Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Паник-атака-или-сърдечен-удар

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Паник атаката и инфарктът могат да имат подобни симптоми. Когато се съмнявате, винаги трябва да потърсите спешна медицинска помощ. Симптомите на паник атаката спрямо тези на сърдечния удар могат да бъдат изненадващо сходни:

  • болка в гърдите
  • затруднено дишане
  • световъртеж
  • студена пот навсякъде

Всъщност тези симптоми са толкова сходни, че едно проучване от 2019 г. установява, че от 1300 души, посетили спешното отделение с несърдечна болка в гърдите, над 77% от тях са посетили спешното отделение за болка, свързана с гърдите след пристъп на паника.

Но колкото и паник атаката да може да се почувства като сърдечен удар, понякога симптоми като болка в гърдите, изпотяване и проблеми с дишането показват, че се случва нещо по-сериозно.

Така че, ако сте се чудили за разликите между двете, тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за признаците на пристъп на паника спрямо сърдечен удар. Включително кога да получите медицинска помощ.

Какво е паник атака?

panik-ataka-ili-sardechen-udar-zdravital

Пристъпът на паника е внезапно, силно чувство на непреодолимо безпокойство, което може да причини интензивни физически и психически симптоми. Когато някой получи пристъп на паника, той често изпитва интензивно безпокойство и страх. То още е придружено от учестено сърце, потни длани и други физически симптоми. Докато паник атаките могат да се чувстват страшни и неудобни, те всъщност не са опасни.

Симптоми на паник атака

Пристъпът на паника може да причини шепа преобладаващи физически и психически симптоми, включително:

  • препускащо или туптящо сърце
  • замаяност или замаяност
  • студени или горещи вълни
  • треперене
  • изпотяване, включително потни длани
  • гадене, стомашно разстройство или диария
  • болка в гърдите или затруднено дишане
  • внезапно усещане за предстояща гибел
  • интензивни чувства на безпокойство, безпокойство и страх
  • чувство на откъснатост от себе си (деперсонализация) или света около вас (дереализация)

Какво е инфаркт?

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим 2

Сърдечен удар — или миокарден инфаркт — се случва, когато притока на кръв към сърцето се блокира, обикновено поради кръвен съсирек. Без подходящ кръвен поток сърдечният мускул не може да получи достатъчно кислород и започва да умира. Ако инфарктът не се лекува възможно най-бързо, той може да доведе до сериозно увреждане на сърцето и вероятно дори до смърт.

Всичко, което трябва да знаете за инфаркта>>

Симптоми на инфаркт

Сърдечният удар е сериозно медицинско състояние, което може да причини широк спектър от симптоми, които може да включват:

  • задух или затруднено дишане
  • дискомфорт в гърдите, обикновено от лявата страна или в центъра на гърдите
  • притискане, натиск или болка в гърдите, която е постоянна или изчезва и се връща
  • дискомфорт, натиск или болка във врата, челюстта или горната част на гърба
  • дискомфорт, натиск или болка в ръцете или раменете
  • замаяност или слабост
  • изпотяване, гадене или повръщане
  • необяснима умора или умора

Какво се случва със сърцето ви по време на паник атака?

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим? 3

Паническата атака задейства това, което е известно като режим „бий се или бягай“. Това е естествената реакция на тялото ни към възприемана заплаха. Когато тялото влезе в режим на борба или бягство, адреналинът се освобождава в кръвния поток. Така той причинява каскада от физиологични промени, които помагат на тялото да се подготви за битка или бягство.

По време на паник атака приливът на адреналин може да повлияе на сърцето и белите дробове по няколко различни начина, включително:

  • увеличаване на скоростта на биене на сърцето
  • увеличаване на количеството изпомпвана кръв
  • повишаване нивата на кръвното налягане
  • увеличаване на респираторната (дихателна) честота

Въпреки че пристъпът на паника може да се почувства опасен, симптоми като болка в гърдите и затруднено дишане са резултат от въздействието на адреналина върху сърцето, белите дробове и други органи.

Как се диагностицира паник атака?

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим? 4

Ако наскоро сте изпитали симптомите на паник атака, свържете се с вашия лекар, за да обсъдите проблема повече. След като вашият лекар се увери, че симптомите ви не се дължат на друго основно заболяване, той може да ви насочи към специалист по психично здраве за правилна диагноза и лечение.

Лечение на паник атака

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим? 5

Независимо дали току-що сте имали първата си паник атака наскоро или имате работа с друго психично заболяване, което причинява чести паник атаки, лечението е налично, за да Ви помогне да се справите с възстановяването. Налични са различни възможности за лечение, които да помогнат за намаляване на вашите симптоми, включително:

  • Терапиякогнитивно-поведенческата терапия е един от най-използваните терапевтични подходи за тревожни и панически разстройства. Тя може да Ви помогне да адресирате и промените мислите, чувствата и поведението. Те могат да допринесат за вашите панически атаки.
  • Медикаменти – някои лекарства могат да помогнат за намаляване на симптомите на тревожност. Те може да са причина за пристъпите на паника. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина и инхибиторите на обратното захващане на серотонин и норепинефрин – два вида антидепресанти, обикновено се предписват за хронична тревожност.
  • Промени в начина на живот – много хора изпитват пристъпи на паника в отговор на увеличените стресови фактори в живота. Така че извършването на промени, които да помогнат за намаляване на общия ви стрес, може да помогне. А за хората, които изпитват пристъпи на паника като симптом на друго състояние – като посттравматично стресово разстройство, лечението на основните състояния също може да направи огромна разлика.

Как се диагностицира инфаркт?

При начало на сърдечен удар, е важно да стигнете до болница за диагностика и лечение възможно най-скоро. В болницата лекарите могат да използват различни диагностични тестове, за да диагностицират инфаркт, включително:

  • Електрокардиограма (ЕКГ) – Електрокардиограмата измерва електрическите сигнали на сърцето Ви, за да определи дали има някакви аномалии.
  • Тест за тропонин – кръвен тест, който се използва за проверка на тропонин, протеин, който изтича в кръвта, когато сърдечният мускул е повреден.
  • Образни тестове – рентгеново изследване, компютърна томография или магнитен резонанс сканиране на гръдния кош може да помогне да се провери за аномалии в сърцето или близките органи.

Лечение на инфаркт

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим? 6

Според доверен източник на Националния институт по здравеопазване (NIH) е съвсем нормално медицински специалисти да започнат да лекуват предполагаем инфаркт, преди да бъде поставена диагноза, и това е така, защото бързото лечение може да спаси животи.

Аспиринът често е едно от първите лекарства, прилагани по време на инфаркт, за да помогне за разреждането на кръвта и да предотврати образуването на допълнителни съсиреци. В допълнение, тромболитиците могат да се използват за подпомагане на разграждането на евентуални съсиреци, докато нитратите (нитроглицерин) могат да бъдат предписани, за да помогнат на сърцето и артериите да изпомпват по-лесно кръвта.

Продукт, който ние предлагаме е Трибор Бета за здраво сърце, по-добро кръвооросяване и памет. Уникалната комбинация от билки и активни вещества подобрява кръвообращението на сърдечния мускул, нормализира сърдечната честота, облекчава пристъпите на тахикардия, разширява съдовете и намалява риска от атеросклероза. Повече за продукта може да научите ТУК.

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим? 7

При тежък сърдечен удар може да са необходими хирургични или нехирургични процедури, за да се спре атаката и да се възстанови притока на кръв към сърцето:

  • Перкутанна коронарна интервенция – понякога известна като ангиопластика е най-често срещаната нехирургична интервенция при тежки инфаркти. По време на перкутанната коронарна интервенция лекарят използва катетри, за да идентифицира областите на увреждане на сърцето, както и да отвори отново всички блокирани артерии.
  • Стентиране – в някои случаи може да бъде поставен стент по време на перкутанната коронарна интервенция, за да се поддържат отворени всички слаби или тесни артерии. Поставянето на стент в тези артерии може да помогне за възстановяване на притока на кръв към сърцето.
  • Коронарен артериален байпас – хирургична процедура, при която здрави артерии от други части на тялото се прикрепят към артериите над и под запушената артерия. Чрез „заобикаляне“ на запушената артерия може да се възстанови притока на кръв към сърцето.
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни