Домашна Рецепта за Ликьор от Мирта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
likyor-ot-mirta-zdravital

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ликьорът от мирта е италиански традиционен ликьор, характерен за Сардиния, който се прави от плодовете, а в някои случаи и от листата на растението мирта. Той е отличен дижестив, който може да се сервира след обяд, но също и като аперитив. За да се произведе, узрелите плодове на миртата се оставят да мацерират в алкохол при 90° в продължение на 40 дни. След това алкохолът, ароматизиран с плодовете, се филтрира и се добавя към сироп от вода и захар и се бутилира. Ликьорът от мирта с класическия си синьо-виолетов цвят може да се сервира, след като е престоял 1-2 месеца. След като е готов, опитайте го с лед.

Първи стъпки за домашен ликьор от мирта

Измийте плодовете на миртата и ги подсушете добре, след което ги поставете в съд или в бутилка с херметическо затваряне: тя трябва да е достатъчно голяма, за да побере алкохола и плодовете. Покрийте плодовете изцяло със спирт, затворете бутилката и ги оставете да престоят 40 дни на хладно и защитено от светлина място, като ги разклащате от време на време.

Филтрация и приготвяне на сиропа

След като изтече необходимото време, филтрирайте алкохола от плодовете и от евентуалните остатъци, като изстискате плодовете на миртата с кърпа или с издръжливост – тъкан, която често се използва в кулинарията като филтър или цедка.

Сега пригответе сиропа: кипнете водата в тенджера, в която трябва да се разтвори захарта. След като е готов, оставете сиропа да се охлади и го добавете към ароматизирания алкохол. Филтрирайте и бутилирайте. Оставете го да престои 2 месеца на хладно и тъмно място, преди да го консумирате.

Допълнителни съвети

  • За да не бъде твърде сладък ликьорът от мирта, намалете количеството на захарта със 100 грама. Количеството захар зависи от степента на зрялост на миртата: колкото по-зряла е тя, толкова по-малко захар ще се използва.
  • Като алтернатива на захарта е възможно да се използва мед в същото количество. В Сардиния обикновено се използва мед от ягодово дърво, но акациевият мед също е добър заради по-неутралния си вкус.
  • Освен количеството захар, можете да променяте и количеството вода, за да направите ликьора от мирта по-подходящ за вашия личен вкус. Имайте предвид, че всеки 1 литър есенция с 90° алкохол, заедно с 1 литър сироп, ще има 45° алкохол по обем. Ако увеличите количеството на сиропа, той ще бъде по-малко алкохолен.
  • За приготвянето на ликьор от мирта е по-добре да се използват пресни плодове вместо сушени: можете да ги намерите от ноември до януари.
  • В случай че забележите някаква промяна в цвета, миризмата или някакво вещество по повърхността на ликьора, не го пийте.

Заключение

Ние от екипа на Здравитал, сме силни привърженици на здравословния, но и хубав начин на живот. Тази рецепта е подходяща за хора в добро общо здраве, които не страдат от остри заболявания или такива при които употребата на алкохолни напитки е противопоказна.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни