Да живееш с язвен колит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате симптомите на язвен колит под контрол и да намалите риска от усложнения.

Диетични съвети

Въпреки че се смята, че определена диета не играе роля в причиняването на улцерозен колит, някои промени в диетата ви могат да помогнат за контролиране на състоянието.

Например, може да ви е полезно да:

  • правите малки хранения – яденето на 5 или 6 по-малки хранения на ден, вместо 3 основни хранения, може да помогне за контролиране на симптомите
  • пиете много течности – лесно е да се дехидратирате,  когато имате улцерозен колит, тъй като можете да загубите много течности чрез диария. Водата е най-добрият източник на течности и трябва да избягвате кофеина и алкохола, тъй като те ще влошат диарията ви. Газираните напитки също не се препоръчват – те могат да причинят метеоризъм (газове)
  • приемате хранителни добавки – попитайте вашия лекар или гастроентеролог, ако имате нужда от хранителни добавки, тъй като може да не получавате достатъчно витамини и минерали в диетата си

Водете хранителен дневник

Воденето на хранителен дневник, който документира това, което ядете, също може да бъде полезно. Може да откриете, че понасяте някои храни, докато други влошават симптомите ви.

Като си записвате какво и кога ядете, трябва да можете да идентифицирате проблемните храни и да ги елиминирате от диетата си. Но не трябва да елиминирате цели групи храни (като млечни продукти) от диетата си, без да говорите с вашия лекар, тъй като може да създадете дефицит на определени витамини и минерали .

Ако искате да опитате нова храна, най-добре е да опитате само 1 вид на ден, защото тогава е по-лесно да забележите храни, които причиняват проблеми.

Облекчаване на стреса – може да подобри симптомите на язвен колит

Въпреки че стресът не причинява улцерозен колит, успешното управление на нивата на стрес може да намали честотата на симптомите.

Следните съвети могат да помогнат:

  • упражнения – доказано е, че намаляват стреса и повишават настроението ви. Вашият лекар може да ви посъветва за подходящ план за упражнения.
  • техники за релаксация – дихателните упражнения, медитацията и йогата са добри начини да се научите да се отпускате.
  • комуникация – животът с улцерозен колит може да бъде разочароващ и изолиращ. Говоренето с други за това състояние може да помогне.

Емоционално въздействие

Животът с дългосрочно състояние, което е толкова непредвидимо и потенциално изтощително, колкото язвеният колит, може да има значително емоционално въздействие.

В някои случаи тревожността и стресът, причинени от него, могат да доведат до депресия 

Признаците на депресия включват усещане за упадък, безнадеждност и липса на удоволствие от дейностите, които сте обичали.

Ако смятате, че може да сте депресирани, свържете се с личния си лекар за съвет.

Способност да заченеш с язвен колит

Шансовете жена с улцерозен колит да забременее обикновено не се влияят от състоянието.

Но безплодието може да бъде усложнение на операцията, извършена за създаване на илео-анален сак.

Този риск е много по-нисък, ако имате операция за отклоняване на тънките черва през отвор в корема (илеостома).

Бременност

По-голямата част от жените с улцерозен колит, които решат да имат деца, ще имат нормална бременност и здраво бебе.

Но ако сте бременна или планирате бременност, трябва да обсъдите това с вашия лекар.

Ако забременеете по време на обостряне или имате обостряне по време на бременност, има риск да родите рано или да имате бебе с ниско тегло при раждане. Поради тази причина лекарите обикновено препоръчват да се опитате да контролирате улцерозния колит преди да забременеете.

Повечето лекарства за улцерозен колит могат да се приемат по време на бременност, включително кортикостероиди, повечето 5-ASA и някои видове имуносупресори. Но има някои лекарства като някои видове имуносупресори, които може да се наложи да се избягват, тъй като са свързани с повишен риск от вродени дефекти.

В някои случаи вашите лекари може да ви посъветват да приемате лекарство, което обикновено не се препоръчва по време на бременност.

Това може да се случи, ако смятат, че рисковете от обостряне надвишават рисковете, свързани с лекарството.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8034,6952,4780,7361″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”77″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни