Какви са последствията от безсънието?

Безсънието е проблем!

Ако се храните добре и спортувате редовно, но не спите поне седем часа всяка нощ, това може да попречи на всичките ви останали усилия.

И не, не драматизираме! Сънят е от решаващо значение за нашето здраве  и много от нас го пренебрегват, когато става въпрос за него. 

„Първо и преди всичко трябва да направим  съня  приоритет“, казва експертът по сън  Мишел Дреруп. „Винаги препоръчваме добра диета и упражнения на всички, но по същия начин препоръчваме и пълноценен сън.

Колко сън всъщност ви трябва?

Всички се чувстват по-добре след добра нощна почивка. Но сега, благодарение на доклад от Националната фондация за сън, можете да се стремите към целево число сън, съобразено с вашата възраст.

Фондацията базира доклада си на две години изследвания и го разделя на девет специфични за възрастови категории с лек диапазон, който позволява индивидуални предпочитания:

 • Възрастни, 65+ години: 7 до 8 часа.
 • Възрастни, от 26 до 64 години: 7 до 9 часа.
 • Млади възрастни, от 18 до 25 години: 7 до 9 часа.
 • Тийнейджъри от 14 до 17 години: 8 до 10 часа.
 • Деца в училищна възраст , от 6 до 13 години: 9 до 11 часа.
 • Деца в предучилищна възраст, от 3 до 5 години: 10 до 13 часа.
 • Малки деца от 1 до 2 години: 11 до 14 часа.
 • Бебета от 4 до 11 месеца: 12 до 15 часа.
 • Новородени от 0 до 3 месеца: 14 до 17 часа.

Лекарите също така са открили доказателства, че генетичните, поведенческите и  факторите на околната среда помагат да се определи колко сън ви трябва за най-добро здраве и ежедневна ефективност. Но минимум седем часа сън е стъпка в правилната посока за подобряване на здравето ви, съветва д-р Дреруп.

Какво се случва, когато не спите достатъчно?

Вашият лекар ви призовава да спите достатъчно с основателна причина. Съкращаването на съня има отрицателно въздействие върху здравето ви по много начини:

Краткосрочните проблеми при безсънието могат да включват:

 • Липса на бдителност. Дори пропускането на само половин час може да окаже влияние върху това как се чувствате.
 • Прекомерна сънливост през деня.
 • Нарушена памет. Липсата на сън може да повлияе на способността ви да мислите, помните и обработвате информация.
 • Стрес във връзките. Това може да ви накара да се чувствате мрачни и може да стане по-вероятно да имате конфликти с другите.
 • Качеството на живот. Може да станете по-малко активни в нормални ежедневни дейности или упражнения.
 • По-голяма вероятност от автомобилни катастрофи. Сънливото шофиране е причина за хиляди катастрофи, наранявания и смъртни случаи всяка година, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

Ако продължите да живеете без достатъчно сън, може да видите по-дългосрочни и сериозни здравословни проблеми. Някои от най-сериозните потенциални проблеми, свързани с хроничното недоспиване, са високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт. Други потенциални проблеми включват затлъстяване, депресия, намалена функция на имунната система и по-нисък сексуален нагон.

Хроничното недоспиване може дори да повлияе на външния ви вид. С течение на времето може да доведе до преждевременни бръчки и тъмни кръгове под очите. Освен това има връзка между липсата на сън и увеличаването на количеството на хормона на стреса кортизол в тялото ви. Кортизолът може да разгради колагена, протеина, който поддържа кожата гладка. С други думи, липсата на сън може да означава повече бръчки!

Как да спя по-добре и да се преборя с безсънието?

Ако изпитвате проблеми със съня, опитайте тези прости стратегии от д-р Дреруп.

1. Отнасяйте се към получаването на достатъчно сън, сякаш е толкова важно, колкото и приема на лекарства

С всички изисквания към нашето време всеки ден, може да поставите добрата нощна почивка в дъното на списъка си с приоритети, което не е редно!

2. Спазвайте последователно време за събуждане

Събуждайте се по едно и също време всеки ден, включително през уикенда или почивните дни. Събуждането по едно и също време всеки ден всъщност ви помага да спите по-добре през нощта. Фиксираното време за събуждане помага да се изгради силно желание за сън през цялото време на събуждане. Това желание за сън постепенно се натрупва и съкращаването му чрез заспиване ще затрудни заспиването на следващата нощ. Спането през уикенда прави много по-трудно събуждането по-рано в понеделник сутринта. 

3. Приберете телефоните и таблетите

Електронните устройства карат ума ви да остане буден и го отдалечава от спокойното състояние, което трябва да постигнете преди лягане. Добра идея да приберете устройства като телефони и таблети поне един час преди лягане.

4. Ако все пак се събуждате през нощта, избягвайте да гледате часовника

„В момента, в който погледнете часа, това не е просто едно число“, казва д-р Дреруп. „Започвате умствени изчисления, мислите колко време е минало откакто сте в леглото и какво трябва да направите на следващия ден. И преди да се усетите, е минало много време и това намалява времето ви за сън.

Отделете време за почивка

„В нашето общество хората не спят достатъчно. Те поставят съня толкова далеч в списъка си с приоритети, защото има толкова много други неща за вършене – семейство, лични неща и служебен живот“, отбелязва д-р Дреруп. “Това са предизвикателства, но ако хората разберат колко важен е адекватният сън и как да спят по-добре, това има огромна разлика.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.