Домашна Рецепта за Ликьор от Мирта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
likyor-ot-mirta-zdravital

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ликьорът от мирта е италиански традиционен ликьор, характерен за Сардиния, който се прави от плодовете, а в някои случаи и от листата на растението мирта. Той е отличен дижестив, който може да се сервира след обяд, но също и като аперитив. За да се произведе, узрелите плодове на миртата се оставят да мацерират в алкохол при 90° в продължение на 40 дни. След това алкохолът, ароматизиран с плодовете, се филтрира и се добавя към сироп от вода и захар и се бутилира. Ликьорът от мирта с класическия си синьо-виолетов цвят може да се сервира, след като е престоял 1-2 месеца. След като е готов, опитайте го с лед.

Първи стъпки за домашен ликьор от мирта

Измийте плодовете на миртата и ги подсушете добре, след което ги поставете в съд или в бутилка с херметическо затваряне: тя трябва да е достатъчно голяма, за да побере алкохола и плодовете. Покрийте плодовете изцяло със спирт, затворете бутилката и ги оставете да престоят 40 дни на хладно и защитено от светлина място, като ги разклащате от време на време.

Филтрация и приготвяне на сиропа

След като изтече необходимото време, филтрирайте алкохола от плодовете и от евентуалните остатъци, като изстискате плодовете на миртата с кърпа или с издръжливост – тъкан, която често се използва в кулинарията като филтър или цедка.

Сега пригответе сиропа: кипнете водата в тенджера, в която трябва да се разтвори захарта. След като е готов, оставете сиропа да се охлади и го добавете към ароматизирания алкохол. Филтрирайте и бутилирайте. Оставете го да престои 2 месеца на хладно и тъмно място, преди да го консумирате.

Допълнителни съвети

  • За да не бъде твърде сладък ликьорът от мирта, намалете количеството на захарта със 100 грама. Количеството захар зависи от степента на зрялост на миртата: колкото по-зряла е тя, толкова по-малко захар ще се използва.
  • Като алтернатива на захарта е възможно да се използва мед в същото количество. В Сардиния обикновено се използва мед от ягодово дърво, но акациевият мед също е добър заради по-неутралния си вкус.
  • Освен количеството захар, можете да променяте и количеството вода, за да направите ликьора от мирта по-подходящ за вашия личен вкус. Имайте предвид, че всеки 1 литър есенция с 90° алкохол, заедно с 1 литър сироп, ще има 45° алкохол по обем. Ако увеличите количеството на сиропа, той ще бъде по-малко алкохолен.
  • За приготвянето на ликьор от мирта е по-добре да се използват пресни плодове вместо сушени: можете да ги намерите от ноември до януари.
  • В случай че забележите някаква промяна в цвета, миризмата или някакво вещество по повърхността на ликьора, не го пийте.

Заключение

Ние от екипа на Здравитал, сме силни привърженици на здравословния, но и хубав начин на живот. Тази рецепта е подходяща за хора в добро общо здраве, които не страдат от остри заболявания или такива при които употребата на алкохолни напитки е противопоказна.

Picture of Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!