11 съвета за пълноценен сън от цял свят

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
11 съвета за сън - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Имали ли сте някога неприятното усещане да не можете да заспите, въпреки че сте изтощени? Или може би най-накрая успявате да заспите, но сънят ви е неспокоен и непрекъснато се будите. Така или иначе, вероятно познавате болката от търсенето на решение за липсата на сън посред нощ.
Въпреки че няма универсален отговор, културите по света са измислили свои собствени начини да се уверят, че получават почивката, от която се нуждаят.


Метод за заспиване от Китай

Накисване на краката

Ако харесвате спа педикюр, опитайте този.

Този нощен обичай се е използвал още в традиционната китайска медицина (ТКМ) и е чудесен начин да се отпуснете и да се възползвате от предимствата на терапия с гореща вода. Всичко, от което се нуждаете, е вана или малък пластмасов леген. Можете да украсите вашата гореща вода с различни успокояващи съставки, като:

  • Аглийска сол
  • безопасни за кожата етерични масла, като лавандула и роза
  • плодови кори
  • билки като пелин

Според ТКМ това може да помогне за намаляване на количеството жизнена енергия в ума.

Важно е да говорите със здравен специалист, преди да започнете да използвате етерични масла и не забравяйте да проучите качеството на продуктите на марката.

Плодове хинап за сън

Плодът хинап се използва в TКM за успокояване на ума и емоциите, насърчаване на спокойно настроение и дълбок, спокоен сън. Хинапът съдържа два химикала, сапонини и флавоноиди, които потискат чувството на стрес, като същевременно насърчават релаксацията. Флавоноидите и сапонините също могат да помогнат за удължаване на времето за сън. По-специално флавоноидите могат да увеличат времето, прекарано в дълбок сън (SWS).

SWS е най-възстановителната част от нашия сън. Липсата на този тип сън, може да доведе до намалено функциониране през деня и бдителност, както и до липса на свежест след събуждане.

Индийско билково лекарство за сън

Една от най-важните билки в медицината Аюрведа и традиционната медицина на Индийския субконтинент е ашвагандата. Тя се използва от хиляди години за намаляване на стреса и тревожност. Също така тя подпомага лечението на симптоми, свързани с психичното здраве.

Проучванията са установили, че ашвагандата:

  • намалява латентността на съня (времето, необходимо за заспиване)
  • подобрява качество на съня
  • намалява невъзстановителният сън
  • подобрява качество на живот

Установено е, че ашвагандата има малко, но значително въздействие върху съня, особено за тези, диагностицирани с безсъние. Също така се знае, че билката подобрява тревожността и умствената бдителност.

В проучване през 2019г. установиха, че ашваганда е свързана с по-голямо намаляване на тревожността и сутрешните нива на кортизол в сравнение с плацебо. Кортизолът е хормон на стреса, произвеждан от оста на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречната жлеза (HPA), който може да допринесе за нарушен сън.

Любимото месо и напитка преди сън в Швеция

Ако стомахът ви е пътят към сърцето, той може да е и пътят към добрия нощен сън.

Велинг

Класически трик за по-добър сън в Швеция, както за деца, така и за възрастни, е да се пие Велинг, топла каша, съдържаща мляко и овес, точно преди лягане. Богата на хранителни вещества и засищаща. Тази млечно-зърнена напитка, направена от смлян овес и краве мляко, често се дава на бебета и малки деца.

Топлото мляко е често срещано предложение за предизвикване на сънливост. Съдържа съединения, за които е известно, че поддържат здрави цикли на сън, като:

  • триптофан
  • магнезий
  • мелатонин
  • серотонин

Топлината на млякото и успокояващият ритуал също могат да помогнат за предизвикване на сън.

Въпреки това си струва да се отбележи, че проучване направено в Швеция, установи, че храненето на децата с млечно-зърнена напитка, докато са малки, може да допринесе за наднорменото тегло по-късно в живота, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се потвърди това твърдение.

Елк

Друга храна, предизвикваща сън, популярна в Швеция, е месото от лосове.

Според Министерството на земеделието, 100 грама месо от лосове съдържат 30,2 грама протеин и 0,545 грама триптофан, незаменима аминокиселина. За сравнение, в 100 грама пуешко месо има само 19,5 грама протеин и 0,219 грама триптофан. Храните съдържащи триптофан, особено над 1 грам, могат да помогнат за съня.

Финландска парна сауна за сън

Друга скандинавска традиция е финландската практика да се наслаждавате на сауна вечер. Това повишава телесната ви температура, отпуска мускулите ви и в резултат ви прави много сънливи.

Сауните предлагат редица ползи за здравето, включително подкрепа за:

  • хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • сърдечна недостатъчност
  • периферно артериално заболяване
  • ревматоиден артрит
  • депресия и тревожност
  • възстановяване на мускулите

Според проучване 83,5 процента от хората съобщават за ползи от съня, които са продължили 1 до 2 нощи след използване на сауна. Тези, които са го използвали 5 до 15 пъти на месец, съобщават за по-високи резултати за психическо благополучие от тези, които не са.

Просто се уверете, че пиете много вода. Стига да се хидратирате правилно по време на сауната, ще спите като бебе.

Японската традиция за сън – шикибутон

Шикибутонът е японски футон матрак, който се използва на пода. Това не само спестява място, но може също да предложи ползи за сън и здраве.

Можете да навиете шикибутона и да го приберете, когато не го използвате. Обикновено се прави от екологични и естествени материали, като памук и вълна.

Въпреки че няма много изследвания за ползите от футон матраците като шикибутона, някои смятат, че помагат за предотвратяване или облекчаване на болки в кръста и осигуряват опора за гръбначния стълб.

Южна и Централна Америка

Ако обичате да се люлеете в хамак на открито, може да помислите да окачите такъв в спалнята.

Навикът на хамака

Често пренебрегвани в другите страни, хамаците се разглеждат като легитимен вариант за спане в Южна и Централна Америка. Хамакът осигурява две неща, които са от решаващо значение за качеството на съня: безопасност и комфорт.

Докато повечето проучвания за ползите от спането в хамаци са били на бебета, ново проучване изследва как люлеещите се движения на хамаците могат да насърчат по-дълбок сън и при възрастни.

В едно 12 души взеха две следобедни дрямки по 45 минути в отделни дни, една дрямка в неподвижно легло и една в люлеещо се легло – хамак.

Използвайки данни от полисомнография и електроенцефалограма (ЕЕГ), изследователите установиха, че дрямката в люлеещо се легло съкращава времето, необходимо на участниците да заспят, и удължава етап 2 на съня, етапът преди дълбокия сън.

Тревожните кукли на Гватемала

Тревожните кукли са ръчно изработени кукли, произхождащи от високопланинските местни жители на Гватемала. Те се формират от дърво, тел или цветни тъкани и след това се обличат в традиционно облекло на маите. Куклите често се дават на тревожни деца, които се насърчават да разкажат своите тревоги и страхове на куклата, преди да я поставят под възглавницата си. Въпреки че няма научно изследване, че куклите наистина могат да премахнат притесненията ви, се смята, че актът на назоваване на стресори и символичното им освобождаване може да ви помогне да обработите и да се справите с трудни емоции.

Тревожните кукли са били използвани за предоставяне на подкрепа на децата преди загубата на близък, за да им помогнат да се подготвят за смъртта на родител, което води до по-малка нужда от конвенционални услуги след смъртта на родителя.

Мултикултурни обичаи за сън

Семейната спалня

Ако имате проблеми с кимането, гушкането до децата (или партньора, или домашния любимец) може да осигури източник на подкрепа за съня. много родители по света, с изключение на Северна Америка и Европа, практикуват съвместен сън с децата си.

Докато Американската академия по педиатрия не препоръчва споделяне на леглото, тя препоръчва споделяне на стая поне през първите 6 месеца до една година след раждането. Установено е, че децата, които са спали заедно с родителите си за повече от 6 месеца, са имали по-малко тревожност, по-малко негативни сукателни навици и по-малко криви зъби.

Разбира се, споделянето на леглото ви има плюсове и минуси и вие най-добре знаете дали тази подредба е подходяща за вас.

Чай от лайка

Чаят от лайка се използва традиционно в култури по целия свят, от Русия през Китай до Великобритания. Чаят е добре известен със своите релаксиращи и успокояващи свойства. Чаят от лайка съдържа апигенин, химикал, който се свързва с рецепторите в мозъка и предизвиква сънливост и релаксация, това от своя страна го прави отлично, естествено средство за борба с безсънието и други нарушения на съня.

Проучвания показват, че пероралното приложение на екстракт от лайка има седативни свойства при хоспитализирани възрастни хора, което води до повишаване на качеството на съня. Относно ефектите от пиенето на чай от лайка при млади майки с нарушения на съня и депресия са открили значително по-ниски резултати при проблеми със съня, свързани с физически симптоми, в сравнение с тези, които не са пили чай от лайка.

Чаят от лайка е най-добре да се консумира приблизително 45 минути преди лягане, за да се насладите на най-голяма полза.

В заключение

Поглеждането към други страни и култури предлага нова гледна точка за това как да заспим и да подобрим продължителността на съня си. Изпробването на тези мултикултурни решения за сън може да ви осигури пълноценният сън, който търсите.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни