Най-добрите и най-лошите храни за сън

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
храни

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Борите се да заспите в края на деня? Ако сте опитали всяко средство за сън и все още не можете да заспите, това може да се дължи на факта, че ядете грешните храни преди лягане. Като направите прост преход към определени храни и напитки, можете да се насладите на качествен сън без никакво суетене. Най-добрите съвети, свързани с храненето преди лягане, включват:

  1. Избягвайте да ядете късно вечер, тъй като тялото ви ще преобразува храната в енергия.
  2. Обърнете внимание на контрола на порциите, тъй като големите порции могат да нарушат храносмилането.
  3. Избягвайте стимуланти като захари или кофеин, тъй като те ще ви държат будни през нощта.
  4. Яжте нещо преди тялото ви да започне да се отпуска. Лягането на празен стомах намалява нивата на кръвната захар и пречи на способността на тялото да спи добре.
  5. Вижте как можете да подобрите циркадния си ритъм с най-добрите и най-лошите храни за сън!

Пет най-лоши храни за сън

Старата поговорка „ти си това, което ядеш“ е позната, но знаехте ли, че това, което ядете, също може да повлияе на качеството на съня ви? За да сте сигурни, че ядете правилните неща преди лягане, опитайте се да държите на разстояние следните храни:

1. Шоколад

Високите нива на кофеин в шоколада го правят лош избор за късна закуска. По време на часовете преди сън, консумацията на кофеин може да причини по-често бързо движение на очите, поради което е по-вероятно да се почувствате уморени сутрин след предната вечер.

Други храни и напитки, съдържащи кофеин като кафе, чай и енергийни напитки, също трябва да се избягват четири до шест часа преди сън.

2. Сирене

Макар че сиренето обикновено се счита за комфортна храна, то всъщност е една от най-лошите неща за ядене преди лягане. Силното или отлежало сирене, както и консервираните меса като бекон, шунка и пеперони, съдържат естествено високи нива на аминокиселината тирамин, която ни кара да се чувстваме под напрежение. Тираминът кара надбъбречната жлеза да отделя хормон, който повишава бдителността за няколко часа.

3. Къри

Пикантните храни като къри, лют сос и горчица, съдържат високи нива на капсаицин. Този химикал повишава телесната температура като пречи на процеса на терморегулация на тялото, което от своя страна нарушава съня. Добавете това към високите нива на енергия, необходими за смилане на подправките и можете да се сбогувате с дълбокия сън. Пикантните храни са само една от многото храни, за които е известно, че имат отрицателен ефект върху съня. Други храни, които могат да влезнат в тази категория са такива с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

4. Сладолед

Всички знаем, че консумацията на твърде много захар може да има отрицателно въздействие върху здравето ни, но знаехте ли, че може да повлияе и на съня ни? Захарните храни като сладолед и сладкиши, в началото предизвикват скокове в нивата на кръвната захар, които след това рязко се понижават докато спите. Сривът на кръвната захар предупреждава надбъбречните жлези, че има спешна ситуация, което от своя страна повишава нивата на кортизол и събужда тялото от сън.

5. Чипс

Твърде многото сол дехидратира тялото и увеличава задържането на вода, което причинява умора. Проучване на Европейското дружество по ендокринология установи, че солените храни като чипс и подсолени ядки, са едни от най-лошите храни за ядене преди лягане, тъй като допринасят за нарушен или „повърхностен“ сън. Експертите препоръчват да стоите далеч от солените храни поне два до три часа преди лягане, ако имате нужда от добър сън.

Пет най-добри храни за сън

Въпреки че има много храни, които трябва да избягвате преди лягане, има много, които всъщност могат да ви помогнат да заспите. Опитайте тези храни, стимулиращи мелатонина, ако имате нужда от добър нощен сън:

1. Череши

Черешите са известни с това, че са една от най-добрите храни за сън, тъй като естествено съдържат мелатонин. Похапването на череши или пиенето на сок от череши може да помогне за насърчаване на по-дълъг и дълбок сън.

2. Суров мед

 Медът стимулира мелатонина и изключва орексина в тялото – невропептидът, който изостря чувствителността ни и ни кара да бъдем бдителни. Чаша гореща вода, лимон и мед е чудесна вечерна напитка за успокояване на тялото и предизвикване на сън.

3. Банани

Бананите са чудесна храна за всички страни, но ако обикновено ядете банан за закуска, може да помислите да се насладите на този екзотичен плод преди лягане. Те са една от най-добрите храни за сън, поради високите си нива на магнезий, които отпускат мускулите и успокояват тялото. Опитайте нарязан банан със супена лъжица натурално масло от ядки преди лягане, ако търсите добър нощен сън.

4. Пуешко

Не само че пуешкото е отличен източник на протеини, но също така е чудесно за насърчаване на сънливостта. Това е така, защото пуйката е с високо съдържание на триптофан – есенциална аминокиселина, която действа като естествен регулатор на настроението. Триптофанът също така успокоява тялото, балансира хормоните и се бори с тревожността, което помага за предизвикване на съня. Кафявият ориз, рибата и киселото мляко също съдържат високи нива на тази успокояваща аминокиселина, което ги прави едни от най-добрите храни за сън.

5. Бадеми

Точно като бананите, бадемите са храна, която трябва да ядете за добър сън, тъй като съдържат големи количества отпускащ мускулите магнезий. Магнезият е чудесен за регулиране на кръвната ни захар докато спим, което означава, че тялото естествено преминава от своя цикъл на адреналин към така наречения цикъл „почивка и храносмилане”.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1623″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни