 15 до 20 минути. 

Други приложения за лавандула

Буболечките са неудобство през лятото и по-топлите месеци. Добрата новина е, че лавандулата може да действа като естествен репелент срещу насекоми като държи далеч различни същества като мухи, комари и молци. 

Освен това можете да поставите лавандула в различни зони около къщата, за да освежите миризмата на застояла стая. Това може да включва пералното помещение, гараж и килери. Или намажете малко от етеричното масло върху пръста си и поставете част от маслото около врата си за естествен парфюм.

Ще откриете, че лавандулата също е съставка в някои сапуни, лосиони и миещи средства за тяло. Тези продукти могат да овлажнят кожата ви и да осигурят спокойно, релаксиращо усещане след къпане.

Изненадващо, сушената кулинарна лавандула също може да се използва в рецепти. Експериментирайте сами с билката и направете запеканка с мед и слива от лавандула или може би маслени бисквитки с аромат на билката.

Има ли някакви странични ефекти от употребата на лавандула, които трябва да знаете?

Например, не трябва да пиете лавандулово масло, защото може да бъде отровно при поглъщане. Симптомите на отравяне могат да включват затруднено дишане, повръщане и диария. Ако предпочитате да приемате лавандула през устата, уверете се, че купувате лавандулови добавки и ги приемайте според указанията.

Имайте предвид, че някои хора са чувствителни към лавандула и може да изпитат стомашно разстройство, болки в ставите или главоболие след употреба. 

Въпреки че лавандулата е добра за кожата, съществува риск от алергична реакция или кожно раздразнение. Признаците на реакция включват подутини, зачервяване или усещане за парене. Спрете да използвате, ако имате признаци на чувствителност или реакция.

Има също така доказателства за повтаряща се употреба на лавандула, причиняваща рядко състояние, наречено предпубертетна гинекомастия, което представлява уголемена гръдна тъкан при момчета преди пубертета. 

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1621″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни