Царевичният сироп тормози черния дроб (NAFLD)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
черен дроб

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Газираните напитки са една от многото храни и напитки, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. 

Изследователите казват, че царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза може да увеличи риска от развитие на неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

  • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза може да се намери в много храни и напитки, включително безалкохолни напитки и преработени храни.
  • Експертите казват, че можете да намалите количеството на царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза като започнете здравословна диета с пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и протеини.

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е широк термин. Използва се за описване на широк спектър от чернодробни състояния, които засягат тези, които пият малко или не пият алкохол.

Това е противоположно на свързаното с алкохола чернодробно заболяване (ARLD), което е увреждане, нанесено на черния дроб от години на прекомерно пиене.

Сега, нови изследвания показват, че хората, които консумират по-високо количество царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, също могат да бъдат изложени на по-висок риск от чернодробно заболяване.

Изследването беше представено на ENDO 2022, годишната среща на Ендокринното общество. В проучването изследователите анализираха данни от 3292 участници, записани в Национално проучване на здравето и храненето между 2017 и 2018г.

Проучването все още не е рецензирано или публикувано.

Като цяло, изследователите установиха, че хората, които консумират високи нива на фруктоза, са по-склонни да развият NAFLD.

Фруктозата е естествена захар, която се намира в плодове, плодови сокове, някои зеленчуци и мед. Въпреки че е естествено срещаща се захар, тя също е съставка в царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза. Той от своя страна е компонент в редица нездравословни храни.

Изследователите предполагат, че високофруктозният царевичен сироп може също да бъде фактор, допринасящ за NAFLD

„Анализ на вредния ефект на високофруктозния царевичен сироп върху развитието на мастно чернодробно заболяване, представен на срещата на Ендокринното общество, потвърждава важността на контролирането на приема на тази вредна съставка, открита в повечето газирани напитки и бонбони“, д-р Хилел Тобиас , директор по хепатология в Concorde Medical Group в Ню Йорк, който е свързан с болница Lenox Hill, каза за Healthline. „Презентацията на Ендокринното общество установи пряка връзка във всички сегменти от населението между степента на консумация на висока фруктоза и честотата на мастното чернодробно заболяване.

„Констатациите от това проучване са в съответствие с литературата, че високата консумация на фруктоза е свързана с повишен риск от развитие на NAFLD“, каза също д-р На Ли , гастроентеролог и хепатолог в Медицинския център Wexner на Щатския университет в Охайо, за Healthline. “Сега разбрахме, че високото съдържание на фруктоза утаява не само натрупването на мазнини, но и възпалението в черния дроб.”

Кога NAFLD е причина за безпокойство?

Това е хронично заболяване. При него излишните мазнини се натрупват около черния дроб и не се причиняват от консумация на алкохол.

Симптомите на NAFLD включват умора и болка или дискомфорт в горната дясна област на корема.

NAFLD може да доведе до усложнения, най-тежкото от които е цироза на черния дроб. Цирозата се появява, когато черният дроб е наранен. Може да се стигне до възпаление, белези на черния дроб и в крайна сметка този процес на белези може да доведе до рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

NAFLD може също да доведе до състояние, известно като NASH (безалкохолен стеатохепатит), който стимулира прогресивното влошаване на черния дроб.

„NAFLD е състояние, при което има натрупване на твърде много мазнини в черния дроб. Това може да доведе до сериозни чернодробни проблеми. Това включва възпаление на черния дроб, белези на черния дроб, рак и чернодробна недостатъчност”, каза Тобиас. „Това се случва без никакъв прием на алкохол. За съжаление това е най-често срещаното чернодробно заболяване в световен мащаб, както и в Съединените щати. Очаква се тя да стане водеща причина за чернодробна трансплантация до 2025г. Това заболяване е потенциално предотвратимо чрез промени в диетата.

Как да предотвратим NAFLD

Експертите казват, че най-добрият начин за намаляване на риска от NAFLD е да изберете здравословна диета.

Здравословните диети са тези, които са пълни със здравословни мазнини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини.

Като цяло избягването на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза е един от най-добрите начини за поддържане на здравословна диета.

Друг начин за намаляване на риска от NAFLD е поддържането на здравословно тегло чрез упражнения.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1622″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”78″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни